lauantai 18. lokakuuta 2014

Blinit ja mätiä


Löysin Hietaniemen kauppahallista tuoretta muikunmätiä, ja avasimme sen kunniaksi blinikauden. Blinit ovat ihana syysherkku, joka sopii alkuruoaksi tai koko ateriaksi, kun lisäkkeitä on tarjolla useita. Itse pidän blineistä kevyenä versiona, jossa voita käytetään ainoastaan paistamiseen. 


Neljään bliniannokseen tarvitaan
2,5 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 kananmuna
suolaa
voita paistamiseen

Lisäkkeet:
200 gr mätiä
2 dl smetanaa
sitruuna
kevätsipulin varsi
1 punasipuli
mustapippuria pöytämausteena


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Peitä ja kohota taikina lämpimässä paikassa tunnin ajan. 




Valmistele sillä aikaa lisäkkeet. Sekoita smetanan joukkoon puolen sitruunan raastettu kuori. Hienonna kevätsipulin varsi ja sekoita se smetanan joukkoon. Hienonna punasipuli. Laita smetana, punasipuli ja mäti omiin astioihinsa odottamaan tarjoilua. 

Erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen. Vatkaa valkuainen vaahdoksi. Lisää taikinaan kananmunan keltuainen ja sekoita. Anna taikinan kohota puoli tuntia. Sekoita valkuaisvaahto taikinaan. Laita blinipannulle tai lettupannulle voita ja paista siinä blinejä miedolla lämmöllä kunnes ne ovat kullanruskeita ja kuohkeita. Tarjoile lisäkkeiden kanssa. Annoksen päälle voi halutessaan rouhaista mustapippuria myllystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti