tiistai 25. helmikuuta 2014

Lämmin antipasto-lautanenKokosin lämpimän italialaisen antipasto-lautasen polentan ympärille. Polenta on maissijauhoista valmistettu perinteinen ruoka, johon voi törmätä Pohjois-Italian ravintoloissa. Aiemmassa polentaa ja oliiveja -ohjeessani polenta tarjottiin huoneenlämpöisenä. Tällä kertaa halusin grillata polentan ja tarjota sen parman kinkun, gratinoitujen kesäkurpitsojen ja pariloitujen kirsikkatomaattien kanssa. Tuloksena syntyi lämmin antipasto-lautanen, joka maistuu näin talvella.


Polenta

3 dl polentajauhoja
1 l vettä
suolaa
mustapippuria
(huom. grillattava polenta tulee valmistaa ilman voita ja parmesania)

Mittaa valmiiksi omaan astiaan polentajauho, jotta voit lisätä sen nopeasti kun sen aika tulee. Laita vesi kiehumaan suureen kattilaan ja lisää 1 tl suolaa. Lisää kiehuvaan veteen polentajauhot kerralla ja vispaa voimakkaasti, jotta jauhot sekoittuvat veteen. Seos alkaa pulputa muodostaen pieniä purkautuvia tulivuoria.

Vähennä lämpö minimille, anna kiuhua n. 40 - 45 minuuttia aika ajoin sekoittaen. Polenta on kypsynyt, kun se irtoaa kattilan reunoilta. Lisää suolaa ja pippuria samalla sekoittaen. Kaada seos leikkuulaudalle jäähtymään. Polentan tulee olla täysin jäähtynyt ennen kuin sitä voi leikata ja grillata.

Leikkaa polenta annospaloiksi ja sivele ne kummaltakin puolilta kevyesti oliiviöljyllä. Pariloi kuumalla parilalla pari minuuttia molemmilta puolelta, tai valmista grillissä.

Gratinoidut kesäkurpitsat

pienikokoisia kesäkurpisoja
gruyère-juustoa
suolaa
pippuria
oliiviöljyä

Tähän ruokaan sopivat pienikokoiset nuoret kesäkurpitsat, tai viime aikoina kauppaan ilmestyneet minikesäkurpitsat. Halkaise kesäkurpitsat ja ripottele päälle suolaa, pippuria sekä raastettua gruyère-juustoa. Laita uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut ja hieman ruskistunut.

Pariloidut kirsikkatomaatit

Pariloi kuumalla parilalla nopeasti eri puolilta tai valmista grillaamalla.

Antipastolautanen

grillattua polentaa
parmankinkkua
gratinoituja pieniä kesäkurpitsoja
pariloituja kirsikkatomaatteja
basilikaa
oliiviöljyä

Laita polentapala lautaselle, asettele päälle parmankinkkuviipaleet, ja lisää gratinoidut kesäkurpitsat ja kirsikkatomaatit. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja koristele basilikanlehdellä.

* * *

Katso myös polentaa ja oliiveja -ohjeeni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti