tiistai 28. joulukuuta 2021

Filotaikinakupit herkkutäytteellä

 

Osaksi talvista tarjoilua tein filotaikinakuppeja, jotka täytin mädillä ja smetanalla. Filotaikinakupit ovat herkullinen ja kätevä tapa tarjota suolaisia tai makeita pikkupaloja vaikkapa alku- tai jälkiruoaksi. Vierastarjoiluksi ne sopivat hienosti myös sen vuoksi, että kupit voi ja kannattaa valmistaa etukäteen ja täyttää vasta vähän ennen tarjoilua.


Valmistin 12 filotaikinakuppia, joihin tarvitsin
4 filotaikinalevyä
1 dl sulatettua voita




Sulata voi kattilassa. Ota filotaikinalevyt jääkaapista ja peitä ne kostealla pyyhkeellä. Tämä on tärkeää, sillä taikinalevyt kuivuvat helposti ja muuttuvat tällöin lohkeileviksi. Siirrä ensimmäinen taikinalevy leivinpaperin päälle ja voitele se sulatetulla voilla. Aseta päälle seuraava taikina levy, voitele se ja toista sama vielä kahdesti niin että sinulla on lopuksi neljä taikinalevyä päällekkäin.




Voitele vuoat sulatetulla voilla. Leikkaa taikinasta sopivan kokoisia neliöitä ja painele ne vuokiin. Taikina saa kuvan mukaisesti mennä reunoilta kurttuun. Paista 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia kunnes taikina on kauniisti ruskistunut. Anna jäähtyä ennen kuin täytät vuoat.




Filotaikinavuoat maistuvat ihanilta sekä suolaisten että makeiden täytteiden kanssa. Talviaikana täytin vuoat tällä kertaa mädillä:

1 dl smetanaa
1 dl creme fraichea
suolaa
sitruunamehua 
valkopippuria
3 dl kirjolohen mätiä
shalottisipuli hienonnettuna
mikroyrttejä
mustapippuria

Valmista hapankermaseos sekoittamalla smetana ja creme fraiche, mausta sitruunamehulla, suolalla ja valkopippurilla. Täytä vuoat seoksella ja mädillä, lisää sipuli, rouhaise päälle mustapippuria ja koristele mikroyrteillä. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti