keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Porsaan ribsit glaseerattuna kiinalaisella kastikkeella



Onnistuin löytämään kaupasta ihania Iberico-porsaan baby-ribsejä ja inspiroiduin valmistamaan ne kiinalaisella kastikkeella viimeisteltynä. Edellinen kerran kokeilusta viisastuneena kypsytin ensin pikkupossun kyljysrivin pintamaustettuna folion sisällä, ja lopuksi kuorrutin sen glaseerauskastikkeella. Tuloksena syntyi ihanan pehmeää, herkullisen mausteisen makeaa possua, jonka tahmaisena kiiltelevä pinta houkuttelee haukkaamaan. Vahva suositus tälle slow food -herkulle varsinkin nyt, kun me kaikki vietämme enemmän aikaa kotosalla!





Neljän ruokailijan annokseen tarvitaan

1 kg porsaan baby-ribsejä, joista ylimääräinen rasva poistettu
Maldon-suolaa (tai merisuolaa) 
mustapippuria
oliiviöljyä
2 rkl kiinalaista five-spice -maustetta
1 kevätsipuli
1 tuore chili
12 retiisiä
foliota

Glaseerauskastike

3 punasipulia
oliiviöljyä
3 tähtianista
1 tl kiinalaista five-spice -maustetta
1 tl fenkolin siemeniä hienonnettuna
4 rkl appelsiinin mehua
3 rkl Hoisin-kastiketta
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl tomaattiketsuppia
1 rkl riisiviinietikkaa

Kiinalaista five spice -maustetta saa ainakin etnisistä liikkeistä. Sen voi korvata sekoittamalla hienonnettua kanelia, neilikkaa, fenkolinsiemeniä, tähtianista ja Szechuanin pippuria. Jotkut seokset sisältävät myös inkivääriä, muskottia ja lakritsia.

Valkosipuliperunat

yleisperunaa, joka ei ole liian jauhoista
valkosipulia
voita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
timjamia


Porsaanribsit maustetaan suolalla, mustapippurilla, kiinalaisella five spice -mausteella ja oliiviöljyllä


Ribsien kypsennys: Ota kolmikerroksinen noin metrin pala foliota ja aseta ribsit sen päälle keskelle. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja hiero pintaan kauttaaltaan five spice-maustetta, suolaa sekä mustapippuria myllystä. Kääri paketti tiiviisti ja kypsennä 160-asteisessa uunissa 3 tuntia. Tarkka aika riippuu ribsien koosta, tarkista että liha on kypsynyt pehmeäksi.

Glaseerauskastike: Hienonna sipulit ja kypsennä keskilämmöllä oliiviöljyssä tähtianisten kanssa 15 minuuttia välillä sekoittaen kunnes kastike alkaa karamellisoitua. Lisää five spice -mauste ja hienonnetut fenkolin siemenet ja anna kypsyä 2 minuuttia. Lisää appelsiinin mehu, hoisin-kastike, hunaja, tomaattiketsuppi ja riisiviinietikka, jatka kypsennystä 2 minuuttia ja anna kastikkeen hieman jäähtyä. Poista tähtianikset ja laita seos tehosekoittimeen. Siivilöi kastike jotta saat siitä tasaista, tarvittaessa voit ohentaa vedellä. Tarkista maku ja mausta jos tarpeen.

Valkosipuliperunat: Viipaloi perunat ja paista pannulla voi-oliiviöljyseoksessa. Lisää loppuvaiheessa ohueksi viipaloitu valkosipuli ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele silputulla tuoreella timjamilla.

Lisäkkeet: Siisti kevätsipulit ja poista chilistä siemenet. Viipaloi molemmat pitkittäin suikaleiksi ja laita jääkylmään heteen jolloin ne kihartuvat. Siisti retiisit ja leikkaa neljänneksiksi.


Folion sisällä kypsyneet ribsit kuorrutetaan glaseerauskastikkeella ja viimeistellään uunissa


Ribsien glaseeraus: Ota kypsät porsaan ribsit foliosta ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä reilu kerros glaseerauskastiketta ribsien päälle (osa kastikkeesta lisätään myöhemmin). Laita 200-asteiseen uuniin 8 minuutiksi. Ota ribsit uunista, sivele lisää kastiketta, anna kypsyä pari minuuttia, ja toista sama niin että ribsit saavat päälleen kauniin tumman kerroksen kastiketta.




Tarjoa ribsit retiisien, chilien ja kevätsipuleiden kanssa. Jos kastiketta on jäljellä, aseta se tarjoille dippausta varten. Varaa pöytään astia sormien huuhtelua varten ja reilusti servettejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti