keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kaalipiirakka



Kaaliruoat ovat syksyn juttu. Avasin kaalikauden tekemällä piirakan, jonka täytteessä on kaalia ja kananmunaa. Kaalipiiras on ihana iltapala, lounas tai välipala. Uuden sadon kaali muuttuu kypsyessään suloisen makeaksi.


Taikina:
1/2 rkl tuoretta hiivaa
1/2 dl kädenlämpöistä vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa (tai 2 rkl sokeria)
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 rkl smetanaa
1 rkl auringinkukkaöljyä
3 dl vehnäjauhoja
vehnäjauhoja alustamiseen

Täyte:
1/2 dl maitoa
50 gr voita
500 gr valkoista kaalia
suolaa
2 kovaksi keitettyä kananmunaa




Valmista ensi taikina: Liuota hiiva veteen, lisää hunaja, kananmuna, maito, smetana ja öljy ja sekoita. Lisää 1/2 dl vehnäjauhoja, sekoita, peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia kunnes taikinan pinnalle muodostuu pieniä kuplia. Alusta loput jauhot taikinaan ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Valmista täyte: Suikaloi kaali. Lämmitä suuressa kattilassa maito, lisää voi ja anna sen sulaa. Lisää kaali ja hauduta keskilämmöllä kunnes kaali on kypsää. Mausta suolalla. Kuori kananmunat, hienonna ne ja lisää seokseen.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan, joista toisesta tulee pohja ja toisesta kansi. Kaulitse toinen taikinapuolikas ohueksi ja aseta se voideltuun vuokaan. Kaada täyte vuokaan ja tasoita. Kaulitse toinen taikinapuolikas ohueksi ja nosta vuoan päälle kanneksi. Kääntele ja nipistele reunat yhteen niin että syntyy tiivis kuori.

Paista 250-asteisessa uunissa muutama minuuttia, vähennä lämpö 195 asteeseen ja kypsennä kullanruskeaksi. Ota piiras uunista ja peitä liinalla jolloin kuori pehmenee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti