tiistai 28. helmikuuta 2017

Karamellisoidut kampasimpukat mansikkasalsalla

Kampasimpukat mansikkasalsalla


Hienostunut kampasimpukka kuuluu seafood-suosikkeihini. Kampasimpukkaa saa Suomessakin usein tuoreena, mutta myös pakastetusta kampasimpukasta saa herkullisen aterian, koska kampasimpukka kestää rakenteensa ansiosta hyvin pakastamisen. 


Halusin kokeilla kampasimpukkaa kokonaan uudella tavalla ja yhdistin sen tuoreista mansikoista, shalottisipulista, yrteistä ja balsamietikasta valmistettuun salsaan. Mansikkasalsa sopii hienosti pannulla voi-oliiviöljyseoksessa karamellisoidun kampasimpukan kumppaniksi. Sopivasti makeutta ja happamuutta sisältävä salsa saa kampasimpukoiden maun puhkeamaan kukkaan!



Kahteen alkuruoka-annokseen tarvitaan

6 kampasimpukkaa
suolaa
mustapippuria
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä

basilikaa koristeluun

Mansikkasalsa

6 mansikkaa hienonnettuna
1/2 shalottisipuli hienonnettuna
muutama verso rukolaa hienonnettuna
muutama lehti basilikaa hienonnettuna
1 rkl balsamietikkaa (balsamico)
suolaa
mustapippuria


Kampasimpukat mansikkasalsalla


Sekoita kulhossa hienonnetut mansikat, shalottisipuli, rukola, basilika ja balsamietikka. Mausta suolalla ja pippurilla ja säädä balsamietikan määrä niin että saat sopivan tasapainon makeuden ja happamuuden kesken.

Kuivaa kampasimpikat ja mausta ne suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä paistinpannulla voi ja oliiviöljy. Kun voi-öljyseos alkaa kuplia, lisää kampasimpukat ja paista noin 3 minuuttia kunnes pinta on karamellisoitunut. Käännä ja paista vielä minuutti pari.

Asettele kampasimpukat tarjoilulautaselle ja nosta kunkin päälle lusikallinen mansikkasalsaa. Koristele basilikalla.

Vinkki: Olen varioinut tätä ohjetta siten, että ennen paistamista puolitan kampasimpukat kahdeksi matalammaksi kiekoksi. Paistan ne ohjeen mukaisesti, mutta vain toiselta puolelta n. 45 sekuntia. Toimii hyvin, ja suutuntuma on ohuempien simpukanlihojen ansiosta mukava!


Kampasimpukat mansikkasalsalla


sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Pariloitu juuriselleri tomaatti-papumuhennoksella



Juuriselleri on karun näköinen mutta maultaan herkullisen hienostunut juures. Juurisellerin voi helposti kypsentää uunissa ja tarjota vaikkapa sienikastikkeen kanssa (katso ohje). Koska osa selleristä jäi käyttämättä, päätin pariloida sen ja tarjota tomaatti-papumuhennoksen kanssa. Juurisellerin maussa on pähkinää ja savun aromia, joten se sopii hienosti pariloitavaksi tai grillattavaksi. Kasvisterian lisäkkeeksi valmistin pintopavuista tomaatin, varsisellerin ja yrttien kanssa muhennoksen, joka toimi pariloidun sellerin kanssa hienosti lisukkeena.


Pariloitu juuriselleri


Neljän ruokailijan annokseen tarvitaan
500 g juuriselleri
tuoretta tai kuivattua timjamia hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
2 laakerinlehteä
oliiviöljyä
suolaa
alumiinifoliota
savusuolaa
seesaminsiemeniä paahdettuna




Kypsennä kokonainen juuriselleri uunissa: Pese selleri huolellisesti ja aseta se alumiinifoliolle. Hiero pintaan oliiviöljy ja lisää sellerin päälle timjami, valkosipuli, laakerinlehdet ja suola. Sulje folio nyytiksi ja paista 200-asteisessa uunissa noin 45 - 60 minuuttia kunnes selleri on kypsä.

Leikkaa selleri sentin paksuisiksi viipaleiksi. Pariloi tai grillaa selleriviipaleet niin että ne saavat väriä. Lisää ripaus savusuolaa ja seesaminsiemeniä. Tarjoa tomaatti-papumuhennoksen kanssa.



Tomaatti-papumuhennos


Neljään annokseen tarvitaan
4 dl keitettyjä papuja (käytin itse keittämiäni pintopapuja, mutta valmiiksi kypsytetyt käyvät yhtä hyvin)
1 purkki tomaattimurskaa
1 varsisellerin varsi pilkottuna
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä
kuivattua tai tuoretta chiliä maun mukaan
tuoretta timjamia hienonnettuna
1/2 dl oliiviöljyä

Laita kattilaan oliiviöljy, varsiselleri, sipuli, valkosipuli ja chili. Kypsennä keskilämmöllä viitisen minuuttia. Lisää tomaattimurska ja anna hautua 10 minuuttia. Lisää pavut ja anna hautua vielä viitisen minuuttia. Lisää timjami ja tarjoile pariloidun sellerin kanssa.


lauantai 11. helmikuuta 2017

Napue Vege Tonic



Perinteinen Gin & tonic nousee kokonaan uudelle tasolle, kun gininä käyttää lähituotettua suomalaista Napue Giniä ja ah niin terveellisiä kasviksia. Palkittu Napue Gin poikkeaa monista gineistä kukkaisen mausteisella maullaan, jossa on mukana muun muassa koivua, mesiangervoa ja tyrniä. Napue Vege Tonicia maustavat kurkku, lime, appelsiininkuori ja varsiselleri. Tuloksena on pehmeän yrttinen juoma, jota terveellisten lisukkeiden ansiosta voi nauttia hyvällä omallatunnolla! 


Yhteen juomaan tarvitaan
4 cl Napue giniä
10 cl laadukasta tonic-vettä, esimerkiksi Fever-Tree tai Fentimans Tonic
kuivia jääpaloja
kurkkua
varsiselleriä
appelsiininkuorta
limeä



Kuori kurkku ja leikkaa siitä viisi pitkää siivua kuorimaveitsellä siten, että vältät siemenet. Leikkaa versiselleristä oksa jossa on mukana vihreää ja halkaise se alaosasta jolloin se antaa enemmän makua. Leikkaa kuorimaveitsellä appelsiinista kuorisuikale niin ettei valkoista osaa tule mukaan. Leikkaa limestä siivu.

Laita lasiin kuivia jäitä noin kolmanneksen korkeudelta. Kierrä kurkkusiivut rullalle ja aseta lasiin, lisää versiselleri, appelsiinin kuori ja lime. Lisää gini ja tonic, sekoita kevyesti. 

perjantai 10. helmikuuta 2017

Punajuuria, vuohenjuustokreemiä ja manteleita


















Punajuuri ja vuohenjuusto ovat klassinen makupari, joista saat loihdittua viettelevän kauniin ja herkullisen annoksen. Tässä ohjeessa vuohenjuustosta valmistetaan kerman kanssa kreemi, jolloin vuohenjuuston maku pehmenee suloisen herkulliseksi - tätä tulevat rakastamaan ruokavieraasi jotka muuten eivät vuohenjuustosta pitäisi! Paahdetut mantelit tuovat makuun mukavaa pähkinäisyyttä ja suutuntumaan rapsakkuutta.


Kahteen annokseen tarvitaan
2 keskikokoista punajuurta tai 6 minipunajuurta (kuvassa)
(voit tehdä annoksen myös esikeitetyistä punajuurista, mutta etikkasäilötyt eivät käy)
50 g vuohenjuustoa, esimerkiksi Chevre Melousine
1 dl kermaa
mantelilastuja (muutkin pähkinät käyvät hienosti)
timjamia hienonnettuna




Muhenna vuohenjuusto (ilman kittikuorta) haarukalla astiassa, lisää kerma vähitellen sekoittaen ja vatkaa kunnes tuloksena on tasainen massa. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kunnes ne saavat hieman väriä ja laita syrjään odottamaan.




Huuhtele ja kuivaa punajuuret. Laita uuninkestävään astiaan merisuolaa ja aseta punajuuret suolaan niin että ne ovat puoliksi suolan alla. Kypsennä 185-asteisessa uunissa 30 - 40 minuttia, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Nosta punajuuret suolasta, pyyhkäise suola pinnalta ja kuori. Leikkaa sopivan kokoisiksi lohkoiksi.

Jos käytät esikeitettyjä punajuuria, riittää että otat ne huoneenlämpöön ajoissa ja lohkot sopivan kokoisiksi paloiksi.

Levitä vuohenjuustokreemi lautasille alustaksi, jonka päälle asettelet punajuurilohkot. Ripottele päälle paahdetut mantelialstut ja koristele hienonnetulla timjamilla.




perjantai 3. helmikuuta 2017

Härkis ja Nyhtökaura testissä - saako niistä hyvää ruokaa?

Härkis - saako siitä hyvää ruokaa?
Härkiksen ulkonäkö ja haju eivät houkuttele

Tuoreita raaka-aineita vai teollisia valmisteita?


Julkaisin hiljattain blogipostauksen, jossa kerroin rakastavani kasvisruokia. Sanoin käyttäväni mieluummin tuoreita kasviksia kuin härkiksen tai nyhtökauran kaltaisia teollisesti prosessoituja puolivalmisteita. Kyseinen postaus keräsi Blond Kitchenin Facebookissa yli 1500 tykkäystä, yli 100 jakoa ja kymmeniä kommentteja. Huomasin koskettaneeni arkaa aihetta. Monet lukijat kertoivat olevansa samaa mieltä kokeiltuaan härkistä tai nyhtökauraa. Osa lukijoista, varsinkin vegaanit, puolustivat nyhtökauraa ja härkistä hyvinä proteiinin lähteinä.


Nyhtökaura - saako siitä hyvää ruokaa
Limelehdillä, sesamilla ja inkiväärillä maustettu nyhtökaura ei ulkonäöllä hurmaa

Härkis ja Nyhtökaura testissä


Omassa keittiössäni käytän mieluiten tuoreita aineksia ja vältän puolivalmisteita, koska arvostan hyvää ja terveellistä ruokaa. Päätin kuitenkin kokeilla Härkistä ja Nyhtökauraa, jotta voin muodostaa oman käsitykseni näistä kohutuista tuotteista. Siispä kauppaan hakemaan kaalikääryleainekset, mutta tällä kertaa ilman lihaa. Kotona pakkaukset avattuani keräsin hetken rohkeutta, sillä nämä teolliset valmisteet eivät kyllä ulkonäöllään tai hajullaan ruoanlaittoon inspiroi. 

Valmistin kaalikääryleet perinteisellä menetelmällä, mutta käytin jauhelihan sijasta täytteeseen härkistä ja nyhtökauraa. Laitoin täytteeseen runsaasti sipulia, pippuria ja yrttejä.


Nyhtökaura- ja härkis-kaalikääryleet
Vasemmalla Nyhtökaurasta ja oikealla Härkiksestä tehty kaalikääryle

Kaalikääryleet paistuivat uunissa kauniin värisiksi ja sitten pääsimme ystävieni kanssa maistelemaan niitä:

Härkiksestä valmistettujen kääryleiden täyte oli paistettaessa litistynyt ja suutuntuma oli ikävän pehmeä ja muhennosmainen. Myös maku oli runsaasta maustamisesta huolimatta pettymys: härkistäyte maistui valjulta, ja kääryleistä jäi epätyydyttävä kokonaisvaikutelma, ikäänkuin niistä olisi puuttunut jotain.

Nyhtökaura säilytti paremmin muotonsa ja siinä oli paistamisen jälkeen paremmin struktuuria, vaikka suutuntuma oli siinäkin turhan pehmeä. Nyhtökaurakääryleessä oli hivenen enemmän makua, olihan täytteeseen käytetty limelehdillä, seesamilla ja inkiväärillä maustettua tuotetta. Maku ei tässäkään tapauksessa tyydyttänyt, ja kääryleissä oli valmisruoista tuttu teollinen sivumaku.

Lisäksi huomasimme ystävieni kanssa, että vatsamme eivät erityisesti pitäneet nyhtäkaura & härkis -ateriasta. Ruoansulatuksen kannalta en siis voi suositella.

Ei tullut minusta nyhtökauran eikä härkiksen ystävää. En ymmärrä miksi valmistaisin ruokaa puolivalmisteesta, minkä ominaismaun joudun muilla aineksilla peittämään. Vaikka olenkin sekasyöjä, teen paljon ruokaa kasviksista, kuten blogiani lukevat tietävät. Rakastan Italian ja muiden Välimeren maiden kasvisruokia, samoin kuin aasialaisten keittiöiden kasvisruokia. Näissä maissa on satojen vuosien ajan kehitelty niukoista aineksista herkullisia ruokia käyttämättä lihaa tai kalaa. Herkullista kasvisruokaa halutessani haen ideoita ja ohjeita kansainvälisten keittiöiden kasvisruoista ja jätän nyhtökauran ja härkiksen kaltaiset teolliset valmisteet vastaisuudessakin kaupan hyllylle.

Rakastamiani kasvisruokia


Laitan tähän loppuun muutamia Blond Kitchenin kasvispohjaisia ruokia, jotka ovat oman ruokafilosofiani mukaisia: laadukkaista ja tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa, jolla voi osoittaa rakkautta ja arvostusta lähimmäisilleen:


























Herkullisia hetkiä kasvisruokien parissa!

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Italialainen kasviskeitto




Minestrone on perinteinen italialainen kasviskeitto, joka lämmittää ja palauttaa hymyn huulille kolean päivän jälkeen. Tässä keitossa yhdistyvät herkullinen maku ja terveellisyys: vihannekset ja pavut muodostavat samettisen suloisen keiton, jossa on kaikkea mitä ihminen tarvitsee tuoreista raaka-aineista. Minestroneen voi laittaa niitä kasviksia mitä kaapista löytyy. Käytin keittoon luomu-papusekoitusta jossa oli esikeitettyjä borlotti-papuja, kikherneitä ja isoja valkoisia papuja, joten proteiineista ei tarvitse kantaa huolta!






Neljään annokseen tarvitaan
2 sipulia
2 porkkanaa
1 persiljajuuri tai 200 g juuriselleriä
2 varsisellerin vartta
1 kesäkurpitsa
150 g keräkaalia
luomupapusekoitus 175 gr
1 valkosipulinkynsi viipaloituna
1 purkki tomaattimurskaa
1 litra kuumaa vettä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 rkl omenaviinietikkaa
5 basilikan lehteä hienonnettuna

parmesaaniraastetta, jonka voit halutessasi voit lisätä keiton päälle

Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja pilko porkkanat sekä juuriselleri. Halkaise sellerinvarret ja pilko ne. Kuutioi kesäkurpitsa ja viipaloi kaali. Huuhtele papusekoitus.

Laita kattilaan hieman oliiviöljyä ja lisää sipulit, hauduta keskilämmöllä minuutti. Lisää porkkanat ja kypsytä kaksi minuuttia sekoitellen välillä. Lisää persiljajuuri, sellerinvarret, kesäkurpitsa, kaali ja valkosipuli, sekoita. Lisää tomaattimurska, basilika, ripaus suolaa ja mustapippuria, omenaviinietikka ja sekoita. Lisää kuuma vesi, sekoita ja anna hautua keskilämmöllä kannen alla noin 1,5 h.

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Keiton tulee olla paksun samettista. Tarvittaessa voit lisätä kuumaa vettä. Lisää lopuksi papusekoitus ja anna lämmetä. Halutessasi voit raastaa annoslautasille valmiin keiton päälle parmesaania.