sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Jouluglögi-sabayonGlögi kuuluu suomalaiseen jouluun. Suomalaisen gastronomian uranuurtaja Eero Mäkelä on kehittänyt tämän ihanan jälkiruoan, jossa jouluglögin mausta pääsee nauttimaan. Kun aikoinaan sain tämän reseptin, mielistyin siihen ja tein sitä monia kertoja kyllästymiseen asti. Nyt oli aika kaivaa tämä reseptiaarre taas esille! Koska minulla ei ollut annosvuokia, tein sabayonin yhteen vuokaan ja leikkasin siitä annospaloja. Lisänä tarjosin punaviinissä keitettyjä luumuja, joiden keitinliemi toimi kastikkeena, minun versiossani ilman suurustetta.


6-8 jälkiruoka-annokseen tarvitaan
1 dl hehkuviiniä
2 dl punaviiniä
1 rkl fariinisokeria
2 neilikkaa
ripaus muskottia
¼ tl kardemummaa
pala Ceylonin kanelitankoa
6 kananmunan keltuaista
100 gr sokeria
1 dl smetanaa
1 dl kuohukermaa

Pane kasariin punaviini, fariinisokeri, neilikat, muskotti, kardemumma ja kanelitanko ja keitä kunnes jäljellä on 1 dl nestettä. Siivilöi tiheän siivilän läpi.

Yhdistä punaviini hehkuviiniin, vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kaada päälle viiniseos ja vatkaa vesihauteessa, kunnes sabayon saostuu ja on kiiltävän kastikemaista. Ota pois vesihauteesta ja jäähdytä välillä vispaten.

Vatkaa smetana ja kerma yhdessä löysäksi vaahdoksi ja sekoita varoen jäähdytettyyn sabayon-massaan. Pane seos annosvuokiin (noin 1 ½ dl). Peitä kelmulla ja jäähdytä pakastimessa vähintään yhden tunnin ajan.

Kumoa jäähtyneet sabayonit lautasille, koristele luumuilla ja kaada vähän niiden keitinlientä kastikkeeksi sabayonin ympärille.

Lisäkkeenä tarjottavat luumut ja kastike


20 pehmeää luumua koristeeksi
3 dl punaviiniä
yllä olevan ohjeen mausteet

Keitä luumuja punaviinissä yllä olevasta sabayonin ohjeesta löytyvien mausteiden kanssa keskilämmöllä 10 - 15 minuuttia. Siirrä luumut liemestä pois ja siivilöi liemi. Tarjoa luumut ja niiden keitinliemi sabayonin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti