sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Höyrytetyt jättirapurullatInnostuin kokeilemaan vietnamilaisten riisipaperirullien tekoa keväisen Pariisin matkan innoittamana. Place Saint Germainilta löytyi tyylikäs ravintola La Société, jonka viehättävällä terassilla nautimme kahdesti lounasta. Ravintola tarjoaa aasilaisvaikutteista fuusioruokaa laadukkaista raaka-aineista. Kotikeittiössä halusin kokeilla maistamiamme vietnamilaishenkisiä riisipaperirullia. Kun raaka-aineet suljetaan riisipaperin sisälle ja kypsytetään hyöryttämällä, kaikki aromit jäävät ruokaan ja tuloksena on huumaavan herkullinen kombo seafoodia, vihanneksia ja yrttejä. 


Riisipaperin käsittely vaatii vähän harjoittelua, eivätkä kahden ensimmäisen kerran räpellykset päätyneet tänne blogiin. Kolmannella kerralla tekniikka alkoi olla hallussa jo homma toimi. Riisipaperia on monenlaista, ja hyörytykseen on tärkeää valita astetta vahvempi paperi joka kestää kypsennyksen. Mutta ensin vähän Pariisin tunnelmia!


Jättirapurullat

Kahteen annokseen (yhteensä 8 rullaa) tarvitaan
4 raakaa jättirapua
1 kevätsipuli hienonnettuna
1 pikkusalaatti eli sydänsalaatti
1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
tuoretta chiliä hienonnettuna
8 riisipaperin lehteä, jotka kestävät kypsennyksen

Poista jättiravuista kuori. Halkaise ravunliha pituussuunnassa ja poista suoli. Hienonna muut täytteeseen tulevat ainekset. 

Laita suurelle lautaselle lämmintä vettä ja aseta yksi riisipaperin arkki siihen muutamaksi sekunniksi niin että se notkistuu. Nosta arkki toiselle lautaselle ja kokoa sen päälle täytteet niin että täyte on lähempänä paperin alareunaa. Aseta riisipaperin päälle ensin jättiravun puolikas ja sen päälle hienonnettua kevätsipulia, sydänsalaattia, korianteria ja chiliä. Käännä ensin riisipaperin alareuna täytteiden päälle, sitten reunat kohti keskustaa ja rullaa lopuksi kääryleeksi.

Leikkaa talouspaperista hyötykeittimen pohjan kokoinen pala ja voitele se kevyesti öljyllä. Aseta valmiit rullat paperin päälle höyrykeittimeen ja kypsennä niitä pari minuttia kunnes riisipaperin läpi kuultava rapu on muuttunut punaiseksi. Tarjoa dippikastikkeen kanssa.

Dippikastike

1/2 dl vähäsuolaista soijakastiketta
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 pieni valkusipulin kynsi puserrettuna
1 tl kevätsipulia hinonnettuna
chiliä hienonnettuna

Sekoita ainekset ja tarjoa kastike pieneltä dippaukseen sopivalta astialta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti