keskiviikko 21. elokuuta 2024

Herkullinen hummus


Hummus on kikherneistä valmistettu tahna, johon makua antavat tahini, sitruuna, oliiviöljy, hunaja ja mausteet. Tarjoa hummus esimerkiksi pitaleipien kanssa, liharuokien lisäkkeenä sekä dippikastikkeena kasvisten seuraksi. Kokeile rohkeasti hummuksen maustamista erilaisilla mausteilla niin löydät omaan makuun herkullisimman version.


200 g kuivattuja kikherneitä
suolaa keitinveteen
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 dl sitruunamehua
1 tl kuminansiemeniä kuivalla pannulla hetki paahdettuna ja morttelissa hienonnettuna
1 tl korianterinsiemeniä kuivalla pannulla hetki paahdettuna ja morttelissa hienonnettuna   
1 tl suolaa
2 rkl tahinia
1,5 rkl hunajaa
0,5 oliiviöljyä
1-2 dl vettä

Valmiin hummuksen päälle ennen tarjoilua:
oliiviöljyä
paprikajauhetta tai sumac-maustetta
yrttejä, esimerkiksi persiljaa tai korianteria

Valmistele kuivatut kikherneet edellisenä päivänä: Huuhtele herneet. Liota kylmässä vedessä jääkaapissa vähintään 12 h. Keitä suolatussa vedessä tunnin ajan, valuta vesi pois.

Jos käytät käyttövalmiita suolaliemessä myytäviä kikherneitä, ei edellä kuvattuja vaiheita tarvita.



Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi. Veden määrällä voit säädellä hummuksen notkeutta. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, hunajaa, sitruunamehua tai mausteita toivotun maun saavuttamiseksi. Laita hummus jääkaappiin tekeytymään ennen tarjoilua.

Levitä hummus tarjoilulautasille ohueksi kerrokseksi. Ripottele päälle oliiviöljyä sekä paprikajauhetta tai sumacia. Koristele lopuksi yrteillä, esimerkiksi persiljalla tai korianterilla.


                               


lauantai 17. elokuuta 2024

Täytetty viiriäinen

               


Lauantain illalliselle valmistin täytettyä viiriäistä. Käytän mielelläni pakastettuja viiriäisiä, joista sisälmykset ja luut on poistettu, mutta koivet ja siivet ovat jäljellä. Vähärasvainen lintu kannattaa täyttää täytteellä, joka tuo annokseen mukavasti mehevyyttä ja makua. Kypsensin linnut tällä kertaa vakumoiduissa pusseissa sous vide -laitteella kuumassa vedessä, minkä jälkeen otin niihin pinnat paistinpannulla. Voit yhtä lailla kypsentää linnut uunissa, katso ohje täältä. Viiriäinen on herkullinen tarjottava, joka tuo aterialle ripauksen juhlavuutta.



Neljään annokseen tarvitaan:
4 viiriäistä, joista poistettu luut mutta jätetty koivet ja siivet paikoilleen
suolaa
oliiviöljyä
2 rkl voita
lankaa
4 muovipussia 

Täyte:
150 g jauhelihaa
50 g of pekonia hienonnettuna
40 g of rusinoita hienonnettuna
40 g cashew-pähkinäitä hienonnettuna
2 rkl tuoreita rosmariininlehtiä hienonnettuna
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Lisäkkeet:
paistettuja perunoita
rukolaa
tuoreita yrttejä




Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa ja pyörittele täytteestä 4 soikeaa palloa. Puhdista ja kuivaa viiriäiset talouspaperilla ja levitä ne avattuina leikkuulaudalle. Aseta kunkin linnun sisälle täyte kuva mukaisesti ja taittele lintu kiinni täytteen ympärille. Leikkaa langasta 4 reilun mittaista palaa ja sido lintu huolellisesti niin että täyte jää linnun sisälle. Ripottele lintujen päälle suolaa.





Sulje linnut muovipusseihin vakumointilaitteella. Laske hanasta kuumaa vettä suureen kattilaan ja kiinnitä sous vide -laite kattilan reunaan. Aseta sous vide -laitteeseen lämpätilaksi 62 astetta ja ajaksi 45 minuttia ja käynnistä laite. Kun lämpötila on saavutettu kuulet äänimerkin, jolloin voit laittaa linnut kattilaan kypsymään. Nosta linnut ajan täytyttyä leikkuulaudalle ja anna vetäytyä 5 minuuttia.





Laita pannulle oliiviöljyä ja anna sen lämmetä hetki. Ruskista viiriäiset pannulla joka puolelta kullanruskeiksi. Laske lämpöä, lisää pannulle voi ja anna sen ruskistua. Tarjoa viiriäinen paistettujen perunoiden, ruskistetun voin, rukolan ja tuoreiden yrttien kanssa. Voit halutessasi halkaista viiriäiset ennen kuin asetat ne terjoilulutasille - tämä helpottaa ruokailua.  




keskiviikko 14. elokuuta 2024

Kuha-ceviche



Ceviche on etelä-amerikkalainen kalaruoka, jossa kala kypsyy ja maustuu limetti- tai sitruunamehussa. Suomalainen kuha on erinomainen kalavalinta cevicheen. Chili tuo annokseen luonnetta ja tomaatti makeutta. Yrteillä on kiva viimeistellä makua: Käytin tällä kertaa minttua ja persiljaa, muita suosikkejani ovat korianteria, oregano ja vesikrassi.


Tämän postauksen ohjeella valmistuu kaksi pääruoka-annosta tai neljä alkuruoka-annosta. Tällä kerralla nautimme kuha-cevichen pääruokana tortillalastujen kanssa - ihanaa naposteltavaa leffailtana! 






Neljään alkuruoka-annokseen tai kahteen pääruoka-annokseen tarvitaan

200 gr tuoretta kuhafilettä ruodottomana
1 limetin mehu
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 kevätsipulin varsi hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
3 rkl makeaa sipulia hienonnettuna
1 mieto chili hienonnettuna, siemenet poistettuna
10 kirsikkatomaattia lohkoina
suolaa
mustapippuria
tuoretta minttua hienonnettuna
tuoretta persiljaa hienonnettuna






Poista kuhafileestä kaikki ruodot ja kuutioi se sentin palasiksi. Yhdistä kulhossa kaikki ainekset lukuunottamatta minttua ja persiljaa. Sekoita aineksia niin että kaikki raaka-aineet kostuvat ja laita tekeytymään jääkaappiin 15-20 minuutiksi, sekoittele välillä kertaalleen. 

Asettele ceviche kauniisti tarjoilulautasille, jätä limeliemi kulhoon, sitä ei käytetä. Lisää lopuksi hienonnettu minttu ja persilja. Tarjoile sellaisenaan tai tortillalastujen kanssa.





torstai 8. elokuuta 2024

Kultaotsa-ahven ja salsa verde



Kultaotsa-ahven on arvostettu kala, jonka liha on valkoista ja mureaa, maku täyteläinen ja sopivan suolainen. Kultaotsa-ahventa saa kalatiskeiltä, itse olen ostanut sitä cittarista. Pyydä ostovaiheessa kauppiasta suomustamaan kala ja poistamaan sisälmykset. Kala sopii valmistettavaksi pannussa, grillissä ja uunissa. Tällä kertaa laitoin kalat lisäkkeiden kanssa uuniin suloisen mausteisen salsa verde -kastikkeen kanssa. Tulipas herkullista!


Kahden ruokailijan annokseen tarvitaan

2 kultaotsa-ahventa suomustettuna ja sisälmykset poistettuna
2 valkosipulinkynttä ohuiksi siivuiksi leikattuna kalan viiltoihin
1/2 sitruunaa lohkoina kalojen sisälle
1/2 sitruunaa puolikkaina siivuina kalojen viiltoihin, paista niitä pannulla öljyssä hetki ja anna jäähtyä
4 laakerinlehteä
suolaa 
pippuria

Lisäkkeet

4-5 perunaa kuorittuina ohuina siivuina
1 makea sipuli julienne -siivuina
öljyä perunoiden ja sipulin paistamiseen
suolaa
mustapippuria
10 kirsikkatomaattia
14 mustaa kivetöntä oliivia

Lisäksi tarvitset salsa verde -ainekset, jotka näet alta.





Salsa verde

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
4 rkl minttua hienonnettuna
4 rkl kevätsipulinvartta hienonnettuna
2 rkl kapriksia hienonnettuna
1/2 sitruunan kuoriraaste
1/2 sitruunan mehu
1 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Valmista salsa verde sekoittamalla astiassa ainekset tasaiseksi.





Valmistele kalat: Huuhtele kalat kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Poista sivuevät. Tee terävällä veitsellä kolme viiltoa kalan molempiin kylkiin maustamista varten. Hiero suolaa ja mustapippuria kalan ulkopintaan, sisälle sekä viiltoihin. Työnnä kalan viiltoihin valkosipulin siivut ja sitruunan siivut. Laita kalan sisälle sitruunan siivut ja laakerinlehdet. Laita kalat jääkaappiin odottamaan.





Valmistele lisäkkeet: Paista sipulinsiivuja pannulla öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia, älä ruskista. Paista perunasiivuja pannulla öljyssä keskilämmöllä 10 minuttia, älä ruskista. Mausta suolalla ja mustapippurilla.





Ota riittävän suuri uunivuoka ja laita pieni määrä öljyä pohjalle. Levitä alimmaksi peruna- ja sipulisiivut, niiden päälle kalat ja lopuksi kirsikkatomaatit ja oliivit. Paista 200-asteisessa uunissa aluksi 10 minuuttia. 




Ota vuoka uunista. Lisää kalojen päälle salsa verde ja paista vielä toiset 10 minuuttia. Jos uunissasi on grillivastus, voit halutessasi laittaa sen päälle loppuvaiheessa niin saat kaloihin grillatun pinnan. 




Kalan kypsyyttä voit testata vetämällä selkäevää. Jos se irtoaa helposti, kala on sopivan kypsää. Kokoa annos tarjoilulautasille. On hyvä lisätä katteeseen apulautaset, joihin ruokailijat voivat siirtää ruodot. Saat ruodot pois helpoimmin, kun raotat fileitä selkäpuolelta, ja irrotat ensin yläpuolen selkäfilee ja sen jälkeen vatsapuoleisen osan. Tämän jälkeen voit nostaa pois koko selkärangan.