sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Kampasimpukat ja savustettua kukkakaalia



Rakastamani kampasimpukat löysivät uuden yllättävän kumppanin kukkakaalista. Savustetun kukkakaalin aromi ja ilmakuivattu italialainen prosciutto toimivat hienosti kampasimpukoiden kanssa. Annos on myös kiva tarjottava vieraille, koska kukkakaalipyreen voi valmistaa etukäteen ja kampasimpukat kypsyvät pannulla hetkessä. Kampasimpukan kuoret tarjoilussa tuovat näyttävyyttä, mutta ruoka maistuu yhtä hyvältä lautaselle koottuna.






Neljään annokseen tarvitaan:

1 suuri siivu prosciuttoa (15 g)
12 kampasimpukan liha
suolaa
mustapippuria
voita ja oliiviöljyä paistamiseen
koristeluun basilikaa hienonnettuna tai mikroyrttejä

Savustettu kukkakaalipyree:

60 g voita kuutioina
50 g shalottisipulia hienonnettuna
200 g kukkakaalia hienonnettuna
1,25 dl maitoa
suolaa
pari hyppysellistä savustuspurua, esimerkiksi hickory tai leppä sopivat






Valmista ensin kukkakaalipyree. Lämmitä voi pannulla keskilämmöllä, lisää shalottisipuli ja kysennä pehmeäksi välillä sekoittaen. Lisää kukkakaali ja maito ja kypsennä kannen alla noin 10 minuuttia kunnes kukkakaali on pehmennyt. Siirrä kulhoon ja työstä tehosekoittimella kunnes seos on tasaista, mausta suolalla.




Laita kukkakaaliseos laakeaan astiaan ja peitä se tiiviisti tuorekelmulla, jonka alta savustusletku johtaa savun astiaan. Laita savustuspistooliin savustuspurua. Käynnistä pistooli suurella teholla ja sytytä purut. Kun savua alkaa kehittyä, säädä pistooli pienemmälle. Astian täytyttyä savulla sammuta puhallus. Poista letku ja anna pyreen savustua tiiviisti peitettynä 3 minuuttia. Toista sama vielä kerran tai kaksi - maistamalla pyreetä varmistut että savun aromi on sopivan voimakas.

Paista kuumalla kuivalla pannulla procciuttosiivua pari minuttia kunnes se on kullanruskea. Anna jäähtyä hetki ja viipaloi. 




Kuivaa kampasimpukat huolellisesti ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä paistinpannulla voi ja oliiviöljy. Kun voi-öljyseos alkaa kuplia, lisää kampasimpukat ja paista minuutti pari kunnes pinta on karamellisoitunut. Käännä ja paista vielä minuutti pari. Varo kypsentämästä liikaa: kampasimpukoiden tulee ruskistua pinnalta ja jäädä sisältä läpikuultaviksi.

Lämmitä savustettu kukkakaalipyree ja kokoa annos: aseta kampasimpukka kukkakaalipyreen päälle, ripottele päälle prosciuttosiivut ja koristele hienonnetulla basilikalla tai mikroyrteillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti