keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Tillivodkagraavattu lohi



Tein heräteostoksen ja ostin tilillä maustettua vodkaa. En juurikaan juo väkeviä alkoholijuomia, mutta ajattelin että tälle tillivodkalle voi löytyä käyttöä ruoanlaitossa. Ja löytyihän sille: graavatessani lohta päätin buustata perinteistä graavikalaa lisäämällä mukaan tillivodkaa. Konjakkigraavattu sekä ginigraavattu lohi on jo tullut kokeiltua ja hyväksi havaittua, joten päättelin että tämä saattaisi toimia. Tillihän on perinteinen lohen mauste, joten kovin pahasti vikaan ei voida mennä! Tulos olikin onnistunut: lohi maistui hienostuneesti tilliltä, maku oli raikas ja vodkan ansiosta kalan rakenne oli kiinteä, jolloin siitä oli helppo leikata kauniita ohuita siivuja. Lohen lisäkkeeksi valmistin pikapikkelöityä punasipulia. 


Huomasin muuten vasta tätä juttua kirjoittaessani, että International Wine and Spirits Competition on palkinnut Lignell & Piispasen Gustav Tillivodkan kultamitalilla ja valinnut siitä tehdyn vodka & tonicin maailman parhaimmaksi. Ei siis ihme, että juoma toimii myös ruoanlaitossa!





Tilli-vodkagraavikalaan tarvitaan

250 gr ruodotonta lohta, nieriää tai rautua (ohuempi kala graavautuu nopeammin ja tasaisemmin)
4 cl Gustav tillivodkaa
2 rkl merisuolaa
1 rkl sokeria, käytin tummaa ruokosokeria

Ota pala leivinpaperia ja aseta se foliopaperin päälle. Ripottele keskelle 1/2 rkl suolaa ja aseta sen päälle lohifileen pala nahkapuoli alaspäin. Kaada lohen päälle tillivodka ja lisää loput 1,5 rkl suolaa sekä sokeri. Kääri paketti tiiviiksi ja anna sen graavautua vuorokauden ajan jääkaapissa.

Pyyhi graavilohen pinta kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa siitä ohuita siivuja. Koristele tillillä tai fenkolin vihreällä osalla.


Pikapikkelöityyn punasipuliin tarvitaan

1 punasipulia ohueksi leikattuna
1/2 tl suolaa
1 rkl omanaviinietikkaa

Viipaloi sipuli ohuiksi siivuiksi ja hiero siihen suola. Laita astiaan ja lisää omenaviinietikka ja maustua 15 minuuttia. Kuivaa sipuli talouspaperilla ja tarjoile lohen kanssa.




perjantai 22. syyskuuta 2017

Savustetut kampasimpukat savustuspyssyllä



Tänään illallisella nautimme savustettuja kampasimpukoita. Jottei kesän mauista tarvitsisi vielä luopua, hankimme savustuspyssyn. Sillä saa kotikeittiössä ihanan savun aromin erilaisiin ruokiin. Savustuspistooli tuottaa savua, joka johdetaan kelmulla katettuun astiaan. Savu maustaa ruoan muttei kypsytä sitä samaan tapaan kuin jos tekisit sen avotulella. Valmistin savustettuja kampasimpukoita greippi-voikastikkeessa. Ruokavieraani rakastivat niitä, joten päätin jakaa ohjeen ja samalla vinkkejä savustuspyssyn käyttöön. Tuo greippi-voikastike toimii hienosti myös paistettujen kampasimpukoiden kanssa, joten savustus ei ole must!




Savustuspyssyllä voi valmistaa vaikkapa lohta, ahvenia, lihaa, munakoisoa ja muita kasviksia, kastikkeita, jäätelöä ja juomia - vain mielikuvitus on rajana. Ensimmäisenä savustuskerralla ystäväni onnistui savustamaan minut ulos keittiöstä! Niinpä haluankin tässä jakaa savustamisesta saamiamme oppeja.




Valitse savustusta varten sopiva astia, aseta sinne ruoat ja peitä astia tiiviisti tuorekelmulla, jonka alta savustusletku johtaa savun astiaan. Laita savustuspistooliin savustuspurua. Käynnistä pistooli suurella teholla ja sytytä purut. Kun savua alkaa kehittyä, säädä pistooli pienemmälle. Niin, ja tässä vaiheessa vinkki: koko operaatio kannattaa sattuneesta syystä hoitaa liesituulettimen alla!




Astian täytyttyä savulla sammuta puhallus. Kun savu astiassa alkaa muutaman minuutin kuluttua hälvetä, käynnistä pyssy uudelleen. Toista sama 2 - 6 kertaa riippuen savustettavan ruoan koosta ja siitä kuinka voimakkaan savun aromin haluat. Kampasimpukoiden savustamiseen käytimme tammipurua. Kukin puulaji antaa ruokaan omanlaisensa aromin.




Kampasimpukoiden greippi-voikastikkeeseen tarvitaan (2 annosta):

3 rkl voita
1 valkosipulin kynsi murskattuna
0,5 dl geippimehua
0,5 dl greipin kuoren suikaleita, jotka on ensin ryöpätty kiehuvassa vedessä
0,5 tl Worcester-kastiketta
0,5 dl persiljaa hienonnettuna
hyppysellinen sokeria, mieluiten kuivusokeria
suolaa
valkopippuria

Voit korvata greipin appelsiinilla. Jätä silloin sokeri pois, koska appelsiini on greippiä makeampi.
Laita voi kattilaan ja lisää muut ainekset. Anna kypsyä miedolla lämmöllä viisi minuuttia.

Voit savustaa tuoreet kampasimpukat sellaisenaan, tai käyttää ne halutessasi ensin nopeasti pannulla, jolloin ne ehtivät kypsyä ja saada väriä. Leikkaa kampasimpukat poikittain niin että saat kaksi kiekkoa, jotka asetat kuoreen tai muuhun sopivaan astiaan rinnakkain. Annostele kastike kampasimpukoiden päälle ja savusta ne kelmun alla savustuspyssyllä. Annoin savustusastian täyttyä savulla neljästi, ja  olin saamaani savuaromiin tyytyväinen. Kokeilemalla löydät itseäsi miellyttävän savustusvoimakkuuden.




Meidän perheessä on nyt siirrytty luomu-astioihin!




lauantai 9. syyskuuta 2017

Kaksitoista parasta sienireseptiäni

Syksyn sienisadon innoittamana selasin Blond Kitchenin arkistoa ja listasin blogini parhaat sieniruoat. Rakastan sieniä ja käytän niitä ruoissa ympäri vuoden. Nyt syksyllä on ihana herkutella satokauden kanttarelleilla ja herkkutateilla. Muina aikoina on kiva käyttää portobelloa, siitakesieniä ja herkkusieniä, joista suosin tummaa versiota, joka on hieman voimakkaamman makuinen. Viime aikoina olen kiinnostunut myös aasialaisista sienistä, ja parhaillaan kaapissa odottelee rasiallinen shimeji-sieniä, joista aion kehitellä jotain kivaa.


Sieniresepteistä löytyy mm. useita pastoja, risotto, keitto, piiras, munakas, sienikastike ja täytettyjä ja uunissa valmistettuja sieniä. Toivottavasti löydät listalta inspiraatiota!




Herkkutatti-salviapasta  Kun onnistut löytämään tuoreita herkkutatteja, tee kuten italialaiset ja tarjoa ne pastan kanssa. Salvia korostaa sienten makua.




Vuohenjuustotäytteinen portobello-sieni italialaisittain syntyy yhdistämällä portobellosieni aromikkaaseen vuohenjuustoon. 



Herkkutatit uunissa italialaiseen tapaan  Italialainen ruoanlaittofilosofia: otetaan parhaat raaka-aineet eikä pilata niitä. Herkkutatti ❤ parman kinkku!




Sienipiiras  Tuot rakkaasi sateiseen syyspäivään auringon, kun valmistat hänelle kanttarelleista piiraan. 



Herkkusienilasagne  Perinteinen pastaruoka herkullisena kasvishersiona, jonka täytteenä herkkusieniä ja papuja. Suloisen hyvää!




Kanttarellimunakas  Ilahduta ystävääsi viikonlopun aamiaisella valmistamalla suloinen kanttarellimunakas. 




Kanttarellikastike  Kun haluat tarjota satokausiherkkuja, valmista kala-, liha- tai kasvisruoan kumppaniksi kanttarellikastike. 



Kanttarelllipasta  Parhaat asiat ovat yksinkertaisia - yhdistä kanttarellit ja pasta ja saat ihanan syksyisen sieniherkun!




Herkkusienikeitto  Ranskalaistyylinen herkkusienikeitto tarjoaa täyteläisen makunautinnon.





Herkkutattitagliatelle  Italian matkoilla tutuksi tullut herkkutattipasta syntyy syksyn sienisadon valmistuessa helposti kotikeittiössä.




Herkkutattirisotto  Nyt lähestytään italialaisen keittiön ydintä: herkkutatti kohtaa riisin tässä suloisessa risotossa.     




Paistettuja herkkutatteja ja polentaa  Maissijauhoista valmistettu polenta on mainio lisäke, joka avaa uuden ulottuvuuden paistetuille herkkutateille.



sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Paistettuja herkkutatteja ja pehmeää polentaa

herkkutatteja ja polentaa


Sienet ovat yksi syksyn ihanista jutuista. Onnistuin nyt viikonloppuna saamaan käsiini tämän syksyn ensimmäiset herkkutatit, nam! Tästä inspiroituneena valmistin pehmeää polentaa ja paistettuja tatteja. Maissijauhoista valmistettava polenta on elegantti lisuke, jolla voi tuoda vaihtelua pastan ja perunoiden sijaan. Polentan voi tarjota kiinteänä, jolloin sen voi grillata, pariloida tai paistaa. Tällä kerralla tarjosin sen pehmeänä heti kypsyttämisen jälkeen suloisien paistettujen herkkutattien kanssa. Yksinkertaista ja viettelevän hyvää! Lopuista sienistä taidan valmistaa herkkutattipastan italialaiseen tapaan!


herkkutatteja

Polenta 4 annokseen:
3 dl polentajauhoja
75 g voita huoneenlämpöisenä
100 g parmesan-juustoa raastettuna
1 l vettä
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia hienonnettuna

Mittaa valmiiksi omaan astiaan polentajauho, jotta voit lisätä sen nopeasti kun sen aika tulee. Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan ja lisää 1 tl suolaa. Lisää kiehuvaan veteen polentajauhot kerralla ja vispaa voimakkaasti, jotta jauhot sekoittuvat veteen. Seos alkaa pulputa muodostaen pieniä purkautuvia tulivuoria.

Vähennä lämpö minimille, anna kiehua n. 40 - 45 minuuttia aika ajoin sekoittaen. Polenta on kypsynyt, kun se irtoaa kattilan reunoilta. Lisää voi, parmesan, timjami, suolaa ja pippuria samalla sekoittaen.


herkkutatteja ja polentaa


Polentan kypsyessä valmista herkkutatit:
150 g tuoreita herkkutatteja
1 rkl voita
1 rkl öljyä
mustapippuria
suolaa
tuoretta timjamia hienonnettuna

Puhdista ja pilko herkkutatit ja paista keskilämmöllä voi-öljyseoksessa muutama minuutti. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.



herkkutatteja ja polentaa


Puhdista ja pilko herkkutatit ja paista keskilämmöllä voi-öljyseoksessa muutama minuutti. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.

Lusikoi tarjoilulautasille ensin polenta ja sen päälle paistetut kauniit herkkutatin palat. Koristele timjamilla.