Aamulla huomasin, etten ollut muistanut laittaa illalliselle suunniteltua lohta graavautumaan. Ruokavieraita oli tulossa ja graavilohi kuului menuun. Löysin onneksi huippukokki Matti Jämsenin pikagraavauksen ohjeen, jolloin kala on valmista muutamassa tunnissa.
Olin huolissani miten nahattoman kalan leikkaaminen onnistuu, mutta turhaan: suola-sokerikäsittely oli tehnyt tehtävänsä, ja kalan jämäkän rakenteen ansiosta sain siitä kauniita ohuita siivuja. Tällä kertaan maustoin lohen fenkolin siemenillä ja tarjosin kalan kanssa fenkolia kahdella tavalla, appelsiinia sekä creme fraishe -kastiketta.
Neljään annokseen tarvitaan
500 g lohifileetä, josta nahka poistettu
1 dl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl fenkolin siemeniä murskattuina
Kalan lisäkkeet:
fenkoli kahdella tavalla, uunissa paahdettuna ja kypsentämättömänä ohuina siivuina, suolalla maustettuna
appelsiinia segmentoituna
creme fraishea, joka on maustettu suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sitruunamenua
koristeeksi mikroyrttejä
Poista ruodottomasta lohesta nahka ja rasva. Sekoita suola, sokeri ja fenkolinsiemenet ja pyörittele kala seoksessa niin että se peittyy siihen kauttaaltaan. Anna kypsyä jääkaapissa kolme tuntia, huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa. Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi ja tarjoa fenkolin, appelisiinin ja creme fraishe -kastikkeen kanssa yrteillä kortisteltuna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti