Minusta on tullut parsakaali-fani. Siitä saa herkullista ruokaa monella tavalla, ja se on todellista superfoodia. Tein tänään parsakaalista ja kukkakaalista kesäisen piiraan, johon luonnetta toivat gruyere-juusto, tuore timjami ja kevätsipuli. Vihersalaatin kanssa piirakasta tuli ihana iltapala. Piiras sopii hyvin tarjottavaksi myös piknikillä ja brunssilla.
Piiraspohja
Valmista ensin taikina ja esipaista piirakka. Oma piirasvuokani on halkaisijaltaan 28 cm ja korkeudeltaan 4 cm ja tämä taikinamäärä oli siihen sopiva. Tästä piirakasta riittää tarjottavaksi ainakin kuudelle. Taikinaan tarvitaan:
200 gr vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
100 gr kylmää suolatonta voita
1 kananmuna vatkattuna
2 - 3 rkl vettä
hyppysellinen suolaa
100 gr kylmää suolatonta voita
1 kananmuna vatkattuna
2 - 3 rkl vettä
Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita jauhojen kanssa murumaiseksi. Sekoita vatkattu kananmuna ja vesi keskenään ja kaada se taikinan keskelle tekemääsi syvennykseen. Sekoita taikinaa niin, että voit muodostaa siitä pallon. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa se nopeasti tasaiseksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
Kauli taikina ohueksi noin 3 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Aseta se voidellulle vuoalle ja paina taikina vuoan reunaa vasten pienen taikinapalan avulla. Liian taikinan voit irroittaa kaulimen avulla rullaten vuoan päältä. Pistele pohjaa haarukalla. Rypistä leivinpaperin pala, avaa se ja laita pohjan päälle. Laita painoksi kuivia herneitä tai raakoja riisinjyviä. Esipaista 25 minuuttia 170-asteisessa uunissa, poista leivinpari sekä painot ja voitele pohja vatkatulla munalla. Paista vielä 5 minuuttia.
Kauli taikina ohueksi noin 3 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Aseta se voidellulle vuoalle ja paina taikina vuoan reunaa vasten pienen taikinapalan avulla. Liian taikinan voit irroittaa kaulimen avulla rullaten vuoan päältä. Pistele pohjaa haarukalla. Rypistä leivinpaperin pala, avaa se ja laita pohjan päälle. Laita painoksi kuivia herneitä tai raakoja riisinjyviä. Esipaista 25 minuuttia 170-asteisessa uunissa, poista leivinpari sekä painot ja voitele pohja vatkatulla munalla. Paista vielä 5 minuuttia.
Piiraan täyte
1 parsakaali
1 kukkakaali
3 kananmunaa
2,5 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia jauhettuna
3 kananmunaa
2,5 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
kuivattua timjamia jauhettuna
1 kevätsipulin varsi hienonnettuna
1/2 dl gruyere-juustoa raastettuna
1/2 dl gruyere-juustoa raastettuna
Irrota parsakaalin ja kukkakaalin nuput ja höyrytä niitä 4 minuuttia. Vatkaa munat ja kerma sekaisin. Mausta suolalla, mustapippurilla ja timjamilla. Raasta gruyere-juusto. Laita piirakkapohjalle ensin juustoraaste, sitten parsakaalin ja kukkakaalin nuput ja kaada päälle muna-kermaseos. Ripottele päälle juustoraaste ja paista 170-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti