keskiviikko 20. syyskuuta 2023

Maissirisotto


Kun ensi kerran kuulin maissirisotosta, tuntui se ajatuksena oudolta. Maistettuani maissirisottoa ravintolassa yllätyin positiivisesti, ja päätin valmistaa sitä kotona. Risoton täyteläinen maku tulee kahdella tavalla valmistetusta maissista, kermaiseksi muhennetusta ja ruskistetusta. Maissirisotosta tuli hienostuneen täyteläinen! 





Kahteen annokseen tarvitaan
auringonkukkaöljyä paistamiseen
1 shalottisipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1,5 dl risottoriisiä, esim. Carnaroli
1 dl valkoviiniä
5 dl kuumaa vettä
2 rkl kanafondia
0,5 dl raastettua parmesaania
1 rkl voita
sitruunamehua

Annosten päälle
0,5 dl raastettua parmesaania
2 rkl jalopenoa hienonnettuna
basilikan lehtiä

Maissimuhennos
3 dl maissinjyviä (vastaa n. 1,5 maissintähkän jyviä)
1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
2 rkl voita

Ruskistettu maissi
1 dl maissinjyviä (vastaa n. puolen maissintähkän jyviä)
auringonkukkaöljyä paistamiseen
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus limemehua
mustapippuria
suolaa





Valmista maissimuhennos: Jos sinulla on maissintähkät, poista ensin lehdet ja leikkaa veitsellä tyvestä kärkeä kohti siten että maissinjyväsiivu irtoaa rangasta. Neljällä leikkauksella saat jyvät irralleen. Kahden annoksen tekemiseen tarvitaan kaksi maissintähkää tai 4 dl maissinjyviä jos käytät pakastettua maissia.

Yhdistä kattilassa 3 dl maissinjyviä ja 1 dl kermaa, anna kysyä kattilassa ja aja sileäksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Pidä lämpimänä kattilassa, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää 2 rkl voita juuri ennen kuin lisäät muhennoksen risottoon.

Valmista ruskistettu maissi: Laita pannulle öljyä ja ruskista siinä 1 dl maissinjyviä niin että ne ruskistuvat kauniisti. Laske lämpöä ja lisää hienonnettu valkosipuli, hieman limemehua ja mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja pidä lämpimänä.




Valmista risotto: Lisää kattilaan kuuma vesi ja kanafondi, sekoita ja pidä kanaliemi lähes kiehuvana. Kuullota pannulla öljyssä matalassa lämmössä shalottisipulia ja valkosipulia pari minuuttia. Lisää riisi ja jatka kuullottamista sekoittaen. Lisää valkoviini ja nosta lämpöä, anna viinin kiehahtaa ja imeytyä riisiin.

Nyt alkaa kanaliemen vaiheittainen lisääminen: lisää kauhallinen lientä riisiin, sekoittele niin että riisistä irtoaa tärkkelystä. Kun neste on imeytynyt lähes kokonaan, lisää seuraava kauhallinen ja jatka taas sekoittamista. Riisin kypsyminen al dente-kypsäksi kestää noin 20 minuuttia. Viimeisen kanafondin lisäyksen yhteydessä lisää maissimuhennos, parmesaaniraaste, hieman sitruunamehua ja voi. Sekoita, sulje kannella ja anna jatkaa kypsymistä vielä muutama minuutti. Tarkista lopuksi maku. 

Pleittaa annokset: Laita risotto tarjoilulautasille, lisää päälle ruskitetut maissinjyvät ja parmesaaniraaste,  
koristele jalopenolla ja basilikanlehdillä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti