lauantai 2. syyskuuta 2023

Tonnikalaa ja lohta shiso-lehdellä




Minä kuten moni muukin olen tutustunut ensi kertaa shiso-lehtiin Tomi Björkin Farang- ja Gaijin-ravintoloissa. Kevyesti sitrukselta ja mintulta maistuvasta shiso-lehdestä saa helposti loihdittua maistuvia sormin syötäviä alkupaloja. Shiso-lehtien päälle laitan yleensä jotain kalaa ja sen seuraksi sipulia, yrttejä ja hapokkuutta tuovia kasviksia kuten fenkolia ja jalopenoa. Shiso-lehdille kootut alkupalat on siitä ihana ruoka, että sen kehittelyssä voi päästää mielikuvituksen valloilleen. Varaa shiso-lehtiä sen verran, että voit ruokaa laittaessasi maistaa miltä kehittelemäsi shiso-alkupala valmiina maistuu.






Mistä shiso-lehtiä voi ostaa? Olen löytänyt niitä satunnaisesti joistain K-ryhmän kaupoista sekä aasialaisista ruokakaupoista, joita on Hakaniemen torin lähistöllä. Viimeeksi ostin niitä käydessäni ystäväni kanssa Heinon tukussa, mutta tuo teurastamo-alueen liike valitettavasti edellyttää asiakkailtaan tukkukortin. Jos sinulla on jokin hyvä vinkki shiso-lehtien ostopaikaksi, laita kommenttia!





Tonnikalaa shiso-lehdellä

shiso-lehtiä
tuoretta sushi-laatuista tonnikalaa, mahdolliset kalvot poistettuna ja hienonnettuna
suolaa 
mustapippuria
makeaa sipulia hienonnettuna
ponzu-yuzu soijakastiketta (tai soijakastiketta, johon on lisätty hieman limemehua)
jalopenoa siemenet poistettuna ja ohueksi viipaloituna
kevätsipulia hienonnettuna
korianteria hienonnettuna

Siisti tonnikala kalvoista, hienonna, mausta suolalla ja mustapippurilla, sekoita joukkoon hienonnettu makea sipuli ja ponzu-yuzu soijakastiketta. Tarkista maku ja anna tonnikalaseoksen maustua jääkaapissa sillä välin kun teet muut valmistelut.

Poista jalopenoista siemenet ja viipaloi. Hienonna kevätsipuli ja korianteri. Levitä shiso-lehdet tarjoilulautaselle ja tarkista että ne ovat siistissä kunnossa. Laita kunkin lehden keskelle ruokalusikallinen tonnikalaseosta, lisää päälle jalopenoa, kevätsipulia ja korianteria.





Lohta shiso-lehdellä

shiso-lehtiä
sipulia hienonnettuna karkeasti
etikkaa 
sokeria 
suolaa
majoneesia
pimenton-savupaprikajauhetta
suolaa
lämminsavustettua lohta suupalan kokoisina paloina
fenkolia leikattuna mandoliinilla ohuiksi siivuiksi
mansikka lohkottuna

Sekoita hienonnettu sipuli pieneen määrään etikkaa, mausta sokerilla ja ripauksella suolaa ja anna pikkelöityä sen ajan kun teet muut valmistelut.

Lisää majoneesiin pimenton-savupaprikajauhetta ja ripaus suolaa, sekoita ja tarkista maku. 

Levitä shiso-lehdet tarjoilulautasille, laita keskelle reilu teelusikallinen pimenton-majonesia ja lisää sen päälle suupala läämminsavulohta. Aseta päälle kauniisti pikkelöityä sipulia, fenkolisiivuja ja lopuksi mansikanpala.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti