lauantai 29. huhtikuuta 2017

Mausteiset simpukat kookosmaidossa

Mausteiset simpukat kookosmaidossa

Pieniä vongole-simpukoita saa ilahduttavan usein tuoreena suomalaisten kauppojen kalatiskeiltä. Niistä valmistettava "Spaghetti alle Vongole" on klassikko, joka on yksi suosikeistani kun matkustelen Italiassa. Tällä kertaa päätin vaihteeksi valmistaa vongole-simpukat thai-tyyliin kookomaidossa maustettuna inkiväärillä, chilillä ja korianterilla. Varsinainen ruoka valmistuu hetkessä, mutta sitä ennen on tärkeää poistaa simpukoista hiekka liottamalla niitä suolavedessä. Muistan ensimmäisen kertani, jossa tein tämän vaiheen huolimattomasti, ja hampaissa ratiseva hiekka himmensi syömisen iloa!



Mausteiset simpukat thai-tyyliin


Kahden ruokailijan reiluun annokseen tarvitaan
700 g eli yksi pussillinen vongole-simpukoita, joista on poistettu avautuneet (kuolleet) simpukat
165 gramman purkki kookosmaitoa
1/2 dl vettä
1 valkosipulin kynsi ohueksi viipaloituna
1/2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2 rkl tummaa ruokosokeria
1 tl kalakastiketta
tuoretta korianteria hienonnettuna
chiliä


Mausteiset vongole-simpukat kookosmaidossa


Laita suureen kattilaan 4 l kylmää vettä ja 1/2 dl merisuolaa ja sekoita niin että suola liukenee. Laita simpukat veteen, jolloin ne avautuvat ja puhdistuvat sisällä olevasta hiekasta. Huomaat, että vesi muuttuu pian sameaksi. Tämä johtuu siitä, että simpukat tuntevat suolavedessä olonsa kotoisaksi ja avautuvat, jolloin niiden sisällä oleva hiekkaa pääsee pois. Anna simpukoiden liota 40 minuuttia ja huuhtele ne kahteen kertaan kylmällä juoksevalla vedellä. Poista avonaiseksi jääneet kuolleet simpukat.

Laita suureen kuumaan pannuun vesi, valkosipuli, chili, inkivääri, kalakastike ja sokeri ja anna kypsyä hetki niin että sokeri liukenee. Lisää kookosmaito ja korianteria. Lisää simpukat kuumaan liemeen ja kypsennä kannen alla pari minuuttia niin että simpukat aukeavat. Poista simpukat, jotka kypsennyksen jälkeen ovat kiinni. Annostele syville lautasille liemineen ja koristele korianterilla.


tiistai 25. huhtikuuta 2017

Herkkusieni-kidneypapulasagne



Lasagne on perinteinen kaiken ikäisille maistuva pastaherkku, josta on kiva ideoida uudenlaisia versioita. Osallistuin Bloggers' Inspiration Day -tapahtumaan, josta sain suomalaisia Champ-herkkusieniä ja GoGreen Luomu -kidneypapuja. Innostuin kehittelemään niistä maukkaan herkkusieni-kidneypapulasagnen. Jauhelihakastikkeen sijasta lasagneen tulee herkkusienikastiketta, johon kidneypavut tuovat täyteläisyyttä ja ravintosisältöön proteiinia.


Opin ruotsalaiselta huippukokilta Matias Dahlgrenilta että salvia ja sienet sopivat hienosti yhteen, ja maustoin sienikastikkeen salvialla, timjamilla ja valkosipulilla. Juustokastikkeeseen käytin puolestaan italialaista ricotta-juustoa, joka toi ruokaa mukavaa makua ja hapokkuutta.


Uutta vege-lasagnea maistaneet ruokavieraani ihastelivat lasagnen herkullista makua, eikä kukaan jäänyt kaipaamaan lihaa! Oikein valmistettu lasagne on valmiina rakenteeltaan kakkumainen, eli siitä leikattu pala säilyttää lautasella muotonsa.








Tällä ohjeella valmistuu 4 annoksen herkkusieni-kidneypapulasagne:

Sienikastike:

600 g Champ-herkkusieniä viipaloituna
1 rkl voita
5 valkosipulinkynttä murskattuna
1 sipuli hienonnettuna
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
1 prk luomu tomaattimurskaa
1 pakkaus (285 g) GoGreen Luomu -kidneypapuja
1 dl smetanaa
5 lehteä tuoretta salviaa hienonnettuna

Juustokastike:

5 dl maitoa
250 g pehmeää ricotta-juustoa
suolaa

Muut ainekset:

noin 300 g lasagnelevyjä (omaan vuokaani käytin 5 suurta lasagnelevyä)
oliiviöljyä vuoan voiteluun
1 dl parmesaania raastettuna
4 salvian lehteä koristeeksi





Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. 

Valmista sienikastike: Kypsytä herkkusieniviipaleita keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää voi, sekoita. Lisää valkosipuli, sipuli ja timjami, sekoita. Lisää tomaattimurska ja anna hautua muutama minuutti. Huuhtele pavut ja lisää ne ja smetana seokseen, sekoita ja hauduta 10 min. Lisää lopuksi salvia.

Valmista juustokastike: Lämmitä maito ja sekoita siihen ricotta-juusto, mausta suolalla.

Voitele uunivuoka oliivioljyllä. Lisää pohjalle kerros sienikastiketta. Aseta päälle lasagne-levy, sen päälle kerros sienikastiketta ja tämän päälle kerros juustokastiketta. Tee lisää kerroksia lisäämällä lasagnelevy, sienikastike ja juustokastike kunnes vuoka on valmis. Ripottele päälle parmesaaaniraaste, peitä vuoka foliolla ja kypsennä uunissa 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Poista folio ja anna olla uunissa sen ajan että pinta ruskistuu kauniisti. Ota uunista ja anna levätä folion alla 10 minuuttia ennen kuin annostelet lautasille. Koristele salvian lehdillä.




perjantai 14. huhtikuuta 2017

Arrivederci Roma



Viikon takainen Rooman matka oli onnistunut ja kaupunki tuntui avautuvan paremmin kuin aiemmilla kerroilla. Koska merkittävät nähtävyydet ja rauniot on jo tullut aiemmin nähtyä, saatoimme keskittyä nauttimaan kaupungista, sen kulttuurista ja tunnelmasta, ihanista ihmisistä sekä herkullisesta ruoasta. Kokosin tähän Rooman viikon kokemuksia. Luvassa ei ole Da Vinci -koodin ratkaisua vaan omia oivalluksia tästä ikuisesta kaupungista.




Rooman urbaani ympäristö kätkee sisälleen keitaita, joiden ohi matkaaja helposti kulkee. Yksi niistä on kattoterassit ja niillä toimivat ravintolat. Yllä olevat kuvat on otettu Hotel Raphaelin katolla Terrace Bramantella. Sisälle pääseminen edellyttää, että sinulla mukanasi henkilötodistus. Terassilla on kiva piipahtaa ihailemassa kaunista näköalaa ja nauttimassa vaikkapa lasillinen paikallista viiniä. Googlaamalla "Rome rooftop terrace" löydät lisää vierailemisen arvoisia terassiravintoloita, joista monet tarjoavat myös erinomaista ruokaa.




Suosikkipaikkani Roomassa ovat Piazza Navona ja Pantheon. Piazza Navona on stadionin muotoinen aukio, jolla sotilaat ovat aikoinaan mitelleet voimiaan. Tänä päivänä Piazza Navonaa reunustavat palatsit ja aukiolla on näyttäviä patsaita ja suihkulähteitä. Pysähdyn nauttimaan Piazza Navonan ainutlaatuisesta tunnelmasta Dolce Vita -ravintolan terassilla viinilasillisen kanssa. Ruokailua en aukion turistipaikoissa suosittele, mutta lähistöltä löytyy ihania ravintoloita, muun muassa Santa Lucia ja Cul de Sac.





Pantheon on suurenmoinen rumankaunis monien uskontojen temppeli, joka on kestänyt kahdentuhannen vuoden koettelemukset. Jyhkeä rakennus on arkkitehtooninen mestariteos, jota valaisee katon pyöreästä aukosta tuleva luonnonvalo. Pantheonissa kannattaa piipahtaa sisällä, sekä ihailla sitä vaikkapa ennen illallista Pantheonin edustan aukion terassilla aperitiivia nauttien. Vaikkei olisikaan uskonnollinen ihminen, kannattaa Roomassa tutustua kirkkoihin, niin kauniita ne ovat. Kirkoissa näkyy vuosituhantinen historia, sen aikana koottu vauraus ja taideaarteet.
























Rooman historiallisesta keskustasta löytyy piilotettuja puutarharavintoloita, joista suosikkini on Hotel de Russie. Löysimme paikan alunperin sattumalta, kun halusimme lepuuttaa jalkojamme shoppailun jälkeen. Kun kulkee hotellin läpi saapuu lopulta ihanaan puutarhaan, jonka suurenmoisella terassilla voi nauttia ravintolan erinomaisesta ruoasta. Paikka on yksi suosikeistani, jossa käyn aina Roomassa vieraillessani. Oli hassua, että ravintolan tarjoilija muisti meidät, vaikka edellisestä matkasta oli ehtinyt kulua jo vuosi.











Italialainen ruoka on mielestäni maan tärkein nähtävyys, niin hyvää ja laadukasta se on. Italialaiset ovat ylpeitä ruoastaan, eikä syyttä. Kun Suomessa on viime aikoina alettu puhua satokausiajattelusta, Italia on elänyt ja syönyt sen mukaan aina. Matkamme sattui aikaan, jolloin artisokkasato oli valmistunut. Ravintolat olivat somistaneet sisäänkäyntejään latva-artisokilla ja tarjosivat tuoreista artisokista valmistettuja herkkuja. Hieman myöhemmin on vuorossa parsa, joka näkyy ravintoloiden ruokalistoilla ja toreilla.








Vaikkei Rooma ole rannikkokaupunki, on sen seafood-tarjonta uskomattoman upea. Matkamme aikana nautin ehkä elämäni parhaan seafood-lautasen. Kun kaarsimme Trasteveren kaupunginosassa sijaitseva vaatimattoman näköisen A Maidda -ravintolan eteen, emme sen pienelle varjoisalle terassille istahtaessamme tienneet mitä odottaa. Tarjoille tuotiin valikoima hienoja merenherkkuja, muun muassa ostereita, langustiineja, kahdenlaisia rapuja, simpukoita, hummeri, merisiilejä, tonnikalaa ja anjoviksia. Kaikki huipputuoreet merenantimet tarjottiin raakana tai nopeasti marinoituina. Kun ravintolan emäntä kuuli että pidän merisiilistä, hän lisäsi annokseemme muutaman ylimääräisen. Kun italialaiset huomaavat että heidän paikallista ruokaansa arvostaa, he innostuvat ja tekevät parhaansa että vieras viihtyy. Tällöin kannattaa antautua hemmoteltavaksi!








Roomalaiset rakastavat makeaa. Vaikken olekaan mikään jälkiruokaihminen, nautin muutamissa ravintoloissa ihania jälkiruokia. Dolci-osastoon kannattaa siis ehdottomasti tutustua. Makeat vivahteet näkyivät myös muissa ruoissa: maistoin jättirapuja, joihin oli sitruunan sijasta lisätty appelsiinimehua. Ihastuin tähän yhdistelmään, jota kotikeittiössani tulen taatusti kokeilemaan. Nautin myös pasta-annoksen, joka ricottapohjaisen makean kastikkeensa ansiosta olisi käynyt vaikka jälkiruoasta.








Satuimme näkemään kadunvarsimainoksen taidenäyttelystä, joka esitteli laajasti Jean-Michel Basquiat´n tuotantoa. Sinänsä hassua, koska näyttelystä ei löytynyt netistä mitään tietoa, kun ennen matkaamme haimme kiinnostavia kohteita. Näyttely oli juuri avautunut ja oli tarjonnaltaan ylenpalttinen. Vuonna 1988 27-vuotiaana kuollut Jean-Michel Basquiat kuuluu nykytaiteen suurimpiin nimiin. Mugrabi Collectionista koottu noin 100 teoksen näyttely kertoo Basquiatin tiestä katutaiteilijasta New Yorkin taidegallerioiden suosikiksi. Näyttely on auki 2.7.2017 asti ja on ehdottomasti käymisen arvoinen.
















Rooma muodostuu useista kylistä, joilla kullakin omaleimainen tunnelmansa. Tutustuimme kaupungin kulttuuritarjontaan jazz-konsertissa, jota kuunnellessaan saattoi samalla nauttia maukkaan illallisen. Trasteveren kaupunginosa kannattaa ehdottomasti katsastaa: se on Tiber-joen toisella puolella sijaitseva oma kylänsä, jonka kapeilla kaduilla voi päiväsaikaan tutustua pikkuliikkeiden tarjontaan ja seurata katutaiteilijoiden esityksiä. Illalla Trastevere muuttuu hauskanpitopaikaksi, jonka lukuisat baarit ja ravintolat täyttyvät iltaa viettävistä ihmisistä.







Roomasta lähtiessäni tiesin että haluan sinne pian uudelleen. Olen ihastunut tähän elämää sykkivään kaupunkiin, jonka asukkaat elävät päivittäin arkeaan tuossa historiallisessa ympäristössä. Lähetän lämpimät ajatukseni roomalaisille, jotka tekivät matkastani elämyksellisen ja jaksavat olla ystävällisiä meille vierailijoille joita kaupunkiin saapuu miljoonia joka vuosi. Arrivederci Roma!