sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Polentaa ja oliivejaTutustuin itse ensimmäisen kerran polentaan Milanossa. Tuo maissista valmistettu ruoka jäi mieleen ja tuli tämän jälkeen osaksi kotikeittiöni tarjontaa. Polentaa ovat popsineet aikanaan Roomalaiset ja se on kuulunut osana paimenten työpaikkaruokailuun. Ihan uudesta keksinnöstä ei siis ole kyse. Polentan kypsymisaika on noin 45 minuuttia, joten se on slow foodia sanan varsinaisessa merkityksessä. 


Polenta on siitä ihana ruoka, että sen voi tarjota monien lisäkkeiden, vaikkapa Parman kinkun kanssa. Tällä kertaa polentani sai seurakseen chilillä ryyditettyjä oliiveja, joten mentiin ihan vege-meiningillä.


Polenta:
3 dl polentajauhoja
75 gr voita huoneenlämpöisenä
100 gr parmesan-juustoa raastettuna
1 l vettä
suolaa
mustapippuria

Mittaa valmiiksi omaan astiaan polentajauho, jotta voit lisätä sen nopeasti kun sen aika tulee. Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan ja lisää 1 tl suolaa. Lisää kiehuvaan veteen polentajauhot kerralla ja vispaa voimakkaasti, jotta jauhot sekoittuvat veteen. Seos alkaa pulputa muodostaen pieniä purkautuvia tulivuoria.

Vähennä lämpö minimille, anna kiuhua n. 40 - 45 minuuttia aika ajoin sekoittaen. Polenta on kypsynyt, kun se irtoaa kattilan reunoilta. Lisää voi, parmesan, suolaa ja pippuria samalla sekoittaen. Kaada seos leikkuulaudalle jäähtymään.

Kun polenta jäähtyy, valmista oliiveista lisäke:
6 mustaa kivellistä oliivia
6 vihreää kivellistä oliivia
1 tl kapriksia
persiljaa
0,5 punainen chili
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria

Käytän itse mieluiten kivellisiä oliiveja, koska ne ovat maukkaampia. Poista kivet oliiveista ja paloittele ne. Huuhtele kaprikset kylmällä vedellä, niin poistat liian suolan. Silppua kaprikset, persilja ja chili. Yhdistä ainekset, lisää oliiviöljy ja anna maustua.

Leikkaa huoneenlämpöisestä polentasta lautaselle pala ja annostele päälle oliivilisäkettä. Rouhi päälle mustapippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti