sunnuntai 18. joulukuuta 2022

20 ideaa joulun ajan herkutteluun

Kokosin tähän 20 herkullista ideaa joulun ajan herkutteluun. Itse en juuri perinteisiä jouluruokia valmista, mutta käytän mielelläni joulun ajan herkuissa sesonkiin sopivia raaka-aineita. Juhlava elämys syntyy, kun ruoka valmistetaan hyvistä raaka-aineista rakkaudella. Toivottavasti löydät näistä ohjeista inspiraatiota omaan jouluherkutteluun.



Poron sisäfile juuresten ja karpalopunaviinikastikkeen kanssa on match made in heaven. Annoksen kruunaa ihanan täyteläinen karpalo-punaviinikastike, jonka tasapainoitettu happamanmakea maku sopii täydellisesti sekä poronlihalle että uunijuureksille.



Jääkellarin lohi on klassikko, joka sopii hienosti joulunajan herkutteluun. Jääkellarin lohi on valmista jo 48 tunnin marinoinnin jälkeen, jolloin kala on maultaan ja rakenteeltaan ihanteellinen: unelmaisen pehmeä ja sopivan suolainen.



Täytetty kalkkuna on herkullinen ja juhlava vierasruoka, joten vaivannäkö kannattaa! Täyte pitää lihan mehevänä paistamisen aikana. Itämaiseen täytteeseen aromia tuovat aprikoosi ja taateli, ja kastikkeessa maistuvat kookosmaito ja sitruunaruoho. Kalkkunan voi halutessaan korvata broilerin fileellä.



Uunissa kypsennetyt ankankoivet ovat herkullista ja tunnelmallista jouluruokaa. Pinnalta kullanruskeat ja rapeat ankankoivet saavat makua omenasta, kanelista ja tähtianiksesta.



Pikagraavattua lohta ja fenkolia. Unohtuiko lohen graavaaminen? Ei huolta. Löysin huippukokki Matti Jämsenin pikagraavauksen ohjeen, jolla kala on valmistuu muutamassa tunnissa. Fenkoli ja appelsiini toimivat hienosti graavilohen kumppaneina.



Paahdettu parsakaali ja vuohenjuustokastiketta. Rapea parsakaali, täyteläinen vuohenjuusto ja paahdetut pähkinät muodostavat yhdessä hienostuneen kokonaisuuden, joka myös näyttää kauniilta.




Turskaa oliivikuorrutuksella. Turska kypsyy uunissa mehevän herkulliseksi, kun se saa päälleen kuorrutteen, jossa oliiveja, kirsikkatomaatteja, sitruunankuorta ja couscousia. Annos hellii makuhermoja ja on ilo silmälle.




85-asteinen lohi mätikastikkeen kanssa on yksi herkullisimmista valmistamistani lohiaterioista. Ohjeen ideana on kypsentää lohi matalassa 85 asteen lämpötilassa. Tuloksena on unelmaisen pehmeä lohi, joka on sisältä rosen värinen.




Ankanrintaa ja juureksia. Ankanrinnasta saa mehevän aterian kastikkeineen. Jouluinen ankka sai seurakseen juureksia: porkkanaa, lanttua, naurista sekä suolahauteessa kypsennettyä punajuurta. 




Osterit espanjalaisittain, meksikolaisittain ja ranskalaisittain. Uunissa eri täyttein kuorrutetut osterit tarjoavat hienon ja juhlavan makuseikkailun, joilla hurmaat vaativatkin ruokavieraasi.




Ankankoipi, bataattiblini ja papaijasalsa. Perinteinen ranskalainen ankankoipi tarjoiltuna bataattiblinin päällä papaijasalaatin kanssa tuo joulupöytään herkullista eksotiikkaa.



Broilerin rintafile joulunmakuisella täytteellä ja curry-kastikkeella. Broilerista voi loihtia jouluisen ja juhlavan annoksen täyttämällä sen sekahedelmillä. Annoksen täydentävät täyteläinen curry-kastike sekä jouluinen riisi.




Punajuuri-vuohenjuustotorttu on uudenlainen leikkisä joulutorttu. Uunissa kypsennetty punajuuri, hunaja, rosmariini, timjami ja vuohenjuusto muodostavat yhdessä suussasulavan kokonaisuuden.




Jouluglögi-sabayon on suomalaisen gastronomian uranuurtajan Eero Mäkelän kehittämä jälkiruoka, jossa jouluglögin perinteisestä mausta pääsee nauttimaan jäädykkeenä. Sabayonin voi valmistaa yhteen vuokaan pakastimeen, jolloin siitä saa kätevästi annospaloja. Lisänä tarjosin punaviinissä keitettyjä luumuja.




Punajuurigraavattua lohta ja parsa-perunasalaattia. Punajuuri maustaa lohta hienosti ja värjää lohen pinnalta kauniin punaiseksi, mikä tekee kalasta juhlavan tarjottavan joulupöytään. Punajuurigraavatun lohen lisäkkeeksi sopii hienosti parsa-perunasalaatti.




Matjessilliä valkosipulikastikkeella ja punajuuri-sellerisalaatti täydentävät hienosti joulupöytää. Sillin kumppaniksi sopii raikas ja värikäs punajuuri-sellerisalaatti. 



Lipeäkalaa ja selleri-limemuhennosta on valmistettu ravintolaillalliselta opitulla tavalla. Kala tarjotaan sinapilla maustetun voin ja selleri-limemuhennoksen kanssa.



Napue Gin -graavattu lohi ja fenkolisalaattia. Graavattuun loheen saa raikkaan yrttisen aromin maustamalla sen suomalaisella Napue Ginillä, jossa maistuvat kotimaiset yrtit. Ginin sijasta voit käyttää graavaamisen mausteena myös konjakkia tai tillivodkaa:    

Konjakkigraavattu lohi

Tillivodkagraavattu lohi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti