lauantai 3. helmikuuta 2024

Merisiilipasta


Merisiili on harvinaista herkkua, jota ilokseni saa nyt myös Helsingistä. Itse olen ostanut merisiilejä Ruoholahden City-Marketista, jonne sitä tulee tavallisesti viikonlopuksi. Merisiilistä syödään ainoastaan mäti, joka nautitaan sellaisenaan tai pastan joukossa. Kahdesta merisiilistä saa herkullisen pastan kahdelle. Vaikka merisiili on ulkonäöltään hieman pelottava, saat sen mädin tämän postauksen ohjeita seuraamalla talteen ilman suurempaa draamaa!


Kahteen annokseen tarvitaan
2 tuoretta merisiiliä
150 g spagettia
suolaa keitinveteen
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1/2 shalottisipuli hienonnettuna
3 rkl auringonkukkaöljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
2 rkl creme fraichea
1/2 sitruunan kuoriraaste
rucolanversoja 



Merisiilit myydään ja käytetään elävinä, joten valmista ne mahdollisimman tuoreina. Merisiileistä käytetään pastaan ainoastaan niiden mäti. Tässä ohjeet merisiilien misaamiseen:

Aseta merisiilit leikkuulaudalle yllä olevan kuvan mukaisesti. Ota osteriveitsi tai puukko, ja kopauta merisiilin keskelle terällä niin että kuori hieman rikkoutuu. Ota kaksi pientä lusikkaa ja työnnä ne selät vastakkain kuoren halkeamasta parin sentin verran sisälle. Kääntämällä lusikoita ulospäin halkaise merisiilin kuori alla olevan kuvan mukaisesti. 


Varaa viereen astia, jossa kylmää vettä ja muutama jääpala. Irrota lusikalla varovaisesti merisiilien mädit kokonaisina - yhdessä merisiilissä on kuusi lohkoa merisiilinmätiä. Puhdista merisiilin mätilohkoista jäävedessä kaikki tummat säikeet, ja siirrä kaikki puhdistetut 12 mätilohkoa uuteen astiaan. 

Laita spagetti kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen.

Aja 10 mätilohkoa ja creme fraiche sauvasekoittimella hienoksi (2 lohkoa säästetään annosten päälle). Kuullota shalottisipuli ja valkosipuli keskilämmöllä öljyssä, ja lisää mätiseos, sitruunan kuoriraaste, sitruunamehu, suola ja mustapippuri. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä niin että kastike hieman saostuu ja tarkista maku.



Kun pasta on al dente -kypsää, nostele se pihdeillä kastikkeen joukkoon ja nostele niin että pasta kostuu kauttaaltaan. Siirrä pasta tarjoilulautasille, asettele päälle mätilohko ja koristele rucolanversoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti