sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Eero Mäkelän opissaEn ole aina ollut kiinnostunut ruoanlaitosta. Kun mietin omaa suhdettani ruoanlaittoon, nousee mieleeni vuosien takainen kohtaaminen keittiömestari Eero Mäkelän kanssa. Eero Mäkelä on suomalaisen keittotaidon grand old man, joka on tuonut Suomeen ensimmäisen Michelin tähden ja toiminut tuomarina kansainvälisessä Bocuse d'Or -kilpailussa Lyonissa.


Olen osallistunut muutamille ruoanlaittokursseille. Näistä mieleenpainuvin on ollut Eero Mäkelän pitämä Helsingin Kulinaarisen Instituutin "Oodi unhoon jääneille Herkuille" -kurssi. Kanavarannassa pidetyllä kurssilla keskityttiin sisäelinruokiin, mm. kateenkorvaan, vasikanmaksaan, lampaan aivoihin, kieleen ja mahalaukkuun. Kaikki osallistujat olivat Helsinkiläisten ravintoloiden keittiössä työskenteleviä ammattilaisia - minua lukuunottamatta!

Kurssilla työskenneltiin pareittain ja kukin pari valmisti yhden ruokalajin. Päivän lopuksi nautimme yhdessä maistelumenuna kaikkien osallistujien valmistamat ateriat. Minä ja työparini saimme valmistettavaksi kateenkorvatimbaalin. Jokainen työpari sai aluksi ohjeet ja lyhyen opastuksen annoksen valmistukseen, minkä jälkeen tulisi selvitä omillaan.

Opetuskeittiön laitteet eivät timbaalin valmistukseen riittäneet, vaan jouduimme turvautumaan ravintola Kanavarannan lihamyllyyn. Timbaali kypsytetään vesihauteessa matalassa lämmössä. Kypsyyden voi todeta painamalla timbaalia kevyesti sormella, ja näin teinkin. Työparini epäröidessä kävin Eero Mäkelän kanssa uunimme edessä keskustelun:
- Chef, tämä on jo kypsä.
- Oletko varma siitä? Jos nostamme sen uunista, sitä ei voi enää laittaa takaisin.
- Chef, kokeilin sitä sormellani ja olen varma. Mitä kauemmin keskustelemme tässä, sitä enemmän se kypsyy ...

Eero Mäkelä nosti timbaalin uunista ja totesi että se on täydellinen. Illallisella nautimme ensimmäisenä valmistamaamme kateenkorvatimbaalia, ja tunsin ylpeyttä kun chef totesi sen olevan onnistunut. Oli kunnia tavata suomalaisen ruoanlaiton legenda ja saada häneltä oppia ja inspiraatiota omaan harrastukseeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti