sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Ankanrintaa appelsiinikastikkeessa


Viikonloppuna on kiva revitellä keittiössä ja tehdä jotain ekstrahyvää. Tänään huomasin kaupassa tuoreen ranskalaisen ankanfileen ja päätin valmistaa yhtä suosikkiruokaamme, ankkaa appelsiinikastikkeessa. Tämän herkun kruunaa siirappinen kastike, jota maustavat appelsiinin mehu ja kuori.


Kastikkeen valmistaminen vaatii tarkkuutta ja muistan itsekin joskus ensimmäisillä kerroilla polttaneeni sokerin pannuun. Tällöin voi aloittaa uudelleen alusta, kunhan sokeria ja balsamiviinietikkaa riittää. Rohkeasti siis kokeilemaan, sillä lopputulos palkitsee!


Ohjeen annos on kahdelle ruokalijalle.

1 ankanrinta
lisäkkeeksi perunoita

Poista ankanfilettä ympäröivää rasvaa leikkaamalla reunoista reilun sentin osuus pois. Tee rasvan pintaan terävällä veitsellä ruudukkoviillot. Viillot eivät saa mennä lihaan asti. Laita ankanrinta rasvapuoli alaspäin kylmälle pannulle ja paista aluksi hiljaisella lämmöllä, jotta enin rasva sulaa. Nosta lämpöä ja paista kunnes fileen rasvapuoli on ruskistunut.

Ota filee pannulta ja kääri se kevyesti folioon ja laita 175-asteiseen uuniin kypsymään noin 8 minuutiksi. Voit kokeilla kypsyyttä sormella painamalla: kypsyessä lihan pehmeys vähenee.

Kastike:
puolikas appelsiini
20 gr sokeria
0,5 dl balsamiviinietikkaa
2 dl lihalientä
suolaa

Kuori appelsiini ja leikkaa puolen appelsiinin kuori ohuiksi suikaleiksi (julienne). On tärkeää, että kuoren valkoista osaa ei tule mukaan. Ryöppää appelsiininkuorisuikaleet kiehuvassa vedessä 1 minuutin ajan. Nosta pois ja kuivaa talouspaperilla.

Laita pannuun sokeri ja punaviinietikka ja anna seoksen karamellisoitua keskilämmöllä. Sekoita seosta jatkuvasti lastalla, sillä se voi helposti palaa pannuun. Lisää lihaliemi ja puolen appelsiinin mehu, sekoita ja anna kiehua kunnes määrä vähenee puoleen ja seos muuttuu siirappiseksi. Lisää lopuksi appelsiinikuorisuikaleet. Maista ja mausta suolalla jos tarpeen.

Leikkaa ankanfilee ohuiksi viipaleiksi siten, että rasvaa ei tule mukaan. Aseta viipaleet lautaselle ja kaada kastiketta päälle. Tarjoa rapsakoiden paistettujen perunoiden kanssa.



1 kommentti: