lauantai 28. lokakuuta 2017

Sekakäyttäjän tunnustuksiaTunnustaudun sekakäyttäjäksi. Valmistin tänään sienirisottoa, johon tuli tuoreita herkkusieniä, kuivattuja herkkutatteja, mustatorvisieniä ja suppilovahveroja. Kaikilla sienillä on roolinsa: Herkkutatit tuovat ruokaan täyteläisyyttä ja suppilovahverot ihanaa syysmetsän makua. Mustatorvisienet taas ovat sienibändin basso. Entäpä herkkusienet? Ne tuovat risottoon tuoreen sienen rakenteen ja purutuntuman.

Sienirisottoa valmistaessani ajattelinkin, että olisi paikallaan pohtia sieniasiaa tarkemmin. Tuoreiden suomalaisten sienten kausi nimittäin on meillä harmittavan lyhyt, vain kolmisen kuukautta. Niinpä kannattaa miettiä keinoja, joilla oman satokautemme ulkopuolella saa sienistä kaiken herkullisen maun ruokiin. Yksi varsin käyttökelpoinen kikka on sekoittaa kuivattuja suomalaisia sieniä tuoreisiin herkkusieniin, joita on ympäri vuoden saatavissa. Haudutettavissa ruoissa kuivattujen sienten käyttö on helppoa ja niiden maku pääsee puhkeamaan kukkaan. Kun sienen ei tarvitse näkyä ruoassa, on kätevää käyttää kuivattuja sieniä mausteen tapaan murennettuna.

Omat suosikkiyrttini sieniruokiin ovat rosmariini ja timjami. Molemmat korostavat sienten makua ja tuovat ruokaan metsäistä yrttisyyttä. Niin, ja vielä yksi tärkeä vinkki risoton tekoon: Kun valmistat risottoa, pidä riisi liikkeessä sekoittamalla sitä haarukalla tai vispilällä. Tällöin riisistä irtoa tärkkelystä, joka muuttaa risoton ihanan kermaiseksi.

Kahteen annokseen tarvitaan
kourallinen tuoreita herkkusieniä pilkottuna
kuivattuja herkkutatteja, mustatorvisieniä ja suppilovahveroita hienonnettuja
160 gr risottoriisiä, esimerkiksi Carnaroli
kuumaa vettä
25 gr voita
1 shalottisipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
tuoretta timjamia hienonnettuna
tuoretta rosmariiniä hienonnettuna
2 rkl smetanaa
2 rkl kermaa
2 rkl sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
suolaa
Laita kattilaan puolet voista ja kuullota siinä shalottisipuli ja valkosipuli. Lisää herkkusienet, kuivatut sienet, hienonnettu timjami, rosmariini, suola sekä riisi ja kuumaa vettä. Hauduta kannen alla 10 minuuttia ja lisää kuumaa vettä vaiheittain riisin kypsyessä. Sekoita riisiä säännöllisesti haarukalla tai vispilällä. Kun riisi on lähes kypsää, lisää smetana ja kerma, sekoita. Annostele ruoka lautasille ja koristele tuoreella rosmariinilla ja timjamilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti