sunnuntai 25. joulukuuta 2016

Etärakkaus



Rakastan Berliiniä. Siitä on tullut minulle kuluneiden vuosien ja lukuisten matkojen myötä etärakkaus. Berliini on suuri seikkailu, mutta samalla se tuntuu myös kotoisalta. Mukulakivikatuja kävellessä kaupunki tuo etäisesti mieleen Helsingin. Vielä pari vuosikymmentä sitten Berliini oli epäsuosiossa. Saksalaisia yritettiin eri konstein houkutella sinne asumaan. Berliini muistutti saksalaisia liikaa kaikesta siitä minkä he halusivat unohtaa: toinen maailmansota, tappion tuoma nöyryytys, jaettu saksa ja kylmä sota.









Kaikki kuitenkin muuttui. Muurin murruttua Berliini tarjosi kasvualustan, joka houkutteli muusikoita, taitelijoita ja bilettäjiä. Berliini oli kuin New York 80-luvulla tai Lontoo brittipopin kulta-aikana. Kaupunki heräsi henkiin uudella boheemilla tavalla. Kuten joku on ilkeästi sanonut: Berliini on kaikkea mitä Saksa ei ole: spontaani, jännittävä, avoin ja kosmopoliittinen. Tämä on nostanut Berliinin Euroopan kolmanneksi suosituimmaksi kaupunkikohteeksi heti Pariisin ja Lontoon jälkeen.












Kun rekka ajoi väkijoukkoon Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla surmaten ja vahingoittaen kymmeniä ihmisiä, hyökkäyksen paikka ja aika olivat tarkoin harkittuja. Berliini on vapaamielinen ja kosmopoliittinen kaupunki. Joulu symboloi uskonnollisen merkityksen lisäksi rauhaa ja rakkautta. Kävimme Berliinissä vain pari viikkoa ennen terroritekoa. Kaupunki oli joulutoreineen kaunis ja viehättävä, mutta ilmapiiri oli aiempaan verrattuna kiristynyt. Onko syynä väkivallan lisääntyminen Euroopassa, maahanmuuttaja-aalto vai Saksan tulevien vaalien luoma jännite, en tiedä. 










Berliini säilyy etärakkautenani jatkossakin. Toivon että berliiniläiset selviävät hyökkäyksen aiheuttamasta järkytyksestä ja kaupunki säilyttää avoimen, iloisen ja luovan ilmapiirin. Kokosin tähän postaukseen kuvia viime vuosien matkoiltamme Berliiniin. Inspiroiva kaupunki ja ystävälliset berliiniläiset ovat antaneet ihania kokemuksia ja muistoja. Näemme pian taas!













perjantai 23. joulukuuta 2016

Soft shell -rapua friteerattuna



Katson leikkuulaudalla köllötteleviä soft shell -rapuja. Pienillä taskuravuilla on pehmeä kuori ja pienet sakset. En ole koskaan aiemmin valmistanut niitä, vaikka ravintolassa niillä onkin tullut herkuteltua useammankin kerran. Kun sitten Stockan pakastealtaasta sattui silmääni soft shell -rapupakkaus, päätin kokeilla valmistaa niitä kotona. Hetken googlailun jälkeen löytyi video,  jonka avulla rapujen puhdistaminen onnistui kätevästi. Se on loppujen lopuksi helppoa, paljon helpompaa kuin esimerkiksi hummerin käsittely.


Puhdistetut pehmeäkuoriset ravut saivat maustua hetken marinadissa, minkä jälkeen leivitin ne japanilaisissa panko-jauhoissa ja friteerasin auringonkukkaöljyssä. Suussa sulavat, ihanan rapeat taskuravut palkitsivat rohkeuteni!


Kahden ruokailijan
4 soft shell -rapua
2 kananmunan valkuaista
ripaus suolaa
panko-korppujauhoja
auringonkukkaöljyä friteeraamiseen

Marinadi:
6 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
1 tl sesamöljyä
1 limen mehu
2 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 rkl korianteria hienonnettuna
ripaus chiliä hienonnettuna

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Puhdista ravut videon ohjeen mukaan ja laita marinadiin viideksi minuutiksi.




Kastele ravut munanvalkuaisessa ja kierittele panko-jauhoissa. Friteeraa ravut auringonkukkaöljyssä kunnes ne alkavat punertaa. Nosta ravut talouspapaerin päälle, jolloin liika öljy imeytyy pois.

Laita tarjoilulautaselle versosalaattia ja nosta sen päälle ravut. Raasta ravuille hieman tuoretta inkivääriä. Pirskottele päälle oliiviöljyä.



tiistai 20. joulukuuta 2016

Lohi-ceviche ja avokadoa



Joulupöytään on kiva tuoda vaihtelua valmistamalla perinteinen raaka-aine uudella tavalla. Tuoreesta lohesta valmistuu 15 minuutissa herkullinen, vähäkalorinen ja näyttävä ruoka. Cevicheen tarvitaan erittäin tuoretta kalaa, joka nopeasti kypsytetään limestä tai sitruunasta saatavilla hapoilla. Marinointiin riittää kaksi - kolme minuuttia, jonka aikana kalapalat kypsyvät ja maustuvat yrteillä. Naureskelin aluksi Jamie Oliverin ohjeen 2,5 minuutin kypsytysajalle, mutta omien kokeilujen jälkeen pidän sitä hyvänä. Tarjosin cevichen tällä kertaa avocadon kanssa. Värikäs annos sopii hienosti myös juhlapöytään!


Katso myös ohjeet ceviche siiasta ja ceviche kuhasta.


Kahden ruokailijan alkuruoka-annokseen tarvitaan
100 g tuoretta lohifilettä ruodottomana
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl fenkolin vihreitä versoja hienonnettuna
1,5 limen mehu
Maldon-suolaa
tuoretta chiliä hienonnettuna

Avokado-salaatti:
1 kypsä avokado pieneksi kuutioituna
2 rkl kevätsipuli hienonnettuna
1/2 limen mehu
Maldon-suolaa

Aloita valmistamalla avokado-salaatti. Kuutioi avokado, lisää hienonnettu kevätsipuli, limemehu ja mausta suolalla. Sekoita ja peitä tuorekelmulla jottei ilma pääse tummentamaan avokadoa.

Pilko lohi sentin kuutioiksi ja laita kulhoon odottamaan. 

Valmista marinadi eri kulhoon sekoittamalla hienonnettu kevätsipuli, fenkoli, chili, limemehu ja suola. 

Kata pöytä valmiiksi ennen kuin kokoat annoksen, jottei kala joudu odottamaan marinadissa liian kauan. Asettele avokado-salaatti lautasen keskelle. 

Kaada marinadi lohikuutioiden päälle ja nostele sekaisin niin että kala kostuu kauttaaltaan. Anna maustua 2,5 minuuttia. Nostele lohikuutiot avokadon päälle niin että marinadi jää kulhoon.

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Napue Gin -graavattu lohi ja fenkolisalaattia



Graavattuun loheen saa raikkaan yrttisen aromin maustamalla sen suomalaisella Napue Ginillä. Maailman parhaana palkitussa ginissä maistuu koivunlehti, mesiangervo, tyrni, karpalo ja tietenkin myös katajanmarja. Mattimyöhäistä ilahduttaa myös tieto siitä, että gini nopeuttaa graavautumista: lohi on valmista nautittavaksi jo vuorokauden kuluttua!



Kahden ruokailijan alkuruoka-annokseen tarvitaan
150 g tuoretta lohifilettä
2 rkl Maldon-savusuolaa tai tavallista Maldon-suolaa
4 cl Napue Giniä
1 oksa rosmariinia
tilliä koristeluun

Fenkolisalaatti:
1 dl fenkolia ohueksi siivutettuna
1/2 appelsiinin mehu ja kuori raastettuna
suolaa
fenkolin vihreää osaa tai tilliä koristeluun




Ota pala leivinpaperia ja aseta se foliopaperin päälle. Ripottele keskelle 1/2 rkl suolaa ja aseta sen päälle lohifileen pala nahkapuoli alaspäin. Kaada lohen päälle Napue Gini ja lisää loput 1,5 rkl suolaa sekä tuoretta rosmariinia. Kääri paketti tiiviiksi ja anna sen graavautua vuorokauden ajan jääkaapissa.

Laita ohueksi siivutettu fenkoli astiaan, mausta suolalla, raastetulla appelsiininkuorella ja appelsiinimehulla. Anna marinoitua noin puoli tuntia huoneenlämmössä.

Asettele fenkolisalaatti tarjoilulautasille. Pyyhi graavilohen pinta kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa siitä ohuita siivuja ja aseta ne kauniisti fenkolisalaatin päälle. Koristele fenkolin vihreällä osalla tai tillillä.



sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Mätiä meksikolaisittain



Pimeän vuodenajan yksi ilonaihe on tuoreena saatava mäti. Olen ideoinut mädille uusia ruokalajeja, ja tästä meksikolaishenkisestä alkuruoasta on tullut yksi suosikeistamme. Pehmeämakuinen avokado on kiitollinen raaka-aine, sillä se sopii yhdistettäväksi moniin eri makuihin. Näyttävä kirjolohenmäti saa seurakseen punasipulia, chiliä ja mustapippuria, jotka limen kanssa tuovat annokseen luonnetta ja hapokkuutta. Mätiä meksikolaisittain on helppo, herkullinen ja näyttävä alkuruoka, joka sopii hienosti myös vuodenvaihteen juhlapöytään. Kun valitset avokadoa, muista käyttää tätä vinkkiä niin tunnistat kypsän avokadon!


Kahden ruokailijan alkuruokaan tarvitaan
1 avokado
80 g kirjolohenmätiä
2 rkl smetanaa
1 rkl punasipulia hienonnettuna
mustapippuria
suolaa
chiliä hienonnettuna
lime, kaksi neljännestä annosten koristeluun ja puolikas mehun puristamiseen




Halkaise avokado, poista kivi ja irrota lusikalla sisus niin että se säilyy ehjänä. Puolita kumpikin puolikas. Aseta avokadon palat tarjoilulautasille, purista päälle limemehua, lisää hienonnettua chiliä ja punasipuli sekä ripaus suolaa. Lusikoi avokadojen kuppeihin mätiä, lisää notkistettu smetana ja rouhaise päälle mustapippuria. Lisää annokseen limepala ja ripauta sen päälle suolaa. Näin ruokailija voi itse halutessaan lisätä annokseen limemehua.

sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Elitististä ruokahifistelyä parilla eurolla

juha akkanen


Helsingin Sanomat tuomitsi pääkirjoituksessaan 26.10.2016 ruokahifistelyn elitismiksi. Jutussa pääkirjoitustoimittaja Juha Akkanen katsoo lähiruoan ja tuottajilta hankitut raaka-aineet hifistelyksi. Hän leimaa asiaan paneutuneen kotikokkailun ja nautinnon hakemisen elitismiksi, jolla näytetään vaurauden aste muille. 

Toimittajan asiantuntemattomalle ja tökerölle kirjoitukselle voisi naureskella, jollei sitä olisi julkaistu Suomen vaikutusvaltaisimman lehden pääkirjoituksena. Miten kotikokkailua voi pitää elitistisenä?

Kotona ruokailun laatuun vaikuttaa eniten viitseliäisyys ja ruoan valmistaminen itse alusta asti. Raaka-aineiden hinta on vähäinen, kun sitä vertaa valmisruokiin, eineksiin tai ravintolassa syömiseen. Lähiruokaa ovat nyt syksyllä suomalaiset juurekset, joista annos elitististä ruokaa valmistuu parilla eurolla. Pröystäillä voi myös metsäsienillä ja marjoilla. Satokausia hyödyntämällä saa kasviksista edullista ruokaa. Kun hankkii tietoa ja käyttää aikaa, saa halvemmista ruhonosista herkullista ruokaa pienin kustannuksin.

Kyse on arvomaailmasta


Kaikissa vanhoissa kulttuureissa hyvää ruokaa arvostetaan. Italiassa ja Ranskassa aterian suunnitteluun, raaka-aineiden hankintaan ja ruoan valmistukseen ollaan valmiita käyttämään paljon aikaa, koska ruoka ja siihen liittyvä yhdessäolo on tärkeä osa elämänlaatua. Raaka-aineet tulevat omasta maakunnasta ja satokauden antimet saadaan tuoreina kauppoihin ja toreille, olipa kyse artisokista tai parsasta. Paikalliset raaka-aineet, valmistusmenetelmät ja ruokalajit ovat ylpeydenaihe. Hyvällä ruoalla osoitetaan rakkautta lähimmäisille.


Kolme elitististä ruokavinkkiä


Jottei kotiruoalla herkuttelu jää vain eliitin etuoikeudeksi, päätin jakaa kolme ohjetta joiden avulla pääsee pröystäilyn makuun muutamalla eurolla. Avomeripurjehtijan hankinnan sijasta on nyt mahdollista päästä osaksi eliittiä salviapastalla (2 euroa), kasvismoussakalla (3 euroa) tai chili con carnella (4 euroa). Toivon, että Juha Akkanen innostuu kokeilemaan näitä. Siinä sivussa voi syntyä uusi klikkijournalismin helmi.



Elitistin salviapasta, 2 euroa annos




Elitistin Chili con carne 4 euroa annos


sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Napue Gin mansikoilla, mintulla ja sitruunankuorella

Napue Gin mansikoilla mintulla ja sitruunankuorella


Napue Gin tuli kaikkien tietoisuuteen voitettuaan ginien sarjan International Wine and Spirits Competition -kilpailussa. Napue saa makunsa perinteisten gini-yrttien lisäksi suomalaisesta karpalosta, koivusta, mesiangervosta ja tyrnistä. Napuen maku onkin giniksi yllättävän kukkainen ja pehmeän sitruksinen, ja se sopii hienosti drinkkeihin suomalaisten marjojen ja yrttien kanssa. Tässä drinkissä Napue saa seurakseen mansikoita, sitruunankuorta ja minttua.


Yhteen juomaan tarvitaan
4 cl Napue giniä
10 cl laadukasta tonic-vettä, esimerkiksi Fever-Tree
kuivia jääpaloja
mansikoita kannat poistettuna ja suuret paloiteltuna
sitruunan kuorta ohuina siivuina (ilman valkoista osaa)
tuoretta minttua

Laita lasiin jäät, mansikat ja sitruunankuoret. Lisää gini ja tonic. Koristele mintulla.

Katso myös Blond Kitchenin muut ohjeet:

lauantai 24. syyskuuta 2016

Kvinoa-kanttarellisalaatti



Lähi-itä kohtaa kanttarellit tässä salaatissa, joka sopii itsenäiseksi ateriaksi tai vaikka osaksi brunssia. Kvinoa on maukas ja monikäyttöinen vilja, jossa on paljon proteiinia ja rautaa, ja se on gluteeniton. Yrteistä kannattaa sienien seuraksi kokeilla salviaa, jonka metsäisen yrttinen maku sopii kanttarellien kumppaniksi.


Kahteen annokseen tarvitset
1 dl kvinoaa
1 dl kanttarelleja
salviaa hienonnettuna
suolaa
1 punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 tomaatti
6 pensaspapua
lehtipersilja hienonnettuna
mustapippuria rouhittuna tai chiliä hienonnettuna mausteeksi






Keitä kvinoa ohjeen mukaan. Paista salvialla ja suolalla maustetut kanttarellit voissa ja siirrä syrjään. Paista hienonnettu punasipuli ja valkosipuli voissa ja siirrä odottamaan. Upota tomaatti kiehuvaan veteen minuutiksi ja poista siitä kuori, kanta ja siemenet ja pilko pieneksi. Keitä pavut suolalla maustetussa vedessä 2 minuutin ajan ja pilko ne.

Yhdistä kaikki ainekset keskenään, sekoita ja maista. Mausta mustapippurilla, hienonnetulla chilillä ja suolalla makusi mukaan.

lauantai 17. syyskuuta 2016

Avokadon kypsyys ja pari vinkkiä käyttöön

Avokadon kypsyys


Avokado on herkullinen raaka-aine erilaisiin ruokiin, mutta kypsän avokadon tunnistaminen aiheuttaa monesti päänvaivaa. Avokadoa puristelemalla tuntee sen pehmeyden, jonka perusteella erottaa ylikypsät, jo pilaantuneet avokadot, mutta sopivan kypsyyden päättely ei näin onnistu. 

Varmin kikka kypsän avokadon tunnistamiseen on irrottaa avokadon kanta. Jos kannan alta paljastuu vaaleanvihreä avokado, on sen kypsyys parhaimmillaan. Tumma väri kannan alla kertoo, että avokado on jo ylikypsä.




Avokadon maku sopii hienosti seafoodin kumppaniksi. Ihanan salaatin saa esimerkiksi avokadosta, katkaravuista, baby-pinaatista, marinoidusta punasipulista, viiriäisenmunista ja kirsikkatomaateista.




Kypsä avokado sopii mainiosti grillattavaksi ja pariloitavaksi. Kesällä grillasin avokadoa ja jättirapuja, jotka muodostavat herkullisen makuparin. Kuvassa näkyvä annos on pariloitu sähköliedellä - grillin tuomasta mausta pääsee näin nauttimaan myös kesän jälkeen!

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Herkkutatti-salviapasta




Syksyn sieniaikana kannattaa herkutella herkkutattipastalla. Herkkutatti on voimakkaan makuinen ja riittoisa sieni, joten pienestäkin määrästä saa loisteliaan aterian. Herkkutatit voi maustaa persiljalla tai rosmariinilla, mutta olen nyt nyt löytänyt sille uuden kumppanin, salvian. Salvian maanläheinen ja metsäisen yrttinen maku korostaa hienosti herkkutatin makua.





Kahden hengen annokseen tarvitaan
150 gr tagliatelle-pastaa
70 gr tuoreita herkkutatteja
2 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 rkl voita
3 rkl parmesaania raastettuna
mustapippuria
suolaa





Herkkutatti-salviapastan valmistaminen on helppoa. Tärkeää onnistuneen lopputuloksen kannalta on, että keitettyyn pastaan sekoitetaan ensin voi ja parmesan-raaste, ja vasta sen jälkeen pasta sekoitetaan paistettujen sienten ja paistinliemen kanssa.

Keitä pasta ohjeen mukaan al dente -kypsäksi. Pastan kiehuessa valmista sienet. Laita 1 rkl voita kuumalle pannulle ja lisää paloitellut herkkutatit ja paista keskilämmöllä muutama minuutti. Lisää murskattu valkosipuli, hienonnettua salviaa ja ripaus suolaa ja anna hautua hetki. Voit halutessasi erottaa paistamasi kauniin tatin ja käyttää sen lopuksi annoksen koristeluun.

Valuta pasta, lisää siihen 1 rkl voita ja 2 rkl parmesan-raastetta ja sekoita. Siirrä pasta pannulle ja sekoita sieniin niin että se imee kosteuden. Siirrä tarjoilulautasille, lisää 1 rkl parmesan-raastetta, rouhi päälle mustapippuria ja koristele hienonnetulla salvialla.

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Men jag älskar dig



Rakastan Tukholmaa. On ihanaa, että niin lähellä Helsinkiä on kaunis kaupunki, joka poikkeaa omastamme niin paljon. Helsinki on mielestäni maskuliininen kaupunki, jossa on paljon baareja ja röyhkeitä autoilijoita. Tukholma on puolestaan feminiininen ja pehmeämpi, ja ihmiset ystävällisempiä ja huomaavaisempia. Katsoin ihaillen, kun tuhannet tukholmalaiset nauttivat lounasta sulassa sovussa Kungsträdgårdenin ravintolatapahtumassa.




Viime käynnilläni Tukholmassa pysähdyimme Grand Hotelin terassille syömään lounasta. Terassilla viettivät lauantai-iltapäivää myös mieskaverukset nauttien olutta ja jutustellen. Toisella miehistä oli mukanaan vauva, joka sai maitoa isän tuttipullosta. Herttainen näky, johon en ole koskaan Helsingissä törmännyt.




Ruotsin poliisien asu näyttää yhdistelmältä vartiointiliikkeen ja nokikolarin työasua. Se ei ole pelottava, eikä säikytä lapsia. Kun Tukholmassa järjestetään suurtapahtuma kuten marathon tai pride, suljetaan keskustan kadut niin tehokkaasti ettei kaupungissa juuri pääse liikkumaan autolla. Turvallisuus ennen kaikkea!




Tukholmassa keskustan suosikkiruokapaikkojani ovat mm. Berns Aseatiska, Sturehof, Riche, Corvina ja Blasieholmens Akvaruim och Restaurang, josta saa erinomaista seafoodia. Berns Aseatiska tarjosi lounalla ihanaa pentoboxia, jossa oli viikon ruokalistalta poimittuina kuusi maisteluannosta.





Oman ruoanlaittoni innoittaja numero yksi on Mathias Dahlgren, jonka kirjoista saan paljon inspiraatota omaan kokkaamiseen. Tämä ruotsalaisen gastronomian superstar pyöritti aikanaan Tukholmassa legendaarista Bon Llocia, jossa minulla oli ilo nauttia unohtumaton illallinen. Viime vuodet Mathias on isännöinyt Grand Hotelin Mathias Dahlgrenin Matsalen -ravintolaa. Huippukokin ravintola sulkee ovensa joulun alla, ja syksyn suunnitelmiini kuuluukin päästä nauttimaan hänen herkkujaan Matsalenissa.




lauantai 3. syyskuuta 2016

Turskaa kasviskuorrutuksella



Turska on yksi suosikkikaloistani. Turskaa saa usein tuoreena kauppojen kalatiskeiltä, vaikkei se Suomen vesillä viihdykään. Tämä resepti on suosikkini, sillä sen avulla saan herkullisen ja kauniin ruoan nopeasti ja helposti. Kala kuorrutuksineen valmistuu helposti pannulla, eikä sen kanssa tarvitse muita lisäkkeitä. Värikäs annos näyttää kauniilta ja kala kypsyy kasvisseoksen alla meheväksi!





Kahteen annokseen tarvitaan
1 turskafile
5 isoa vihreää kivellistä oliivia
6 kirsikkatomaattia hienonnettuna
1 rkl punasipulia hienonnettuna
basilikaa hienonnettuna
oliiviöljyä
suolaa
voita paistamiseen




Poista oliiveista kivi ja kuori punasipuli. Hienonna oliivit, kirsikkatomaatit ja punasipuli ja yhdistä ne seokseksi. Mausta hienonnetulla basilikalla, ripauksella suolaa ja oliiviöljyä. Leikkaa turskafile kahteen osaan, mausta suolalla ja aseta seos kalan päälle tasaisesti. Laita kuumalle pannulle voita ja kypsennä kala miedolla lämmöllä kannen alla kunnes turska on kypsä.