lauantai 22. helmikuuta 2014

Herkkusienikeitto


Katsoin viikolla mainion Julie & Julia -elokuvan, jossa Meryl Streep näyttelee upeasti Pariisissa miehensä kanssa asuvaa amerikkalaista Julia Childia. Pitkästyttyään kotirouvana oloon hän lähtee kuuluisaan Cordon Bleu -kokkikouluun. Inspiroiduin elokuvasta valmistamaan ranskalaistyylisen herkkusienikeiton. Vaikka ohjeessa on ranskalaiseen tapaan useampi eri vaihe, on valmistus itse asiassa helppoa eikä vie kuin puolisen tuntia. Lopputulos palkitsee: keitto on täyteläinen ja siinä hyödynnetään herkkusienten hieno maku täysin.


1 rasia herkkusieniä
1 pieni sipuli
6 dl kanalientä
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kermaa
1 kananmuna
1 tl sitruunamehua
voita
persiljaa
suolaa
mustapippuria

Silppua sipuli ja kuullota sitä kattilassa hiljalleen voissa 10 minuutin ajan. Sipulia ei saa ruskistua. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Valmista 6 dl kanalientä ja lisää se kiehuvana suurukseen ja sekoita. Irrota herkkusienistä kannat, silppua ne pieneksi ja lisää joukkoon. Lisää persiljanoksa ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna kiehua kannen ollessa raollaan 15 minuuttia. Siivilöi ja purista sienenpaloista kaikki neste.

Viipaloi herkkusienten lakit ja hauduta niita pannulla pari minuuttia 1 ruokalusikallisessa voita, johon on lisätty 1 tl sitruunamehua. Lisää ne siivilöityyn keittoon.

Vatkaa kananmunan keltuainen ja kerma keskenään. Kuumenna keitto keskilämmöllä, mutta ei aivan kiehumapisteeseen, ja lisää siihen keltuais-kermaseos ohuena nauhana hiljalleen koko ajan sekoittaen. Jatka sekoittamista 1 reilu minuutti. Keitto ei saa kiehua. Siirrä pois liedeltä ja annostele. Koristele silputulla persiljalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti