perjantai 9. joulukuuta 2022

Pehmeäkuoriset taskuravut aasialaisittain mangosalsan kanssa


Ihastuin pehmeäkuorisiin taskurapuihin eli soft shell rapuihin aikanaan maistettuani niitä Farangissa ja Gaijinissa. Herkulliset pienet ravut tarjotaan kokonaisina rapeiksi friteerattuina. Tällä kertaa päätin valmistaa niiden kumppaniksi mangosalsaa ja kahta aasialaista maustekastiketta: Nahm Jimissä maistuu korianteri ja lime, lämpimän tulisessa Chilli Jamissa puolestaan tomaatti ja paprika. Rapuja löytyy pakastettuna ainakin Jiahe Asian Marketista Hakaniemestä.




Chilli Jam


2 punaista paprikaa siemenet ja kanta poistettuna, pilkottuna pieneksi
400 g tomaattimurskaa
tuoretta chiliä siemenet poistettuna ja hienoksi pilkottuna maun mukaan
parin sentin pala inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
100 g ruokosokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1,5 rkl suolaa

Laita ainekset tehosekoittimeen ja aja hienoksi. Laita kattilaan ja kypsytä kannen alla 40 - 60 minuuttia kunnes seos on pehmennyt ja saonnut hillomaiseksi. Tarkista maku. Yli jäävä chilli jam säilyy jääkaapissa viikkoja, kun laitat sen sopivan kokoiseen lasipurkkiin.

Nahm Jim


2 limeä, kuori raastettuna ja mehu
tuoretta chiliä siemenet poistettuna ja hienoksi pilkottuna maun mukaan
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 yrttiruukku tuoretta korianteria hienonnettuna
parin sentin pala inkivääriä raastettuna
2 rkl aasialaista kalakastiketta 
1 rkl Ponzu Yuzu -kastiketta
25 g ruokosokeria

Laita ainekset tehosekoittimeen ja aja hienoksi. Tarkista maku. Tarjotaan huoneenlämpöisenä.




Mangosalsa


1 kypsä mango ilman kiveä hienonnettuna
60 g shalottisipulia hienonnetuna
tuoretta chiliä siemenet poistettuna ja hienoksi pilkottuna maun mukaan
kourallinen tuoretta korianteria hienonnettuna
1 rkl limen mehua
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset ja tarkista maku.



Friteeratut pehmeäkuoriset taskuravut


8 soft shell -rapua
6 kananmunan valkuaista
suolaa
mustapippuria
vehnälauhoja
pankojauhoja tai korppujauhoja
auringonkukkaöljyä friteeraamiseen

Siisti ravut alla olevan videon mukaisesti. Olen itse mieltynyt tapaan, jossa poistan ravun sisäpuolella olevan aineksen. Huuhdo kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Laita yhteen kulhoon vehnäjauhot, toiseen kananmunan valkuaiset ja kolmanteen pankojauhot. Mausta vehnäjauhot suolalla ja mustapippurilla. Leivitä ravut ensin vehnäjauhossa, ravistele ylimääräinen pois, pyöritä munanvalkuaisissa ja lopuksi pankojauhoissa.

Laita auringonkukkaöljy valurautapataan ja anna lämmetä 180 asteeseen. Voit myös testata lämpötilaa vaikka ravun jalalla: jos se alkaa öljyyn kastettaessa ruskistua, on öljy sipivan lämpöistä. Friteeraa rapuja noin kaksi minuuttia siten että ne ruskistuvat kauniisti kauttaaltaan, ja nosta paperin päälle kuivahtamaan.





1 kommentti:

  1. Kävin ostaa noita rapuja aasialaisesta kaupasta hakiksessa ja tein tätä vkonloppuna - oli sairaan hyvää!

    VastaaPoista