sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Napue Gin mansikoilla, mintulla ja sitruunankuorella

Napue Gin mansikoilla mintulla ja sitruunankuorella


Napue Gin tuli kaikkien tietoisuuteen voitettuaan ginien sarjan International Wine and Spirits Competition -kilpailussa. Napue saa makunsa perinteisten gini-yrttien lisäksi suomalaisesta karpalosta, koivusta, mesiangervosta ja tyrnistä. Napuen maku onkin giniksi yllättävän kukkainen ja pehmeän sitruksinen, ja se sopii hienosti drinkkeihin suomalaisten marjojen ja yrttien kanssa. Tässä drinkissä Napue saa seurakseen mansikoita, sitruunankuorta ja minttua.


Yhteen juomaan tarvitaan
4 cl Napue giniä
10 cl laadukasta tonic-vettä, esimerkiksi Fever-Tree
kuivia jääpaloja
mansikoita kannat poistettuna ja suuret paloiteltuna
sitruunan kuorta ohuina siivuina (ilman valkoista osaa)
tuoretta minttua

Laita lasiin jäät, mansikat ja sitruunankuoret. Lisää gini ja tonic. Koristele mintulla.

Katso myös Blond Kitchenin muut ohjeet:

lauantai 24. syyskuuta 2016

Kvinoa-kanttarellisalaatti



Lähi-itä kohtaa kanttarellit tässä salaatissa, joka sopii itsenäiseksi ateriaksi tai vaikka osaksi brunssia. Kvinoa on maukas ja monikäyttöinen vilja, jossa on paljon proteiinia ja rautaa, ja se on gluteeniton. Yrteistä kannattaa sienien seuraksi kokeilla salviaa, jonka metsäisen yrttinen maku sopii kanttarellien kumppaniksi.


Kahteen annokseen tarvitset
1 dl kvinoaa
1 dl kanttarelleja
salviaa hienonnettuna
suolaa
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tomaatti
6 pensaspapua
lehtipersilja hienonnettuna
mustapippuria rouhittuna tai chiliä hienonnettuna mausteeksi






Keitä kvinoa ohjeen mukaan. Paista salvialla ja suolalla maustetut kanttarellit voissa ja siirrä syrjään. Paista hienonnettu punasipuli ja valkosipuli voissa ja siirrä odottamaan. Upota tomaatti kiehuvaan veteen minuutiksi ja poista siitä kuori, kanta ja siemenet ja pilko pieneksi. Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä 2 minuutin ajan ja pilko ne.

Yhdistä kaikki ainekset keskenään, sekoita ja maista. Mausta mustapippurilla, hienonnetulla chilillä ja suolalla makusi mukaan.

lauantai 17. syyskuuta 2016

Avokadon kypsyys ja pari vinkkiä käyttöön

Avokadon kypsyys


Avokado on herkullinen raaka-aine erilaisiin ruokiin, mutta kypsän avokadon tunnistaminen aiheuttaa monesti päänvaivaa. Avokadoa puristelemalla tuntee sen pehmeyden, jonka perusteella erottaa ylikypsät, jo pilaantuneet avokadot, mutta sopivan kypsyyden päättely ei näin onnistu. 

Varmin kikka kypsän avokadon tunnistamiseen on irrottaa avokadon kanta. Jos kannan alta paljastuu vaaleanvihreä avokado, on sen kypsyys parhaimmillaan. Tumma väri kannan alla kertoo, että avokado on jo ylikypsä.




Avokadon maku sopii hienosti seafoodin kumppaniksi. Ihanan salaatin saa esimerkiksi avokadosta, katkaravuista, baby-pinaatista, marinoidusta punasipulista, viiriäisenmunista ja kirsikkatomaateista.




Kypsä avokado sopii mainiosti grillattavaksi ja pariloitavaksi. Kesällä grillasin avokadoa ja jättirapuja, jotka muodostavat herkullisen makuparin. Kuvassa näkyvä annos on pariloitu sähköliedellä - grillin tuomasta mausta pääsee näin nauttimaan myös kesän jälkeen!

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Herkkutatti-salviapasta




Syksyn sieniaikana kannattaa herkutella herkkutattipastalla. Herkkutatti on voimakkaan makuinen ja riittoisa sieni, joten pienestäkin määrästä saa loisteliaan aterian. Herkkutatit voi maustaa persiljalla tai rosmariinilla, mutta olen nyt nyt löytänyt sille uuden kumppanin, salvian. Salvian maanläheinen ja metsäisen yrttinen maku korostaa hienosti herkkutatin makua.





Kahden hengen annokseen tarvitaan
150 gr tagliatelle-pastaa
70 gr tuoreita herkkutatteja
2 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 rkl voita
3 rkl parmesaania raastettuna
mustapippuria
suolaa





Herkkutatti-salviapastan valmistaminen on helppoa. Tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta on, että keitettyyn pastaan sekoitetaan ensin voi ja parmesan-raaste, ja vasta sen jälkeen pasta sekoitetaan paistettujen sienten ja paistinliemen kanssa.

Keitä pasta ohjeen mukaan al dente -kypsäksi. Pastan kiehuessa valmista sienet. Laita 1 rkl voita kuumalle pannulle ja lisää paloitellut herkkutatit ja paista keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää murskattu valkosipuli, hienonnettua salviaa ja ripaus suolaa ja anna hautua hetki. Voit halutessasi erottaa paistamasi kauniin tatin ja käyttää sen lopuksi annoksen koristeluun.

Valuta pasta, lisää siihen 1 rkl voita ja 2 rkl parmesan-raastetta ja sekoita. Siirrä pasta pannulle ja sekoita sieniin niin että se imee kosteuden. Siirrä tarjoilulautasille, lisää 1 rkl parmesan-raastetta, rouhi päälle mustapippuria ja koristele hienonnetulla salvialla.

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Men jag älskar dig



Rakastan Tukholmaa. On ihanaa, että niin lähellä Helsinkiä on kaunis kaupunki, joka poikkeaa omastamme niin paljon. Helsinki on mielestäni maskuliininen kaupunki, jossa on paljon baareja ja röyhkeitä autoilijoita. Tukholma on puolestaan feminiininen ja pehmeämpi, ja ihmiset ystävällisempiä ja huomaavaisempia. Katsoin ihaillen, kun tuhannet tukholmalaiset nauttivat lounasta sulassa sovussa Kungsträdgårdenin ravintolatapahtumassa.




Viime käynnilläni Tukholmassa pysähdyimme Grand Hotelin terassille syömään lounasta. Terassilla viettivät lauantai-iltapäivää myös mieskaverukset nauttien olutta ja jutustellen. Toisella miehistä oli mukanaan vauva, joka sai maitoa isän tuttipullosta. Herttainen näky, johon en ole koskaan Helsingissä törmännyt.




Ruotsin poliisien asu näyttää yhdistelmältä vartiointiliikkeen ja nokikolarin työasua. Se ei ole pelottava, eikä säikytä lapsia. Kun Tukholmassa järjestetään suurtapahtuma kuten marathon tai pride, suljetaan keskustan kadut niin tehokkaasti ettei kaupungissa juuri pääse liikkumaan autolla. Turvallisuus ennen kaikkea!




Tukholmassa keskustan suosikkiruokapaikkojani ovat mm. Berns Aseatiska, Sturehof, Riche, Corvina ja Blasieholmens Akvaruim och Restaurang, josta saa erinomaista seafoodia. Berns Aseatiska tarjosi lounalla ihanaa pentoboxia, jossa oli viikon ruokalistalta poimittuina kuusi maisteluannosta.





Oman ruoanlaittoni innoittaja numero yksi on Mathias Dahlgren, jonka kirjoista saan paljon inspiraatota omaan kokkaamiseen. Tämä ruotsalaisen gastronomian superstar pyöritti aikanaan Tukholmassa legendaarista Bon Llocia, jossa minulla oli ilo nauttia unohtumaton illallinen. Viime vuodet Mathias on isännöinyt Grand Hotelin Mathias Dahlgrenin Matsalen -ravintolaa. Huippukokin ravintola sulkee ovensa joulun alla, ja syksyn suunnitelmiini kuuluukin päästä nauttimaan hänen herkkujaan Matsalenissa.




lauantai 3. syyskuuta 2016

Turskaa kasviskuorrutuksella



Turska on yksi suosikkikaloistani. Turskaa saa usein tuoreena kauppojen kalatiskeiltä, vaikkei se Suomen vesillä viihdykään. Tämä resepti on suosikkini, sillä sen avulla saan herkullisen ja kauniin ruoan nopeasti ja helposti. Kala kuorrutuksineen valmistuu helposti pannulla, eikä sen kanssa tarvitse muita lisäkkeitä. Värikäs annos näyttää kauniilta ja kala kypsyy kasvisseoksen alla meheväksi!





Kahteen annokseen tarvitaan
1 turskafile
5 isoa vihreää kivellistä oliivia
6 kirsikkatomaattia hienonnettuna
1 rkl punasipulia hienonnettuna
basilikaa hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa
voita paistamiseen




Poista oliiveista kivi ja kuori punasipuli. Hienonna oliivit, kirsikkatomaatit ja punasipuli ja yhdistä ne seokseksi. Mausta hienonnetulla basilikalla, ripauksella suolaa ja oliiviöljyä. Leikkaa turskafile kahteen osaan, mausta suolalla ja aseta seos kalan päälle tasaisesti. Laita kuumalle pannulle voita ja kypsennä kala miedolla lämmöllä kannen alla kunnes turska on kypsä.