keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Matjessilliä valkosipulikastikkeella ja punajuuri-sellerisalaattia




Matjessilli valkosipulikastikkeella sopii ruokahalua herättäväksi alkupalaksi tai brunssille vaikkapa juhlien jälkeiseen päivään. Herkullisen sillin kumppaniksi tarjosin maukasta punajuuri-sellerisalaattia. Se saattaa kuvassa nopealla vilkaisulla näyttää rosollilta, mutta valmistuu punajuuresta, selleristä, punasipulista ja inkivääristä. Selleri tuo salaattiin rapsakkuutta ja punasipuli hapokkuutta. Pieni määrä inkivääriä tehostaa juuresten hienoja makuja.


Neljän ruokalijan alkuruokaan tarvitaan
2 matjessillifilettä
1 valkosipuli
4 rkl majoneesia
1 - 2 tlk wasabia
punasipulia renkaina
ruohosipuli hienonnettuna

Kääri valkosipuli folioon ja kypsennä 170-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Purista kynnet yksi kerrallaan kulhoon, ja lisää majoneesi ja wasabi ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.

Leikkaa sillifileet annospaloiksi ja aseta ne tarjoilulautaselle. Pursota kastike ohuina nauhoina sillifileiden päälle ja koristele punasipulin renkailla ja ruohosipulilla. Tarjoile punajuuri-sellerisalaatin kanssa.



Punajuuri-sellerisalaatti

2 keitettyä punajuurta
kypsennettyä selleriä hieman vähemmän kuin punajuurta
punasipulia hienonnettuna
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
ripaus suolaa

Kuutioi punajuuret ja selleri ja sekoita ne kulhossa punasipulin ja inkiväärin kanssa. Mausta suolalla.



keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Punajuurigraavattua lohta ja parsa-perunasalaattia


Graavattuun loheen saa vaihtelua käyttämällä mausteena punajuurta. Punajuuri maustaa lohta ja antaa makeutta, joten sokeria ei graavauksessa tarvita. Lisäksi punajuuri värjää lohen pinnalta kauniin punaiseksi, mikä tekee kalasta juhlavan tarjottavan vaikkapa joulupöytään. Punajuurigraavatun lohen lisäkkeeksi sopii hienosti parsa-perunasalaatti. 


Jos taas haluat graaviloheesi hieman savuista, tammista aromia, kokeile konjakkigraavattua lohta.



Ruodottoman lohifileen päälle levitetään suolaa ja punajuuriraaste



Graavilohi neljälle hengelle:
300 gr lohta
3 rkl merisuolaa
1 keitetty punajuuri raastettuna (kylmänä)
leivinpaperiarkki
foliota

Jos lohifileessä on ruodot jäljellä, nypi ne pois. Aseta leivinpaperille 1 rkl merisuolaa ja aseta lohifile sen päälle nahkapuoli alaspäin. Levitä lohen päälle 2 rkl merisuolaa ja peitä lohi punajuuriraasteella. Kääri lohi tiiviiseen leivinpaperipakettiin ja kääri paketti folioon. Laita jääkaappiin nahkapuoli alaspäin. Suositeltava graavausaika on 20-24 tuntia. 


Punajuuri maustaa lohen ja värjää sen pinnalta kauniin punaiseksi.


Ota lohi jääkaapista, pyyhi pinnalta punajuuriraaste ja kuivaa kala talouspaperilla. Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi ja tarjoile peruna-parsasalaatin sekä tillillä maustetun kastikkeen kanssa.

Peruna-parsasalaatti:

4 keskikokoista perunaa
5 valkoista parsaa
1/2 sitruunan mehu
oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria

Keitä kuoritut perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä ja pilko ne. Napsauta parsojen tyvestä kuiva osuus pois ja kuori ne. Keitä parsoja noin 3 minuuttia ja leikkaa parin sentin paloiksi. Kuori makea sipuli, halkaise ja viipaloi ohuiksi siivuiksi. Sekoita ainekset, lisää sitruunamehu ja oliiviöljy, ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 


Tillillä maustettu kastike:

1 dl smetanaa
1 rkl majoneesia
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl tilliä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Sekoita ainekset ja mausta suolalla ja mustapippurilla.






sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Paras glögi

Jokaisella on varmaan on suosikkiohje glögin valmistamiseen. Itse pidän vähemmän makeasta glögistä ja niinpä Saksassa tarjottava glühwein miellyttää. Tänä talvena kehittelin lahjaksi saamastani mustaherukkapohjaisesta glögistä uudenlaisen terästetyn glögin, johon minä ja vieraani olemme olleet ihastuneita.




Uusi suosikkiglögini vamistuu näistä aineksista:
mustaherukkapohjaista glögijuomaa, mielellään luomuna
3 cl omenalla maustettua Koskenkorvaa tai vodkaa lasillista kohti
kuorittuja manteleita

Lämmitä glögijuoma kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Mittaa glögilasiin omenalla maustettu Koskenkorva ja lisää kuuma glögijuoma. Mausta halutessasi kuorituilla manteleilla.

Mustaherukka ja omena antavat glögille yhdessä miellyttävän hapan-imelän maun, mikä ei ole tahmaisen makea eikä äitelä. Juoma sopii siis nautittavaksi vaikka ennen ateriaa. Tämä lumeton talvi Helsingissä on toistaiseksi ollut minun makuuni. Lauantaina oli ihana nauttia viikonlopusta mittarin näyttäessä viittä lämpöastetta ja auringon paistaessa!



sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Luonnon jugurttia, paahdettuja siemeniä ja marjoja




Olen viime aikoina innostunut aamiaisella nauttimaan jugurttia tuoreiden marjojen ja paahdettujen siemenien sekä myslin kanssa. Kaupassa myytävät jogurtit ovat mielestäni liian makeita ja esanssisia. Jugurtti-baarimme perustan muodostaa maustamaton turkkilainen jugurtti, johon jokainen voi lisätä baarista haluamansa ainekset. Paahdetut kurpitsan-, pellavan- ja hampunsiemenet antavat annokseen miellyttävää aromia ja purutuntumaa. Jos kaipaa makeutta, voi lisätä jugurttiin juoksevaa laadukasta hunajaa, jonka maku toimii hienosti jugurtin ja paahdettujen siementen kanssa. 





Jugurtti-baariin tarvitaan
maustamatonta turkkilaista jugurttia
kurpitsansiemeniä
pellavansiemeniä
hampunsiemeniä
luomumysliä
hunajaa
mansikoita
mustikoita
vadelmia





Paahda siemenet kuivalla pannulla. Laita siemenet, mysli ja marjat tarjolle omissa asioissaan niin että kukin voi koota niistä mieleisensä annoksen. Luonnonjogurtin maustamiseen sopii mainiosti hunaja.






maanantai 26. lokakuuta 2015

Täytetyt munakoison puolikkaat



Ilahdutin tänään itseäni valmistamalla täytettyjä munakoison puolikkaita. Tämä aromaattinen kasvisruoka sopii syksyyn: se on täyteläinen ja lämmittävä. Tuoreiden yrttien, pippurin ja chilin määrää säätämällä ruokaan voi lisätä halutun määrän mausteista lämpöä. Uunissa kypsytetyn ruoan viimeistelee gruyere-juusto, jonka täyteläinen maku sopii hienosti kasvisten kumppaniksi. 


Näistä aineksista saat pääruoan kahdelle tai alkuruoan neljälle:
1 munakoiso
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
suolaa
mustapippuria
chiliä
1 tölkki tomaattimurskaa
8 kivetöntä mustaa oliivia viipaleina
tuoretta tai kuivattua oreganoa
tuoretta tai kuivattua rosmariinia
1,5 dl gruyere-juustoa raastettuna
oliiviöljyä




Halkaise munakoiso pitkittäin. Koverra lusikalla sisustaa pois niin että kuoren sisälle jää sentin paksuudelta munakoisoa jäjelle. Hienonna irrotettu sisus ja mausta se ripuksella suolaa. Kuori ja hienonna sipuli. Laita paistinpannulle loraus oliiviöljyä. Lisää munakoisomurska, sipuli, valkosipuli, mustapippuri ja chili. Anna paistua muutama minuutti ja lisää tomaattimurska, oliivit ja lopuksi oregano ja rosmariini. Hauduta keskilämmöllä noin 15 minuuttia niin että seos sakenee.

Laita munakoison puolikkaat uunivuokaan ja täytä ne seoksella. Ripottele päälle gryuere-juustoraaste ja hieman oliiviöljyä. Paista 185-asteisessa uunissa tunnin ajan ja koristele annos tuoreilla yrteillä.

tiistai 20. lokakuuta 2015

Espanjalaiset tapas-muikut valkosipuli-ruisleivällä



Espanjalaiseen tapas-valikoimaan kuuluvat paikalliset pikkukalat, jotka tarjoillaan yrteillä maustetussa öljyssä. Jos espanjalaiset asuisivat Suomessa, he varmaan valmistaisivat niitä muikuista. Päätin kokeilla tätä tapas-pöydässä saamaani ideaa käytännössä, ja se toimii! Muikut saavat paistuessaan makua valkosipulista, rosmariinista ja jalopenosta. Muikut maustuvat suloisiksi, kun ne saavat marinoitua mausteöljyssä yön yli. Tällä kertaa tarjosin ne lämpiminä tapaksina valkosipuli-ruisleipien kanssa - espanjalais-suomalainen alkupala herkullisimmillaan!


Espanjalaiset muikut


300 gr mukkuja
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
kuorallinen tuoretta rosmariinia
1/2 - 1 jalopeno viipaloituna
laadukasta suolaa, mielellään Maldon
oliiviöljyä




Laita pannulle runsaasti oliiviöljyä ja anna lämmetä. Lisää viipaloitu valkosipulinkynsi ja jalopeno, tuoretta rosmariinia ja suolaa. Paista muikut kuumassa öljyssä molemmilta puolilta. Siirrä kalat öljyineen syvään astiaan, anna jäähtyä ja peitä tuorekelmulla. Laita jääkaappiin ja nauti seuraavana päivänä. Jollet malta odottaa, voit nauttia muikut jo lämpimänä vaikkapa valkosipuli-ruisleipien kanssa.




Valkosipuli-ruisleivät


ruisleipää siivuina
valkosipulin kynsi puserrettuna
suolaa
voita
oliiviöljyä




Laita lämpimälle pannulle oliiviöljyä ja nokare voita. Lisää murskattu valkosipulinkynsi ja suolaa. Laita ruisleipäviipaleet kuumalle pannulle kuoripuoli ylöspäin ja anna lämmetä keskilämmöllä pari minuuttia kunnes valkosipuli ja leipä on saanut väriä.




sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Paahdettu kurpitsa



Ystäväni suhtautuu kurpitsaan varauksella. Tämä johtuu makumuistosta imelän äitelästä kurpitsasalaatista, jota saa ostaa purkissa säilöttynä. Koska en usko että hän on mielipiteineen ainoa, haluan jakaa tämän ihanan kurpitsaohjeen, joka muutti käsitykset kurpitsaruoasta! 

Ostin kaupasta myskikurpitsan (englanniksi butternut squash, jos haluat googlailla), joka on mukavan kokoinen yhden aterian valmistamiseen. Maustoin kurpitsan Ras el hanout -mausteella, joka tuo afrikkalaista mausteisuutta ja sopii kurpitsan makeuteen, sekä korianterin siemenillä, jotka raikastavat makua. On myös erittäin tärkeää maustaa kurpitsalohkot reilulla ripauksella suolaa.


Nämä tarvitaan 2 - 4 ruokailijan alkuruokaan:
myskikurpitsa ja sen siemenet
Ras el hanout -maustetta
korianterin siemeniä
chiliä
maldon-suolaa
oliiviöljyä




Kuori ja halkaise myskikurpitsa. Koverra lusikalla siemenet pois ja laita ne syrjään. Leikkaa kurpitsa kuvan mukaisiksi lohkoiksi. Laita kurpitsalohkot uunipellille leivinpaperin päälle, pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta Ras el hanout -mausteella, korianterinsiemenillä sekä reilulla ripauksella suolaa. Laita kurpitsansiemenet samalle pellille ja mausta ripauksella chiliä ja suolaa.

Paahda 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia ja ota kurpitsansiemenet pois. Tiedät että ne ovat valmiit kun kuulet poksahtelevia ääniä! Jatka kurpitsan kypsentämistä vielä noin 10 - 15 minuuttia kunnes kurpitsa on haarukalla kokeiltaessa pehmeää. Asettele kurpitsanlohkot tarjoilulautaselle ja ripottele päälle paahdetut kurpitsansiemenet, jotka maistuvat ihanalta ja tuovat ruokaan rapsakkuutta.

Kurpitsansiemet ovat muuten loistava snack! Kun otin ne uunista, innostuimme syömään ne viinilasillisen kanssa. Onneksi kaapista löytyi paketti luomu-kurpitsansiemeniä, jotka paahdoin nopeasti pannulla ja maustoin suolalla ja clilillä. Yllä olevat ruskeat siemenet ovat kurpitsan sisältä saatuja, annoskuvien vihreät pakkauksessa ostettuja!




sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Vuohenjuustotäytteinen portobello-sieni italialaisittain



Oma suhteeni vuohenjuustoon on kaksijakoinen. Välillä olemme ystäviä, toisinaan emme. Viime viikonloppuna päädyimme illalliselle Lontoon Sohossa pieneen italialaiseen ravintolaan. Valitsin alkuruoaksi vuodenjuustolla täytetyn portobello-sienen. Iso portobello-sieni on kuin pihvi, jonka päälle laitetaan mausteet ja täyte, ja koko komeus laitetaan uuniin paistumaan. Tämä yksinkertainen ja helppotekoinen herkku hurmasi minut herkullisuudellaan, ja päätin tuoda sen tuliaisena kotikeittiööni.





Uunissa portobellolle ja vuohenjuustolle tapahtuu jotain ihmeellistä: juusto muuttuu lempeäksi ja sieni saa aromikkaan täyteläisen maun. Tuoreet yrtit, hunaja, balsamiviinietikka ja oliiviöljy viimeistelevät tämän helppotekoisen herkun!

Yhdelle ruokalijalle tarvitaan
1 suuri Portobello-sieni
1,5 sentin siivu vuohenjuustoa, kermainen Chevre Melusine sopii tähän hienosti
tuoretta timjamia hienonnettuna
tuoretta rosmariinia hienonnettua
ripaus suolaa
oliiviöljyä
hunajaa
1 tl balsamiviinietikkaa




Leikkaa vuohenjuustotangosta 1,5 sentin paksuinen siivu jokaiselle ruokalijalle. Leikkaa paloista pois kittikuori. Aseta portobello-sieni leikkuulaudalle lakki alaspäin. Mausta ripauksella suolaa ja hienonnetulla timjamilla ja rosmariinilla. Aseta vuohenjuustosiivu sienen päälle. Ripottele juuston päälle rosmariinia ja hunajaa sekä loraus oliiviöljyä. Aseta sienet matalaan voideltuun uunivuokaan tai pellille.

Paista 200-asteisessa 15 - 20 minuuttia kunnes vuohenjuusto on saanut väriä ja sieni kypsynyt. Viimeistele annos lisäämällä balsamiviinietikkaa ja tuoretta timjamia.

lauantai 26. syyskuuta 2015

Chili-muikut







Ostin kesällä Mikkelin kauppahallista chili-marinoituja muikkuja ja ihastuin niihin. Muikut ovat suomalainen tapas parhaimmillaan, ja kokeilinkin niiden valmistamista kotona muutaman kerran kunnes olin tyytyväinen lopputulokseen. Muikut kypsytetään pannulla chilillä maustetussa öljyssä ja niiden annetaan vetäytyä yön yli jääkaapissa. Jos sinulla on suosikki-chili, käytä sitä ja säädä chilin määrä mieltymyksiäsi vastaavaksi. Itse käytin muikkuihin italialaista pientä punaista peperoncino-chiliä.




Näitä tarvitaan:
500 gr perattuja pieniä muikkuja
chiliä hienonnettuna
cayenne-pippuria
oliiviöljyä
maldon-suolaa

Laita runsaasti öljyä pannuun. Öljyä tulee olla niin paljon, että paistettaessa muikut kypsyvät öljyssä. Käytä oliiviöljyä, ei missään tapauksessa rypsiöljyä. Lisää chili, cayenne-pippuri ja suola. Anna lämmetä hetki, lisää muikut ja anna niiden kypsyä öljyssä keskilämmöllä noin 4 -5 minuuttia. Siirrä muikut astiaan kastikkeineen, anna jäähtyä, peitä astia tuorekelmulla ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Nauti muikut seuraavana päivänä tapaksena tai alkuruokana leivän kanssa.

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Kotona tehty mineraalivesi


Sain viikko sitten idean kokeilla itse tehtyä mineraalivettä. Jotenkin kehoni tuntui tarvitsevan sitä, mutta kaupasta ostettuihin mineraalivesiin on lisätty hiilihappoa, mikä ei taas tuntunut hyvältä. Käytän ruoanlaitossa Himalajan suolaa, joka on väriltään vaaleanpunaista. Käytän sitä myös mineraaliveden valmistukseen. Se on yli 200 miljoonaa vuotta vanhaa, jalostamatonta erittäin mineraalipitoista suolaa. 


Himalajan suolassa tavallista suolaa rikkaampi koostumus mineraaleja, mm. potassiumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa. Luonnonsuola poikkeaa tavallisesta ruokasuolasta siinä, että sitä imeytyy kehoon vain tarvittava määrä. Itse olen tuntenut oloni kotona tehtyä mineraalivettä nautittuani niin hyväksi, että siitä on tullut vakituinen osa päivän ravintoa. Vesi myös maistuu hyvältä, kun sen maustaa limellä ja sellerillä.


Lasillinen mineraalivettä valmistuu näin:
reilu hyppysellinen Himalajan suolaa
1/4 limen mehu
lasillinen kylmää vettä
sellerinvarsi koristeeksi ja sekoittamista varten
jääpala

Sekoita suola ja limemehu veteen, lisää jääpala ja sellerinvarsi. Kun halkaiset sellerinvarren pystysuunnassa se maustaa vettä enemmän.




perjantai 24. heinäkuuta 2015

Napue gin & tonic



Kun haluaa valmistaa maailman parhaan gin & tonicin tai muutoin nauttia ginistä, kannattaa tutustua suomalaiseen Napue Giniin. Alkossa myytävä juoma valittiin sokkotestissä parhaaksi 150 osallistuneen ginin joukosta International Wine and Spirits Competition -kilpailussa. Napue Gin saa makunsa perinteisten gini-yrttien lisäksi kotimaisesta karpalosta, koivusta, mesiangervosta ja tyrnistä. Innostuimme kokeilemaan gin & tonicin valmistusta tästä pehmeästä ja aromaattisesta ginistä. Tämän juoman mausteena ja koristeena on rosmariinia ja limeä.


Katso myös muut ohjeet:
Napue Gin drinkki mustikoilla
Napue Gin mansikoilla, mintulla ja appelsiininkuorella

Napue Gin ruoanlaitossa:
Napue Ginillä graavattu lohi


Yhteen juomaan tarvitaan
4 cl Napue giniä
10 cl laadukasta tonic-vettä, esimerkiksi Fentimans Tonic
kuivia jääpaloja
rosmariinin oksa
limen ohut siivu

Laita korkea lasi puolilleen jäitä. Murskaa rosmariinin oksaa kädessäsi ja laita se ja ohut limen siivu lasiin. Lisää Napue gini ja tonic-vesi. 




En tiennytkään kuinka monesta ainesosasta gini saa makunsa. Napue Giniin käytetään seuraavia aineita: tilli, väinönputki, koivunlehti, kuminansiemen, kanelinkuori, sitruunan- ja appelsiininkuori, korianterinsiemen, kardemumma, mesiangervo, lakritsikasvi, hibiscus, tyrni, saksankurjenmiekka, katajanmarja, terttuselja ja karpalo.

Katso myös hedelmällisen herkullinen ja kaunis drinkki: Napue Gin drinkki mustikoilla ja rosmariinilla.

tiistai 7. heinäkuuta 2015

Uuden sadon juurekset ja vuohenjuustoa



Kesällä on ihana nauttia tuoreista uuden sadon juureksista ja sipuleista. Ne ovat ihanan makeita ja aromikkaita. Valmistankin juurekset mielellään yksinkertaisesti uunissa yrittien ja oliiviöljyn kanssa. Kun päälle vielä lisää vuodenjuustoa, on tuloksena herkullinen kesäateria, johon kurpitsansiemenet tuovat kivan lisän.


Näitä tarvitaan:
pieniä uuden sadon punajuuria
pieniä uuden sadon porkkanoita
pieniä uuden sadon sipuleita
kurpitsansiemeniä
vuohenjuustoa
oliiviöljyä
suolaa
kuivattua rakuunaa
kuivattua timjamia

Pese juurekset. Halkaise punajuuret ja sipulit. Paloittele porkkanat reilun kokoisiksi paloiksi. Laita juurekset laakeaan vuokaan, jonka olet voidellut oliiviöljyllä. Mausta porkkanat rakuunalla ja punajuuret timjamilla. Lisää kurpitsansiemeniä. Mausta suolalla ja lorauta päälle oliiviöljyä. Paista 200-asteisessa uunissa kunnes vihannekset ovat kypsät. Murustele päälle vuohenjuustoa ja anna olla uunissa kunnes vuohenjuusto alkaa hieman sulaa.









tiistai 30. kesäkuuta 2015

Savustetut katkaravut pallogrillillä



Pari päivää sitten kokeilin ensi kertaa onnistuneesti lohen savustamista pallogrillissä. Menestyksestä huumaantuneena päätin jatkaa savustuskokeiluja katkaravuilla. Parhaita savustettuja katkarapuja olen nauttinut Siljan Happy Lobster -ravintolan legendaariselta äyriäisvadilta. Kehuista kiitollinen tarjoilija kertoi, että pakastetut katkaravut laitetaan savustumaan jäisinä, jolloin ne savustuessaan säilyvät mehevinä eivätkä kuiva. Ei siis muuta kuin Weberin pallogrilliin kunnon hiillos tekeytymään ja lähimetsään saalistamaan muutama katajanoksa. Katajanoksat ja jäiset ravut pallogrilliin, kansi kiinni ja kymmenisen minuuttia kihelmöivää odotusta. Tuloksena herkulliset, hienosti savustuneet mehevät ravut, joista kuori lähtee ongelmitta irti. Tämä onnistuu helposti tavallisessa pallogrillissä!








Näitä tarvitaan:
pakastettuja kuorellisia keitettyjä katkarapuja jäisinä, mielellään suurempaa kokoluokkaa
katajanoksia
pallogrilli ja grillihiiliä

Valmistele reilun kokoinen grillihiillos, sillä jäiset katkaravut tarvitsevat kunnon kuumuuden. Kun hiillos on valmis, laita katajanoksat hiilille ja lisää grillausalutalle asetetut katkaravut ritilälle. Aseta pallogrillin kansi paikalleen, sulje yläventtiilit ja säädä alaventtiili puoliksi auki. Näin savu pysyy grillin sisällä mutta hiillos saa happea. Savustusaika on noin 10 minuuttia.



sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Lohen savustus pallogrillissä



Eilen saimme idea kokeilla, miten pallogrillillä onnistuu lohen savustaminen. Kävimme metsästä etsimässä katajanoksia ja laitoimme grillin lämpenemään. Suolalla käsitelty lohifile sai odotella jääkaapissa puolisen tuntia, kun grillihiillos valmistui. Ei muuta kuin ripaus sokeria ja mustapippuria lohifileen päälle, ja kala katajanoksien kanssa kannella suljettuun pallogrilliin savustumaan. Suljimme Weberin yläventtiilit, jolloin savu pysyi grillin sisällä. Kun avasimme grillin, meitä odotti upeasti savustunut lohifile, jossa oli hienostunut savun aromi ja täydellinen kypsyys: kala oli sisältä mehevä ja rosen värinen. Kalan olisi voinut tarjota gourmet-ravintolassa, niin hienolta se maistui!


Nätä tarvitaan:
400 gr lohifile, josta ruodot poistettu
2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
mustapippuria
5 katajanoksaa

Laita grillihiillos valmistumaan. Ripottele lohifileen päälle suola ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.







Kun hiillos on valmis, laita kala grillialustalle ja ripottele fileen päälle sokeria ja rouhaisu mustapippuria myllystä. Laita hiilloksen päälle 4 katajanoksaa, nosta kala grillausalustalla ritilän päälle ja aseta sen päälle yksi katajanoksa. Laita pallogrillin kansi grillin päälle, sulje kannen venttiili ja aseta pohjan venttiili puoliksi auki. Näin hiillos saa riittävästi happea jolloin palaminen jatkuu, mutta savu pysyy grillin sisällä. Savusta 400 gramman fileen palaa noin 15 minuuttia, kunnes kala on pinnalta muuttunut vaaleaksi, mutta on sisältä mehevä.









lauantai 27. kesäkuuta 2015

Kasvislasagne



Maukkaan ja täyteläisen lasagnen voi mainiosti valmistaa kasviksista ilman lihaa. Vihannekset ovat aromikkaita ja niitä yhdistelemällä saa vivahteita ja syvyyttä makuun. Tällä kertaa käytin lasagneen punasipulia, porkkanaa, varsiselleriä, punaista paprikaa, tomaattipyrettä, valkosipulia ja basilikaa. Tulos oli herkullinen ja tasapainoinen. On tärkeää että kasviskastikkeen hauduttaa sakeaksi ennen lasagnen kokoamista, jottei ruoasta tule liian vetinen.


Neljän hengen annokseen tarvitaan:
300 gr lasagnelevyjä
1 purkki tomaattimurskaa

1 rkl tomaattipyrettä
1 punasipuli pieneksi silputtuna
4 keskikokoista porkkanaa kuorittuna ja pieneksi silputtuna
3 varsisellerin vartta viipaloituna
3 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
1 punainen paprika pieneksi pilkottuna
basilikaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Kuullota pannulla tilkassa oliiviöljyä sipuli, porkkana, varsiselleri, paprika ja valkosipuli. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre, ripaus suolaa ja mustapippuria. Anna hautua keskilämmöllä 10 - 15 minuuttia. Mausta tuoreella basilikalla.

Bechamel-kastikkeeseen tarvitaan
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
5 dl lämmintä maitoa
1 dl parmesaaniraastetta
lasagnen päälle 1 dl parmesaaniraastetta
1 tl murskattua rosépippuria

Laita kattilaan 2 rkl voita ja anna sulaa. Lisää 2 rkl jauhoja ja sekoita. Lisää 5 dl lämmintä maitoa ja sekoita. Lisää suolaa ja rosépippurit. Anna kastikkeen hautua kattilassa 8-10 minuuttia ja sekoita usein, jottei kastike pala pohjaan. Kastikkeen tulee paksuuntua. Ota kastike liedeltä ja lisää hetken kuluttua 1 dl parmesan-raastetta ja sekoita.




Voitele uunivuoka voilla tai oliiviöljyllä. Laita vuoan pohjalle ensin vihanneskastiketta, sitten bechamel-kastiketta ja aseta päälle kerros lasagnelevyjä. Toista. Voit laittaa kerrosten väliin myös tuoretta silputtua basilikaa ja hieman parmesaaniraastetta. Laita lasagnen päälle raastettua parmesaaniraastetta ja paista 175-asteessa noin tunnin ajan. Anna levähtää kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

lauantai 20. kesäkuuta 2015

Vartaat kasviksista ja naudanlihasta



Juhannukseen kuuluu koivuntuoksuinen sauna ja herkullinen grilli-illallinen, vietettiinpä sitä kaupungissa tai maalla. Tällä kertaa innostuin tekemään vartaita, jotka grillattiin kakluunissa haloista syntyneen hiilloksen päällä. Kesämatkallamme satuimme käymään Mikkelin vankilan myymälässä (joo, vähän hassu paikka shoppailla kesälomamatkalla) ja löysin sieltä loistavan grillitason, jonka voi asettaa hiilloksen päälle. Naudan ulkofile sai marinoitua Dijon-sinapilla, valkosipulilla, cayenne-pippurilla ja hampunsiemenillä terästetyssä marinadissa, joka korostaa grillistä saatavaa ihanaa savun aromia. 







Lihavartaat

naudan ulkofilettä
punasipulia
punaista paprikaa

Lihan marinadi:
1 rkl Dijon-sinappia
2 valkosipulin kynttä ohueksi viipaloituna
1/2 tl cayenne-pippuria
1 rkl maapähkinäöljyä
1 rkl hampunsiemeniä paahdettuna

Sekoita marinadiainekset kulhoon. Leikkaa ulkofile 4 sentin kuutioiksi, lisää marinadiin ja sekoita käsin puristelemalla, niin että lihapalat peittyvät kauttaaltaan marinadiin. Peitä tuorekelmulla ja anna maustua 1 - 2 tuntia.

Kuori ja lohko punasipuli. Poista paprikasta kanta ja valkoinen sisusta ja leikkaa kuvan mukaisiksi paloiksi. 



Kasvisvartaat

kesäkurpitsaa
munakoisoa
keltaista paprikaa
kevätsipulia

Kasvisten marinadi:
oliiviöljyä
kuivattua timjamia
ripaus suolaa

Leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso paloiksi. Sekoita marinadiainekset ja laita kesäkurpitsa, munakoiso, paprikat ja kevätsipuli maustumaan puoliksi tunniksi.

Vartaiden kokoaminen ja grillaus

Pujota lihavartaisiin vuorotellen lihapala ja punasipulilohko ja molempiin päihin väriä tuomaan punaista paprikaa. Kokoa vihannesvartaat kesäkurpitsasta, munakoisosta, keltaisesta paprikasta ja kevätsipulista. Grillaa vartaita kuumalla hiilloksella kunnes ne ovat kypsyneet sopivasti ja saaneet kauniin värin. 






Hyvää juhannusta!