maanantai 29. joulukuuta 2014

Espanjalaista kinkkua ja tapaksiaEspanjalainen ruoka on Teneriffan matkalla vienyt sydämeni. Se on herkullista ja tehty hyvistä raaka-aineista perinteitä kunnioittaen. Suurimman vaikutuksen minuun kuitenkin teki se, että ruoka valmistetaan suurella sydämellä. Tällä asenteella saadaan tavallisistakin raaka-aineista herkullista ja terveellistä ruokaa.

Yksi matkalla löytyneistä uusista suosikeista oli Iberian kinkku, Jamón Ibérico. Se valmistetaan Iberialaisista mustista sioista, jotka elävät eteläisessä Espanjassa viljaa syöden. Kinkkua ei ole ei kypsennetty eikä savustettu, vaan se on hierottu suolalla ja sen on annettu kypsyä ripustettuna vuodesta neljään vuoteen. Espanjalaisessa ravintolassa kinkku tarjotaan siten, että huoneen lämpöisestä kinkusta leikataan ruokailijoille tarjottavat ohuet palat juuri ennen niiden nauttimista, jolloin liha on mehevää ja aromikasta. Kokonainen kinkku ei siis ole ravintolassa vain shown takia!

Iberian kinkun maussa on aistittavissa hunajan ja pähkinän vivahteita, ja se on voimakkaamman makuista kuin italialainen Parman kinkku. Maistelimme erinomaista Jamón Ibéricoa La Terazza del Mare -ravintolassa, jonka isäntä opasti minua kinkun nauttimisen saloihin. Kinkkusiivun kannattaa antaa viipyä kielellä viitisen sekuntia ennen kuin sitä alkaa syödä, jolloin kinkun herkullinen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Siivuissa on mukana pieni määrä rasvaa, jota ei tule syödessä poistaa, sillä se kuuluu asiaan.


Vierailimme myös Playa San Juanin suloisessa kalastajakylässä. Paikan ruokatarjonnan valttina on - yllätys, yllätys - tuore seafood, josta nautimme tapas-annosten muodossa. Tuohon alla näkyvään tapas-listaan sisältyvätkin monet paikalliset suosikkimme, kuten jättiravut, mustakalat, erilaiset simpukat, sardiinit ja muut pikkukalat. Näistä tapaksista sai koostettua uskomattoman herkullisen ja terveellisen aterian edullisesti. Mikäs sen mukavampaa kuin tilata joukko pikkuannoksia, maistella eri makuja ja vertailla kokemuksia pöytäseurueen kanssa. Espanjalaiset taisivat keksiä social diningin ennen monia muita!   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti