sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Polentaa, herkkusieniä ja rucolaa


Polenta on perinteinen italialainen maissista valmistettu ruoka. Se on kulkenut pitkän tien paimenten eväskoreista fine dining -ravintoloiden pöytiin. Polenta sopii lisäkkeeksi kasvisten, sienten ja lihan kanssa. Siitä saa myös herkullisen alkuruoan. Tein tällä kertaa pienet annokset tarjoamalla polentan kanssa timjamilla ja sitruunalla maustettuja herkkusieniä sekä chilillä ryyditettyä rucolaa. Innostuin grillaamaan polentan ennen tarjoilua, jolloin sain siihen kauniin pinnan ja kevyen grillatun aromin.


Polenta:
3 dl polentajauhoja
75 gr voita huoneenlämpöisenä
100 gr parmesan-juustoa raastettuna
1 l vettä
suolaa
mustapippuria

Mittaa valmiiksi omaan astiaan polentajauho, jotta voit lisätä sen nopeasti kun sen aika tulee. Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan ja lisää 1 tl suolaa. Lisää kiehuvaan veteen polentajauhot kerralla ja vispaa voimakkaasti, jotta jauhot sekoittuvat veteen. Seos alkaa pulputa muodostaen pieniä purkautuvia tulivuoria.

Vähennä lämpö minimille, anna kiuhua n. 40 - 45 minuuttia aika ajoin sekoittaen. Polenta on kypsynyt, kun se irtoaa kattilan reunoilta. Lisää voi, parmesan, suolaa ja pippuria samalla sekoittaen. Kaada seos leikkuulaudalle jäähtymään.

Voit tarjota polentan sellaisenaan tai grillattuna. Grillaaminen onnistuu paremmin, kun polenta ehtii jäähtyä ja kuivahtaa. Laita polenta grilliin tai kuumalle parilalle ja grillaa tai pariloin polentaa kaunis pinta.



Polentaa ja herkkusieniä


Näitä tarvitaan:
tummia herkkusieniä viipaloituna
kuivattua timjamia
kevätsipulia hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi ohuina viipaleina
suolaa
sitruunamehua
voita paistamiseen

Viipaloi herkkusienet. Laita kuumalle paistinpannulle nokare voita, anna sen sulaa ja lisää herkkusieniviipaleet ja valkosipulin viipaleet. Purista päälle sitruunamehua ja mausta kuivatulla timjamilla, mustapippurilla ja suolalla. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 2 - 3 minuuttia. Kun herkkusienet ovat lähes kypsät, lisää hienonnettua kevätsipulia.

Leikkaa polenta tangoiksi lautasille, lisää herkkusienet ja pirskottele päälle oliiviöljyä.




Polentaa ja rucolaa


Näitä tarvitaan:
rucolaa
tuoretta chiliä
oliiviöljyä

Mausta rucolanlehdet oliiviöljyllä. Poista chilistä siemenet sekä valkoinen osa ja hienonna pieneksi. Leikkaa polenta tangoiksi, laita päälle rucolaa, mausta chilillä ja pirskottele päälle oliiviöljyä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti