torstai 31. heinäkuuta 2014

Blond Margarita



Kesäpäivä. Aurinko. Hyvä kirja. Ihana iltapäivän hetki, jolloin aika tuntuu pysähtyvän. Suloinen päivä ansaitsee ihanan juoman, ja tänään se oli Margarita. Pidän tästä drinkistä, mutta virittämääni Blond Margaritaan tulee Cointreau-likööriä, joka tekee juomasta pehmeämmän makuisen. Pelkän limemehun sijasta laitan juomaan myös appelsiinimehua, jolloin siitä ei tule liian hapan. Kun nesteet ja jäät miksaa blenderillä yhteen, syntyy ihanan jäähileinen ja suloinen juoma!


Yhteen juomaan tarvitaan
4 cl Tequilaa
3 cl Cointreau-likööriä
4 cl tuoreen limen mehua
4 cl tuoreen appelsiinin mehua
2 kourallista jäitä
lime-siivu koristeeksi

Jäähdytä lasit jääkaapissa. Sivele lasien reunat limellä ja dippaa ne suolaan niin että saat lasien suihin suolareunukset. Tämä kannattaa tehdä ennen juoman miksaamista, sillä margarita on parhaimmillaan heti sekoittamisen jälkeen!

Laita kaikki ainekset ja jäät blenderiin. Sekoita nostaen tehot täysille, kunnes nesteet ja jäät ovat muuttuneet hileiseksi seokseksi. Kaada laseihin ja koristele limeviipaleella. Unohdin omat koristeeni pöydälle! :)

Tex mex -tortillat



Aikoinaan Texasissa tutustuin tex mex -ruokaan aidoissa meksikolaisissa ravintoloissa. Tästä inspiroituneena valmistin tex mex -henkisen grilliaterian: tortilloja, maissikanaa, vihanneksia, tomaattisalsaa ja hapankermakastike. Grillaaminen tuo ruokaan ihanan savun aromin ja vihanneksista tulee mehukkaita ja rapasakoita. Tortilloista tuli herkullisia ja sopivan mausteisia, ja niitä oli ihana syödä käsin. Tavallisesti tähän ruokaan käytetään tuoretta jalopenoa mutta minulla sitä ei nyt ollut, joten korvasin sen punaisella chilillä. Toimi hyvin!


Kahdelle ruokailijalle tarvitaan
2 maissikanan koipireisipalaa
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 iso makea sipuli
6 vehnätortillaa
1 valkosipulin kynnet
2 rkl korianterinsiemeniä
1 tl Pimentón-paprikajauhetta
oliiviöljyä
suolaa
tuoretta punaista chiliä

Tomaattisalsa:
2 kypsää terttutomaattia
tuoretta korianteria hienonnettuna
punaista chiliä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria

Hapankermakastike:
1 Créme Fraîche -purkki
1/2 limen mehu
korianteria hienonnettuna
ripaus suolaa





Aseta maissikanan koipireisipalat uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä. Sirottele päälle korianterinsiemeniä, Pimentón-paprikajauhetta, hienonnettua punaista chiliä sekä yhden valkosipulin kynnet. Kypsennä 175-asteisessa uunissa kunnes koipireisipalat ovat kypsiä.

Pilko kumpikin paprika paloiksi pujota ne vartaisiin. Pilko sipuli isoiksi lohkoiksi ja pujota ne vartaaseen.

Valmista tomaattisalsa halkaisemalla tomaatit, poistamalla kannat ja siemenet. Pilko pieneksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon hienonnettu korianteri ja chili ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Valmista hapankermakastike sekoittamalla pienessä kulhossa kaikki ainekset sekaisin.




Ota grillissä väri kanankoipiin ja siirrä syrjään odottamaan. Grillaa kasvisvartaat niin että ne saavat väriä mutta säilyttävät rapsakkuuden. Grillaa lopuksi tortillat hyvin nopeasti molemmilta puolilta.

Poista kananpaloista nahka ja revi kypsä liha irti luista. Aseta tarjolle vihannesten, kastikkeiden ja tortillojen kera. Kukin ruokailija saa näistä koota mieluisensa Tex-Mex tortillan. Kääri tortilla rullalle ja nauti!



keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Perfect Mojito



Olen viettänyt leppoisaa kesäpäivää lukemalla kesken jääneen kirjan loppuun. Mikä sopisikaan paremmin iltapäivän joutilaaseen hetkeen kuin Mojito! Olen maistanut sitä eri paikoissa, mutta tämä oli ensi kerta kun itse sellaisen valmistin. Tulosta kiiteltiin! Juoma oli raikkaan hedelmäisen makuinen, siinä maistuivat minttu ja lime ilman karvasta sivumakua. Sokeri ei narskunut hampaissa. Myös hapan-makea -tasopaino oli kohdillaan. Cointreau-likööri toi juomaan hienostuneisuutta, joten suosittelen sen käyttöä. Halusin annoksesta kauniin ja käytin siihen kaksi limeä, joista toinen tuli koristeluun.


Yhteen annokseen tarvitaan
4 cl vaaleaa rommia
2 cl Cointreau-likööriä tai Triple Sec -likööriä
2 limeä, joista toinen koristeluun
12 mintunlehteä
2 tl hienoa sokeria
soodavettä
jäämurskaa

Laita yksi lohkottu lime, 8 mintunlehteä ja sokeri suureen paksureunaiseen lasiin tai vaikkapa sopivan kokoiseen lasipurkkiin ja survo niitä puukauhalla tai lusikalla niin että lime ja minttu mehustuvat ja sokeri liukenee nesteeseen. Lisää toinen lime lohkottuna ja 4 mintunlehteä. Täytä lasi jäämurskalla. Lisää rommi ja likööri, ja täytä lasi kivennäisvedellä. Sekoita ja lisää pilli. Koska kesäpaikan laseista ei löytynyt sopivaa, tein survomisvaiheen kulhossa ja siirsin ainekset sen jälkeen tarjoilulasiin.

Gazpacho nuevo



Gazpacho on lyömätön hellepäivän herkku. Tämä kylmänä nautittava Andalusialainen keitto on nopea valmistaa ja sopii kauniisti kesäiseen pöytään. Tein keitosta nuevo-version, jossa paprika ja kurkku ovat keiton keskellä lisäkkeenä, jossa on mukana myös jättirapua. Keiton makuun tuo hienostuneisuutta tryffeliöljy. Käytettävien tomaattien tulee olla kypsiä, mieluiten ylikypsiä. Keitto keräsi illallispöydässä kehuja!


Kahden ruokailijan keitto:
5 suurta kypsää terttutomaattia kuorittuna ja siemenet poistettuna
1 tl valkoviinietikkaa, mieluiten balsamivalkoviinietikkaa
1 tl tryffeliöljyä
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Keiton lisäke:
2 kypsää kuorittua jättirapua
1 rkl vihreää paprikaa pieneksi pilkottuna
1 rkl tuoretta kurkkua, josta siemenet poistettu, pieneksi pilkottuna
suolaa
tuoretta korianteria

Laita blenderiin tomaatit ja jauha on hienoksi seokseksi. Lisää seokseen viinietikka, tryffeliöljy ja oliiviöljy ja sekoita blenderillä sekaisin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä seos kulhoon, peitä muovikelmulla ja laita jääkaappiin kylmenemään.

Pilko jättiravut pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Lisää pilkottu paprika ja kurkku. Sekoita. Mausta suolalla tuoreella silputulla korianterilla. Laita keiton lisäke jääkaappiin kylmenemään.

Valitse tarjoiluastia siten, että saat keiton lisäkkeen asetettua lautaselle niin että keitto ei kokonaan peitä sitä. Asettele lisäke keoksi lautasen keskelle ja kaada keitto lautaselle. Koristele korianterilla.



tiistai 29. heinäkuuta 2014

Beach & Peach -kuohuviinidrinkki



Tänään ukkonen jyrisi ja salamoi. Valkorintainen orava touhusi vadelmapuskassa. Sateen ja saunan jälkeen seurasin kun kymmenet sudenkorennot risteilivät rannassa. Hyttysistä tai paarmoista ei ollut haittaa, kiitos ihanat sudenkorennot!


Teki mieli kuohuviinidrinkkiä. Sellaista pitkää, raikkaan hedelmäistä ja sopivan hapanta. Ohi ovat ajat, jolloin jääpaloja kuohuviiniin laittavaa olisi pidetty sivistymättömänä moukkana, mistä Moët & Chandonin Ice Imperial Shamppanja on todisteena. Tämä juoma syntyi Carringtonin Vintage Brut 2012 kuohuviinistä, joka on tyylikäs shampanjamenetelmällä valmistettu vuosikertakuohuviini. Sopiva hapan-makeustasapaino syntyi värittömästä Peachtree-persikkalikööristä ja greipistä. Kaupasta sattui löytymään verigreippejä, joka juomassa näyttää hienon värikkäältä. Greippimehun määrää säätämällä saat juomasta happamuudelta omaa makuasi vastaavan.





Yhteen juomaan tarvitaan
12 cl kuivaa kuohuviiniä
2 cl Peachtree -persikkalikööriä
2 cl vodkaa
2 - 4 cl greippimehua tuoreesta greipistä puristettuna
greippisiivu koristeeksi
jäitä

Laita pitkälle juomalle sopivaan lasiin kourallinen jäitä, lisää persikkalikööri, vodka ja greippimehu. Sekoita ja lisää lopuksi kuohuviini, sekoita varovasti ja koristele greippisiivulla. Lisää sekoitustikku ja pilli.




Grillattu karitsankare marokkolaisittain




Ihanaa päästä grillaamaan ruokaa ulkosalla! Päätin valmistaa karitsankareen marokkolaisittain maustamalla sen Ras el Hanout -mausteella, joka on Afrikkalainen aromaattinen mausteseos. Puhdistin kareen huolellisesti kalvoista ja rasvasta. Näin kyljysrivi imee paremmin mausteet, kypsyy nopeammin ja maistuu paljon paremmalta. Mausteseoksen käytössä ei kannata ujostella: hieroin kareeseen kaksi ruokalusikallista Ras el Hanoutia ja tulos ole ihana! Mauste korosti hienosti grillatun ruoan makua ja toi siihen syvyyttä. Lisäkkeenä tarjotut grillatut vihannekset maustoin samalla tavalla.



Kahdelle ruokailijalle tarvitaan
kokonainen karitsankare
1 pieni munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
1 iso tomaatti
1 lime
Ras el Hanout -maustetta
suolaa
oliiviöljyä
minttua koristeeksi




Puhdista karitsankare poistamalla siitä kalvot ja ylimääräinen rasva. Hiero kareelle oliiviöljyä kaksi ruokalusikallista Ras el Hanout -maustetta ja anna marinoitua huoneenlämmössä. Laita grilli lämpenemään.

Halkaise munakoiso ja viipaloi sentin paksuisiksi viipaleiksi. Viipaloi kesäkurpitsa sentin pakuisiksi siivuiksi. Halkaise keltainen paprika, poista sienenet ja valkoiset osat ja leikkaa lohkoiksi. Halkaise tomaatti ja lime leveyssuunnassa. Asettele kaikki vihannekset astiaan ja kostuta ne oliiviöljyllä. Lisää 2 tl Ras el Hanout -maustetta ja suolaa ja sekoita käsin niin että vihannekset, oliiviöljy ja mausteet sekoittuvat kauttaaltaan.




Grillaa karitsankaretta kummaltakin puolelta 3 - 5 minuuttia, aseta foliolle, suolaa kummaltakin puolelta ja sulje folion sisälle lepäämään siksi aikaa kun kypsennät vihannekset. Grillaa vihannekset kummaltakin puolelta kypsiksi. Leikkaa karitsankare kyljyspaloiksi ja asettele vihannesten kanssa lauaselle. Koristele tuoreella mintulla.

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Apple martini




Hankin tänään blenderin. Olin lukenut Vitamixista ja vakuuttunut sen ominaisuuksista. Tehoa löytyy saman verran kuin moposta. Päätin vihkiä laitteen käyttöön valmistamalla Apple martinin. Olen maistanut tätä juomaa cocktaileistaan tunnetussa Hotelli Tornin alabaarissa ja pidän siitä. Juoma onnistui hyvin, mutta kesäpaikasta ei löytynyt cocktail-laseja, joten tarjoilin sen kuohuviinilaseista. Tein annoksen neljälle ja soseutin vihreän Granny Smith -omenat limemehun kanssa blenderissä. Näin syntyi kesäinen ja raikas alkudrinkki.


Yhteen Apple martiniin tarvitaan
puolikas Granny Smith -omena
1/4 lime
2 cl vodkaa
2 cl omenalikööriä, De Kuyper Sour Apple toimii hienosti

Leikkaa omenoista siivun juomien koristeeksi. Kuori omenat, poista siemenkota ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää limen mehu ja sekoita maksimiteholla niin että saat mehumaisen lopputuloksen. Laita vodka, omenalikööri ja omena-limemehu muutaman jääpalan kanssa sekoittimeen ja sekoita hyvin. Tarjoa cocktail-lasista ja koristele omenaviipaleella.





torstai 24. heinäkuuta 2014

Pastapääkaupunki



Italian matkamme viimeinen kohde oli Bologna, jota näkee nimitettävän Italian Food Capitaliksi. En tiedä kuka tämän nimityksen on keksinyt. Italialaiset ovat nimittäin niin ylpeitä oma kotiseutunsa ruoasta, että jokainen maakunta pitää varmaan itseään parhaana. Jos Bolognalle jokin nimitys tulisi antaa, se voisi olla pastapääkaupunki. En ole eläessäni syönyt niin hyviä pastoja kuin täällä.

Pasta on ylpeydenaihe, jonka jokainen ravintola ja kotikokki tekee itse. Ensimmäisen kuvan suurenmoinen mustatryffelipasta tarjottiin herkullisesessa juustokastikkeessa. Alemman kuvan pikkupastassa oli kirsikkatomaatteja, pinjansiemenia ja basilikaa. Kuuluisa pastabolognese löytyy lähes jokaisen ravintololan ruokalistalta. Sitä ei tavallisesti valmisteta spagetista vaan tagliatellesta, joka toimii ragu-kastikkeen kanssa paremmin. Tarjotut pastat olivat pienikokoisia, mikä vaatii kokilta enemmän mutta tuottaa herkullisemman lopputuloksen.







Yhtenä iltana myöhästyimme illallisajasta. Vaikka ravintolan keittiö oli jo sulkeutunut, lupasi ystävällinen tarjoilija kysyä keittiötä siistivältä kokilta löytyisikö meille jotain iltapalaa. Saimme jo suljetun ravintolan pylväiden reunastamalle terassille pöytäämme valkoisen liinan, kankaiset servetit, kynttilät, viiniä ja ihanan antipasti-valikoiman. Nautimme näitä Bolgonan lämpimässä ja tummuvassa illassa samalla, kun tarjoilija laittoi ravintolaa yökuntoon.

Ateria sisälsi loistavan valikoiman paikallisia juustoja, itse tehtyä viikuna-hilloketta, leipää, oliiveja, prosciutto-kinkkua, salsiccia-makkaraa ja muita antipasti-leikkeitä. Juustot olivat paikalliselta perheyritykseltä, jonka vuohet viettävät maalaiselämää Bolognan lähistöllä. Vaikka oma suhteeni vuohenjuustoon onkin varauksellinen, rakastin näitä lempeänmakuisia herkullisia juustoja. Konstailemattomista aineksista syntyi illallinen, joka säilyy muistoissani. 










Bologna on yliopistokaupunki, jossa on maailman vanhin yliopisto. Kaupunkikuvaa värittävät grafittit ja ravintoiloiden hintataso on edullinen. Kaupungin kerroksellinen arkkitehtuuri kertoo rikkaasta kulttuurista. Olin iloinen että pääsin käymään Bolognassa ja aion palata sinne takaisin!













perjantai 18. heinäkuuta 2014

Viareggio



Toscanan seikkailumme johdatti meidät Viareggioon. Välimeren rannalla sijaitseva charmikas kaupunki on minulle uusi tuttavuus. Jugend-tyyliset talot, sinisenä hohtava meri, ystävälliset ihmiset ja leppoisa elämäntahti tekevät Viareggiosta ihanan vierailukohteen, kun Toscanan matkalla haluaa nauttia Välimerestä. 1920-luvulla kultakauttaan eläneen Viareggion ilmapiirissä on aavistus menneen maailman tunnelmaa. Olen nauttinut kaupungin rentouttavasta tunnelmasta, jazz-muusikkojen keikasta ja ihanasta seafoodista. Lomalla rakastan rauhallisia pitkiä lounaita, sillä niihin ei arkena ole mahdollisuutta.






















maanantai 14. heinäkuuta 2014

Firenze



Toscanalainen keittiö perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin. Ihana kasvistempura sisälsi kesäkupitsan kukkia, salvianlehtiä, nuoren kukkakaalin ja parsakaalin nuppuja, ja se tarjottiin aiolin kera.




Paras koskaan nauttimani grillattu seafood-annos sisälsi suuren hummerin puolikkaan, kaksi langustiinia ja neljä jättirapua. 




Meren antimien lisäkkeenä tarjottiin grillattua kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa, tomaattia ja radiccio-salaattia. Firenzeen kannattaa tulla paitsi Toscanalaisen keittiön myös esteettisten nautintojen takia. Kaupungissa on lukematon määrä kauniita rakennuksia ja tyylikkäitä patsaita. Firenzeä kierrellessä tuntee pääsevänsä astumaan historialliseen aikaan, jolloin tämä vauras kaupunki on kukoistanut.













lauantai 12. heinäkuuta 2014

Silmän ruokaa



Venetsia on yltäkylläinen annos värejä, makuja, ääniä ja tuoksuja. Kaupunki hurmaa kauneudellaan, jota tuovat toinen toistaan kauniimmat palatsit, romanttiset kanavanäkymät ja tunnelmalliset aukiot. Jätin suosiolla kondolit ja ylihinnoitellut venekyydit muille ja tutustuin kaupunkiin kävellen. Nautin kauniista näkymistä, pysähdyin terassille viinilasilliselle, eksyin pienille kujille ja nautin liikunnasta, jota lukuisten siltojen yli tarpominen antoi. Turistien kansoittamilta aukioilta suuntasin syrjemmälle ja löysin katuja, joissa paikalliset viettivät iltaa. Nautin illallista ravintolan terassilla, jossa laukkua ei kannattanut laittaa kanavan puolelle, jotteivat ohi ajavien veneiden aiheuttamat laineet olisi sitä kastelleet.












Näyttelyiden tarjonnasta valitsin Prada Foundationin "Art or Sound" -näyttelyn, joka oli hämmentävän hieno musiikin ja instrumenttien ympärille luotu kokonaisuus. Päivän kruunasi käynti suosikkimuseossani Peggy Guggenheim Collectionissa. Upea kokoelma sisältää monia nykytaiteen tunnettuja nimiä kuten Kandinsky, Miró ja Rothko. Museosta tekee erityisen se, että se on aikanaan ollut Peggy Guggenheimin asunto. Huoneissa olevat pienet valokuvat kertovat tarinan siitä, missä tarkoituksessa huone on aikanaan palvellut. Oma suosikkini on Jackson Pollock -huone, jossa on lukuisia taiteilijan roiskemaalaustekniikalla tehtyjä töitä. Museon terassilta avautui suuremmoinen näkymä aurinkoiselle Grand Canalille, jossa iltapäivän vilkas liikenne soljui ohi.



torstai 10. heinäkuuta 2014

Venetsia




Italiassa on kolme asiaa, joista ei lasketa leikkiä: paavi, jalkapallo ja isoäidin reseptit. Paikalliset raaka-aineet ja perinteiset valmistusmenetelmät ovat arvossaan. Annokset ovat yksinkertaisia, ja ne asetellaan tarjoille ilman kikkailua. Kun saa aterian eteensä, tietää mitä syö. Tästä esimerkkinä grillattu branzino, jonka lisäkkeenä oli vihanneksia ja perunoita. Hummeripastassa oli suuren hummerin puolikas, jonka päällä oli hummerikastikkeista pastaa. Supertuoretta, herkulista ja yksinkertaista. Kalastajat tuovat joka aamu päivän saaliin Venetsian kalatorille myytäväksi. Suurin osa tarjoilla olevasta seafoodista on saman päivän saalista. Kadehdittavaa!







Venetsia on charmikas kaupunki, jossa on ihana vierailla. Turisteille romanttiset kanaalit ovat asukkaille arkinen kulkuväylä. Grand canal ruuhkautuu iltapäivällä niin kuin minkä tahansa kaupungin pääkatu. Sää on noudattanut päivittäin samaa rytmiä: päivän helteitä ovat seuranneet taivaalle kerääntyneet myrskypilvet, jotka ovat alkuillasta purkautuneet salamina, ukkosena ja rankkana vesisateena. Vedenpinta kanaaleissa on parin päiväna noussut. Sateessa suunnistimme ravintolaan, jota kartasta huolimatta ei ollut helppo löytää. Venetsiassa on helppo eksyä. Kaupunki on kuin labyrintti, joka on tehty säilyttämään salaisuutensa.