keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Ceviche siiasta perulaiseen tapaanOnnistuin tänään saamaan kaupasta supertuoretta siikaa joka oli pyydetty edellisenä päivänä. Alkuruoka olikin heti selvillä: päätin tehdä cevichea, jossa tuore kala kypsytetään nopeasti limen tai sitruunan hapoilla. Tämä ruoka edellyttää, että kala oikeasti on erittäin tuoretta. Tällöin limemehussa kypsymiseen tarvitaan vain 3 minuutin aika. Olen hämmästyksekseni törmännyt netissä ohjeisiin, jossa kalaa kypsytetään tunteja tai jopa yön yli. Tällaisella ruoalla ei ole mitään tekemistä cevichen kanssa!


Neljän ruokailijan alkuruoka-annokseen tarvitaan
200 gr tuoretta siikaa fileoituna ja ruodottomana
1 kevätsipuli (käytin tällä kertaa kevätpunasipulin)
2 limen mehu
1/2 tl Maldon-suolaa
1/2 - 1 tuore chili riippuen vahvuudesta
1/2 tuoretta korienteria hienonnettuna
12 lehteä thai-basilikaa tai sitruunabasilikaa hienonettuna (ei välttämätön, voit korvata sen myös lehtisellerin vihreällä osalla)
oliiviöljyä
mustapippuria
Fileoi tuore siika ja kuutioi se sentin palasiksi. Hienonna kevätsipuli. Laita siikakuutiot ja hienonnettu kevätsipuli astiaan, keitä kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan.

Purista toiseen astiaan 2 limen mehu, lisää suola hienonnettu chili. Peitä maustettu limemehu kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan.

Hienonna korianteri ja thai-basilika ja jätä odottamaan.
Kata pöytä valmiiksi, sillä cevichen viimeinen vaihe sujuu muutamassa minuutissa. Kaada maustettu limemehu siikakuutioiden päälle ja nostele sekaisin nopeasti niin että siika peittyy kauttaaltaan nesteeseen. Anna vaikuttaa 3 minuuttia.

Lisää hienonnetut yrtit, sekoita nopeasti niin että yrtit kostuvat ja nostele kalakuutiot annoslautasille. Nestettä tulee annokseen mukaan sen verran että kalapalat ovat kosteita, suurin osa nesteestä jää käyttämättä. Pirskottele lopuksi päälle ripaus oliiviöljyä ja jauha päälle hieman mustapippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti