torstai 24. heinäkuuta 2014

PastapääkaupunkiItalian matkamme viimeinen kohde oli Bologna, jota näkee nimitettävän Italian Food Capitaliksi. En tiedä kuka tämän nimityksen on keksinyt. Italialaiset ovat nimittäin niin ylpeitä oma kotiseutunsa ruoasta, että jokainen maakunta pitää varmaan itseään parhaana. Jos Bolognalle jokin nimitys tulisi antaa, se voisi olla pastapääkaupunki. En ole eläessäni syönyt niin hyviä pastoja kuin täällä.

Pasta on ylpeydenaihe, jonka jokainen ravintola ja kotikokki tekee itse. Ensimmäisen kuvan suurenmoinen mustatryffelipasta tarjottiin herkullisesessa juustokastikkeessa. Alemman kuvan pikkupastassa oli kirsikkatomaatteja, pinjansiemenia ja basilikaa. Kuuluisa pastabolognese löytyy lähes jokaisen ravintololan ruokalistalta. Sitä ei tavallisesti valmisteta spagetista vaan tagliatellesta, joka toimii ragu-kastikkeen kanssa paremmin. Tarjotut pastat olivat pienikokoisia, mikä vaatii kokilta enemmän mutta tuottaa herkullisemman lopputuloksen.Yhtenä iltana myöhästyimme illallisajasta. Vaikka ravintolan keittiö oli jo sulkeutunut, lupasi ystävällinen tarjoilija kysyä keittiötä siistivältä kokilta löytyisikö meille jotain iltapalaa. Saimme jo suljetun ravintolan pylväiden reunastamalle terassille pöytäämme valkoisen liinan, kankaiset servetit, kynttilät, viiniä ja ihanan antipasti-valikoiman. Nautimme näitä Bolgonan lämpimässä ja tummuvassa illassa samalla, kun tarjoilija laittoi ravintolaa yökuntoon.

Ateria sisälsi loistavan valikoiman paikallisia juustoja, itse tehtyä viikuna-hilloketta, leipää, oliiveja, prosciutto-kinkkua, salsiccia-makkaraa ja muita antipasti-leikkeitä. Juustot olivat paikalliselta perheyritykseltä, jonka vuohet viettävät maalaiselämää Bolognan lähistöllä. Vaikka oma suhteeni vuohenjuustoon onkin varauksellinen, rakastin näitä lempeänmakuisia herkullisia juustoja. Konstailemattomista aineksista syntyi illallinen, joka säilyy muistoissani. 


Bologna on yliopistokaupunki, jossa on maailman vanhin yliopisto. Kaupunkikuvaa värittävät grafittit ja ravintoiloiden hintataso on edullinen. Kaupungin kerroksellinen arkkitehtuuri kertoo rikkaasta kulttuurista. Olin iloinen että pääsin käymään Bolognassa ja aion palata sinne takaisin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti