sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Moussaka



Moussaka on yksi kreikkalaisen keittiön suosikeistani. Perinteisesti siihen käytetään lampaan jauhelihaa, mutta tällä kertaa tein sen naudan paistijauhelihasta. Moussakan rakenne tulee olla kakkumainen, eli kun siitä leikkaa palan se pysyy koossa. Jotta tämä onnistuu, tulee munakoisoista esikäsittelyssä poistaa liika neste. Myös lihakastikkeen tulee olla paksua eikä vetistä. Jos haluat valmistaa moussakan ilman lihaa, katso tämä kehittämäni kasvis-moussakan ohje!


Neljän hengen annos valmistetaan korkealaidallisessa vuoassa ja siihen tarvitaan
400 gr jauhelihaa
2 isoa munakoisoa
2 keskikokoista perunaa
1 prk tomaattimurskaa
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
1 tl oreganoa
1 tl kanelia
suolaa
mustapippuria
1/2 litraa maitoa
25 gr voita
25 gr vehnäjauhoa
1 kananmunan keltuainen
1 dl raastettua gruyere juustoa
1/2 dl raastettua gruyere juustoa moussakan päälle
1 tl korppujauhoja moussakan päälle haluttaessa




Lämmitä uuni 180 asteeseen. Viipaloi munakoisot pituussuunnassa puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita munakoisoviipaleet leivinpaperille uunipellille, lisää päälle ripaus suolaa ja oliiviöljyä. Paahda uunissa 15-20 minuuttia.

Jauhelihakastike


Laita pannulle ruokalusikallinen oliiviöljyä ja lisää pieneksi silputtu sipuli, kuullota hetki. Lisää jauheliha, ohueksi viipaloitu valkosipuli ja tomaattimurska. Mausta kastike kanelilla, oreganolla, suolalla ja mustapippurilla. Kastike on valmis, kun se on kunnolla paksuuntunut.




Bechamel kastike


Laita voi kattilaan ja anna sen sulaa. Lisää jauhot ja sekoita. Kaada joukkoon lämmin maito ja sekoita, lisää suolaa ja valkopippuria. Anna kastikkeen hautua kattilassa 8-10 minuuttia sekoittaen sitä usein jolloin kastike ei pala pohjaan. Kastikkeen tulee paksuuntua. Ota kastike liedeltä ja lisää kananmunan keltuainen, sekoita ja lisää hetken kuluttua siihen gruyere-raaste ja sekoita.

Moussakan kasaaminen ja paisto


Leikkaa paahdetut munakoisoviipaleet puoliksi. Viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Voitele korkeareunainen vuoka oliiviöljyllä. Laita vuoan pohjalle yksi kerros perunaviipaleita ja lisää niiden päälle kastiketta. Lisää kerros munakoisoviipaleita ja niiden päälle kastiketta. Toista kunnes kaikki munakoisoviipaleet ovat vuoassa. Kaada päälle loput kastikkeesta. Kaada lopuksi päälle Bechamel kastike ja ripota loput gruyere-raasteesta. Halutessasi voit ripotella päälle myös korppujauhoa.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia kunnes moussaka on päältä ruskistunut. Anna moussakan vetäytyä uunista ottamisen jälkeen ainakin 5 minuuttia annen kuin annostelet sen.

2 kommenttia:

  1. Onpa mehevän näköistä moussakaa! Maistui varmaan hyvälle :)

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla sinusta Jaana! :) Hyvälle maistui. Ihanaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista