lauantai 28. joulukuuta 2019

Vasikan entrecôte ja herkkutattitagliatelle




Onnistuin saamaan kaupasta vasikan entrecôte-pihvejä ja päätin tarjota ne herkkutattipastan kanssa. Herkkutattikuutioita saa pakasteena, ja ne toimivat hienosti. Vasikka ja herkkutatit rakastavat salviaa, joka korostaa sienten metsäistä makua ja tuo vasikkaan aavistuksen yrttisyyttä. Tämä herkullinen italialaishenkinen annos on helppo ja nopea valmistaa. Jos et kuulu lihan ystäviin, voit tarjota täyteläisen herkkutattitagliatellen sellaisenaan ilman vasikkaa.


Vasikan entrecôte

Kahden hengen annokseen tarvitaan
2 kpl vasikan entrecote-pihvejä
2 rkl hienonnettuja salvian lehteä
1 rkl oliiviöljyä
voita
suolaa
mustapippuria

Hienonna salvian lehdet ja sekoita oliiviöljyyn. Levitä salvialla maustettu öljy pihvien päälle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua huoneenlämmössä tunnin verran. Pyyhi salviat lihojen pinnalta. Laita paistinpannulle voita ja paista pihvejä keskilämmöllä 2 - 3 minuuttia kummaltakin puolelta kunnes pinta on saanut kauniisti väriä. Paistoaika riippuu pihvien paksuudesta. Kääri lihat folioon ja anna niiden vetäytyä sen aikaa kun valmistat pastan. Jätä pihvien paistinliemi paistinpannuun, sitä käytetään herkkutattien valmistukseen.





Herkkutattitagliatelle

Kahden hengen annokseen tarvitaan
150 gr tagliatelle-pastaa
70 gr pakastettuja tai tuoreita herkkutatteja paloiteltuna
3 rkl tuoretta salviaa hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
2 rkl voita
3 rkl parmesaania raastettuna
mustapippuria
suolaa





Keitä pasta ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä al dente -kypsäksi. Pastan kiehuessa valmista sienet. Käytä pannua, jossa on vasikan paistinliemi, lisää 1 rkl voita ja anna lämmetä. Lisää kuumalle pannulle paloitellut herkkutatit. Tärkeää: Kun käytät pakastettuja tattikuutioita, laita ne pannulle suoraan pakastimesta. Lisää valkosipuli, 2 rkl salviaa sekä ripaus suolaa ja kypsennä keskilämmöllä pari minuuttia.

Valuta pasta, lisää siihen 1 rkl voita ja 2 rkl parmesan-raastetta ja sekoita huolellisesti. Siirrä pasta pannulle ja sekoita sieniin niin että se imee kosteuden ja maut. Siirrä vasikan entrecôte-pihvi ja pasta tarjoilulautasille, lisää pastan päälle 1 rkl parmesan-raastetta ja 1 rkl hienonnettua salviaa. Koristele vasikanpihvi salvian lehdellä.




maanantai 16. joulukuuta 2019

Lohipastramia ja mätiä



Lohen tarjoiluun saa kivaa vaihtelua kun siitä valmistaa pastramia. Pastramin ideana on kypsentää lohi matalassa lämpötilassa siten, että lohi jää sisältä herkullisen punaiseksi ja leikkautuu kauniiksi paloiksi. Lohi pyöritellään pippuriseoksessa ja tarjotaan vaikkapa mädin ja hapankermakastikkeen kanssa, jolloin annoksesta tulee kaunis ja juhlava alkuruoka. Annoksen lohen että mädin voi lisäksi helposti savustaa myös kotikeittiössä, kun käytössä on savustuspistooli, mutta ruoka toimii hienosti myös ilman tätä.


Kahteen annokseen tarvitaan
200 g lohta
maldon-suolaa
2 rkl hienonnettua mustapippuria, valkopippuria ja rosepippuria
100 g kirjolohen mätiä
2 rkl kevätsipulia hienonnettuna

Hapankermakastike
2 rkl majoneesia
1,5 rkl smetanaa
1 tl sitruunamehua
suolaa
valkopippuria hienonnettuna

Jos haluat savustaa lohen ja mädin, tarvitset lisäksi hyppysellisen savustuspurua, esimerkiksi leppä tai hickory.





Leikkaa lohen selkäfileestä pitkänomainen ruodoton ja rasvaton noin neljän sentin levyinen pala, mausta suolalla ja pyörittele tiiviisti tuorekelmuun kuvan mukaisesti. Anna maustua jääkaapissa kaksi tuntia.

Valmista hapankermakastike sekoitamalla kastikeainekset. Hienonna pippurit morttelissa seokseksi. Hienonna kevätsipuli.





Lämmitä uuni 150 asteiseksi. Laita kelmutettu lohi uunivuokaan ja lisää vettä niin että pala peittyy puoleen väliin. Kypsennä 6 minuuttia, käännä lohipala ja kypsenna vielä 6 minuuttia. Huomaat kun lohen väri alkaa kypsyessä muuttua harmahtavaksi. Jäähdytä pala nopeasti laittamalla se pakastimeen kahdeksi minuutiksi jotta kypsyminen pysähtyy. Poista kelmu, pyörittele lohi pippuriseoksessa, leikkaa annospaloiksi ja asettele tarjolle hapankermakastikkeen ja mädin kanssa, koristele kevätsipulilla.





Halutessasi voit ennen tarjoilua savustaa mädin ja lohen savustuspistoolilla: levitä mäti laakealle astialle lohipalan kanssa ja peitä astia tiiviisti tuorekelmulla. Laita hyppysellinen savustuspurua (esmerkiksi leppä tai heckory sopii hienosti) savustuspistooliin, ohjaa letku astiaan kelmun alta, käynnistä pistooli ja sytytä puru. Kun astia on täyttynyt savusta sammuta laite ja anna savun vaikuttaa viitisen minuuttia. Toista käsittely kertaalleen.










tiistai 26. marraskuuta 2019

Paahdettu kukkakaali



Monipuolinen kukkakaali on noussut yhdeksi suosikiksemme. Se maistuu herkulliselta vaikkapa gratinoituna, pyreenä tai paahdettuna. Maustoin paahdetun kukkakaalin korianterinsiemenillä, kuminansiemenillä, chilillä, sitruunankuorella ja mantelilastuilla, mikä toi annokseen mukavia intialaisen keittiön vivahteita. Leikkasin kukkakaalin kukinnot siivuiksi, jolloin ne näyttävät kauniilta ja paahtuvat tasaisemmin.


Kahteen lisäkeannokseen tarvitaan:
pieni kukkakaali, vihreät lehdet poistettuna ja viipaloituna sentin paksuisiksi siivuiksi
suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
1 tl korianterinsiemeniä morttelissa hienonnettuna
1 tl kuminansiemeniä morttelissa hienonnettuna
ripaus kuivattua chiliä morttelissa hienonnettuna
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
2 rkl mantelilastuja hieman murennettuina




Poista kukkakaalista vihreät lehdet ja kova kanta ja viipaloi se sentin paksuisiksi siivuiksi kuvan mukaisesti. Levitä siivut leivinpaperin päälle uunipellille ja pirskottele päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, korianterinsiemenillä, kuminansiemenillä, sitruunankuorella ja chilillä. Levitä päälle mantelilastut ja viimeistele muutamalla nokareella voita. Paahda 200-asteisessa uunissa kunnes kukkakaalit ovat pehmenneet ja saaneet kauniin kullankeltaisen värin.






keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Poron sisäfile, uunijuureksia ja karpalo-punaviinikastike



Iltojen kylmetessä tekee mieli ruokaa, jonka täyteläiset maut lämmittävät. Olen löytänyt uudestaan suomalaisen poronlihan, joka yhdessä ihanien juurestemme kanssa on match made in heaven. Rosmariini tuo poroon hienoa metsäistä makua. Tämän aterian kruunaa ihanan täyteläinen karpalo-punaviinikastike, jonka tasapainoitettu happpamenmakea maku sopii täydellisesti sekä poronlihalle että uunijuureksille. Punajuuri, porkkana ja lanttu aateloidaan balsamicolla, joka korostaa juuresten makeutta. Muistathan että poron sisäfile kypsyy nopeasti, tarkemmat vinkit löydät alta.


Kastikkeen valmistus kannattaa aloittaa, kun juurekset ovat ehtineet kypsyä uunissa tunnin. Valmistus on helppoa, sillä kastike saostuu kypsyessään pikku hiljaa. Itse pidän kastikkeesta aika paksuna, jolloin se on helppo annostella fileen päälle.

Karpalo-punaviinikastike 4 ruokailijalle:
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl punaviiniä
2 rk riistafondia, myös häränlihafondi käy
1 dl vettä
1 rosmariinin oksa
2 rkl karpalohyytelöä
1/2 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa

Lisää voi pannulle ja kypsennä siinä vehnäjauhoja keskilämmöllä kunnes seos saa väriä. Lisää punaviini, fondi, vesi ja rosmariinin oksa. Anna kiehua kasaan keskilämmöllä kunnes kastike saostuu.  Pidän itse kastikkeesta silloin, kun se on paksuudeltaan sulatetun suklaan kaltaista. Poista rosmariinioksa, sekoita kastikkeeseen karpalohyytelö, mausta sokerilla, mustapippurilla ja suolalla. Tarkista maku.





Uunijuurekset:
punajuuria
porkkanoita
lanttua
voita vuoan voiteluun
mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia
punaista balsamicoa

Kuori ja pilko juurekset ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Mausta rouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Kypsennä 200-asteisessa uunissa tunnin ajan. Nosta vuoka uunista, pirskottele päälle oliiviöljyä ja punaista balsamicoa, lisää hienonnettu rosmariini ja timjamia ja sekoita juurekset huolellisesti. Anna kypsyä vielä puoli tuntia kunnes juurekset ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä.

Paahdetun kukkakaalin ohje löytyy täältä.





Poron sisäfileen valmistuksessa tulee muistaa, että se kypsyy hyvin nopeasti. Jos poroa kypsentää liikaa, sen maku muuttuu maksamaiseksi. Suositeltava kypsyys on medium, jolloin liha on pinnalta kauniin ruskistunut mutta sisältä mehevän punertava.

Poron sisäfilee:
4 poron sisäfilettä, yhteensä noin 500 g
4 rkl voita
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 rosmariinin oksa

Ota poron sisäfileet huoneen lämpöön viimeistään tunti ennen ruoan valmistusta. Poista kalvot, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää pannulle voi ja rosmariinioksa ja kypsytä fileitä kuumalla pannulla 2 minuuttia ensimmäiseltä puolelta ja 1,5 minuuttia toiselta puolelta. Kääri fileet folioon ja laita 150 asteiseen uuniin 4 minuutiksi. Ota uunista ja anna vetäytyä foliossa sen ajan kun laitat lisäkkeet lautasille.

Kokoa annos: leikkaa poron sisäfileet parin sentin paloiksi ja tarjoa uunijuuresten sekä paahdetun kukkakaalin kanssa. Lisää kastike poronfileen päälle.





keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Michelin lohta suolaheinäkastikkeessa


Haluatko valmistaa kotona Michelin-tähdin palkitun ravintolan nimikkoannoksen? Tämä herkullinen ohje on kotoisin kolmella tähdellä palkitusta ranskalaisesta La Maison Troisgros -ravintolasta. Resepti nostaa lohifileen gourmet-tasolle: pintapaahdettu premium-lohifile saa seurakseen suolaheinällä ja valkoviinillä maustetun kermakastikkeen. Ollakseen Michelin-tason ruoka, annos valmistuu yllättävän nopeasti ja vähistä raaka-aineista. Olemme tehneet tätä kotona useamman kerran ja ihastuneet!


Kahteen annokseen tarvitaan
200 g ruodotonta lohta fileen keskiosasta, palan paksuus noin 2 cm. Palan tulee olla mahdollisimman tasapaksuinen jotta se kypsyy tasaisesti
suolaa

Suolaheinäkastike:
1 rkl voita
2 rkl shalottisipulia hienonnettuna
1/2 dl kuivaa valkoviiniä, esimerkiksi Sancerre
1 rkl sitruunamehua
1 rkl kanafondia
0,5 dl vettä
1,2 dl kermaa
2 kourallista viinisuolaheinää, varret poistettuna
suolaa
valkopippuria















Leikkaa lohifileestä mahdollisimman tasapaksu kahden sentin paksuinen pala, josta nahka on poistettu. Voit painella lohifilettä veitsen lappeella jotta saat siitä mahdollisimman tasapaksun. Suolaa kala kauttaaltaan ja anna maustua jääkaapissa sen aikaa kun teet muut valmistelut.




Lisää kattilaan voi ja kuullota siinä shalottisipuli. Lisää valkoviini ja anna kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä viitisen minuuttia. Siivilöi kastike. Lisää sitruunamehu, kanafondi, vesi ja kerma. Anna kiehua matalalla lämmöllä 15 minuuttia kunnes kastike sakenee. Lisää suola ja valkopippuri, tarkista maku.





Nyt seuraa valmistuksen tärkein vaihe, jossa ajoitus on erittäin tärkeä:

Kastike: Lisää kastikkeeseen suolaheinä, nostele nestettä niin että suolaheinä peittyy kauttaaltaan.  Anna kiehahtaa 20 sekuntia. Kastikkeen tulee tarjota kuumana, jotta lohi jatkaa hieman kypsymistä vielä lautasella.

Lohi: Anna teflonpannun lämmetä kuumaksi. Pyyhi lohi talouspaperilla kuivaksi ja leikkaa kahdeksi annospalaksi. Paista lohipaloja kuivalla pannulla kummaltakin puolelta 20 sekuntia. Lohen tulee jäädä sisältä hieman punertavaksi.

Kokoa annos lämmitetyille lautasille: ensin höyryävän kuuma suolaheinäkastike ja sen päälle lohifile. Paras ruokailuväline on lusikka, jolla pääsee nauttimaan lohesta ja kastikkeesta samanaikaisesti!








lauantai 5. lokakuuta 2019

Merisiilispaghetti



Ensimmäinen kosketukseni merisiileihin tapahtui Samoksella. Paikallinen kalastaja antoi minun maistaa juuri pyytämiään merisiilejä suoraan veneestä. Merisiilin mätiä suuhun ja Ouzoa perään - ihanalta maistui! Teneriffalla tutustuimme herkulliseen merisiilispaghettiin, jonka inspiroimana tämä ohje on laadittu. Tuore merisiili on Suomessa harvinainen herkku, mutta onnistuin löytämään sitä Mankkaan K-Supermarketista. Tiedän, että merisiili on monille aika pelottavan näköinen raaka-aine. Kun ennakkoluuloista pääsee eroon ei sen käsittely ole erityisen haastavaa ja herkullinen tulos palkitsee!


Kahdelle ruokailijalle tarvitaan
160 g spaghettia
6 - 8 merisiiliä
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
reilu loraus kuivaa valkoviiniä
mustapippuria myllystä
suolaa
2 rkl persiljaa hienonnettuna




Merisiileistä syödään ainoastaan niiden mäti. Avaa merisiili keittiöveitsellä alapuolelta (kuvassa vasemmalla) ja leikkaa pyöreä aukko kuoreen. Sisältä poistetaan neste sekä musta aines ja otetaan talteen punertava mäti. Siirrä mäti suolalla maustettuun oliiviöljyyn odottamaan käyttöä. Hakemalla "opening sea urchin" löydät videoita joista näet tarkemmin kuinka homma hoituu. Merisiilin käsittely saattaa vaikuttaa aluksi pelottavalta, mutta teknisesti se ei ole vaikeaa.




Laita spaghetti kiehumaan ja valmista sillä välin kastike. Laita pannulle 4 rkl oliiviöljyä ja kuullota siinä hienonnettu valkosipuli. Kun valkosipuli on pehmennyt, lisää merisiilien mäti ja loraus valkoviiniä ja anna kypsyä muutama minuutti niin että kastike kehittyy. Osa mädistä on kiva säästää suurempana palana pasta-annoksen päälle. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Valuta spaghetti ja lisää se pannulle. Nostele spaghettia niin että se imee kauttaaltaan kastikkeen. Tarjoile ja ripottele päälle silputtu persilja.






torstai 19. syyskuuta 2019

Ahventa Australian Master Chefin inspiroimana




Australian Master Chef on ehdoton suosikkini kaikista ruokaohjelmista. Se on huikean hienosti tuotettu, ja tarjoaa draaman lisäksi paljon ideoita ruoanlaittoon. Nyt meneillään olevalla kaudella yhtenä vierailija nähtiin australialainen keittiömestari Donovan Cooke. Hänen ruoastaan inspiroiduin loihtimaan oman annokseni, jossa suomalainen ahven kohtaa sinisimpukat ja kauden herkulliset kasvikset.


Ohje on kahdelle ruokailijalle.

Kasvikset:
kourallinen porkkanaa puolen sentin paksuisina pitkinä suikaleina
8 retiisiä siivuina
1/2 fenkoli puolen sentin siivuina
2 rkl oliiviöljyä
vettä

Sinisimpukat:
20 sinisimpukkaa
2 rkl voita
2 valkosipulinkynttä ohuina siivuina
1,5 dl kuivaa valkoviiniä

Ahvenet:
2 ruodotonta keskikokoista ahvenfilettä
suolaa
valkopippuria
2 rkl voita

Kastike:
2 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
1 tl kuivattua rakuunaa
2 rkl voita
suolaa
valkopippuria
4 rkl simpukoiden keitinlientä

Koristelu:
fenkolin vihreää osaa
basilikan lehtiä





Mausta ahvenfileet suolalla ja laita jääkaappiin siksi aikaa kun teet valmistelut.

Valmista ensin kasvikset: Laita pannulle oliiviöljyä, pilkotut porkkanat, retiisit ja fenkoli, lisää vettä niin että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä keskilämmöllä kunnes kasvikset ovat pehmenneet mutta purutuntuma edelleen tallella.

Valmista sinisimpukat: Huuhtele simpukat juoksevan veden alla ja poista avautuneet ja rikkoutuneet. Laita toiselle pannulle voita ja kuullota siinä hetki valkosipulin siivuja. Lisää valkoviini ja anna pannun lämmetä kovimmalla lämmöllä. Lisää simpukat ja heiluta pannua niin että kaikki simpukat saavat osansa nesteestä. Simpukat kypsyvät noin minuutissa. Poista simpukat pannulta ja ota ne kuoristaan, pidä lämpimänä. Avautumattomia ei käytetä. Säilytä simpukoiden keitinliemi.

Valmista ahvenet: Laita kolmannelle pannulle voita ja kypsennä ahvenet keskilämmöllä noin minuutin per puoli, valele voilla kypsennyksen aikana. Ota kalat pannulta ja pidä lämpimänä foliossa.

Valmista kastike pannussa, jossa kypsensit kalat. Lisää voi, persilja, basilika, rakuuna, simpukoiden keitinliemi. Puista lastaa käyttäen sekoita pohjaa myöten. Tarkista maku ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kokoa annokset: laita tarjoilulautasten keskelle ensin kasvikset, sitten simpukat ja päälle ahvenfile. Lisää lopuksi kastike ja koristele fenkolin vihreällä osalla ja basilikan lehdillä.


tiistai 10. syyskuuta 2019

Maissileipä



Olen innostunut tekemään maissileipää. Lämmin pinnalta rapsakka leipä on ihana iltapala tai lisä vaikkapa brunssille. Maissileivälle luonnetta antavat chili ja hunaja, jotka toimivat hienosti makuparina. Muutaman kokeilun jälkeen olen nyt tyytyväinen maissileivän rakenteeseen, johon pieni määrä vehnäjauhoja antaa sopivan sitkon.


Taikina
4 dl maissijauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl suolaa
4 dl maustamatonta jogurttia, esimerkiksi kreikkalaista jogurttia
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa

2 rkl voita vuoan voiteluun

Leivän pinnalle
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 punainen mieto chili ohuina siivuina siemenet poistettuna
8 mustaa oliivia ohuina siivuina
sormisuolaa





Sekoita maissijauhot, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää jogurtti, oliiviöljy ja hunaja, sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Valitse uunivuoka, jossa taikina levitettynä on parin sentin korkuinen. Oma pyöreä vuokani on halkaisijaltaan 28 cm ja taikina sopi siihen hienosti. Voitele vuoka voilla. Levitä taikina tasaiseksi vuokaan ja valuta päälle oliiviöljy ja hunaja. Lisää chili- ja oliivisiivut sekä ripaus sormisuolaa.

Paista maissileipä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kypsän leivän pinta tuntuu kiinteältä ja se alkaa irrota vuoan reunoista. Tarjoa maissileipä lämpimänä vihersalaatin kanssa tai osana brunssia.



lauantai 7. syyskuuta 2019

Grillattua mustekalaa ja Pimentón-perunasalaatti



Tämän päivän grilliherkuksi valitsin mustekalan. Matkoilla mustekalaa tulee nautittua, mutta Suomessa sen saaminen ei ole kovin helppoa. Ilokseni olen löytänyt pakastetun mustekalan. Vaikka seafoodissa pyrin käyttämään ensisijaisesti tuoreita tuotteita, mustekalan osalla pakastaminen ei heikennä laatua vaan pikemminkin päinvastoin, koska pakastaminen mureuttaa mustekalan rakennetta. 


Pakastettu mustekala on valmiiksi kypsennetty ja sopii siten hienosti grillattavaksi. Myös kilohinta on suunnilleen sama kuin raa'an mustekalan. Mustekala valmistuu hienosti grillissä ja pitää raffista käsittelystä, jossa mustekalan pinta saa reilusti tummua. 


Mustekala rakastaa perunaa. Espanjan matkalla ihastuin siellä nauttimaani ateriaan, jossa mustekalan kanssa tarjottiin espanjalaisella Pimentón-savupaprikalla maustettuja perunoita. Perunoiden savuaromi toimii täydellisen makuparina grillatulle mustekalalle. Vahva suositus!





Neljän hengen annokseen tarvitaan
500 g kypsennettyä mustekalaa suurehkoina paloina
oliiviöljyä
mustapippuria
oreganoa
persiljaa hienonnettuna

Pimentón-perunasalaatti
10 perunaa
punasipuli ohueksi viipaloituna renkaina
2 rkl valkoista balsamico-etikkaa
suolaa
valkopippuria
2 rkl Pimenton-savupaprikaa
  
Lisäkkeenä
rukolaa
kevätsipulia hienonnettuna
oliiviöljyä
purjoa grillattuna

Ota mustekala huoneenlämpöön ja laita se marinoitumaan oliiviöljyssä, mausta mustapippurilla. 
Leikkaa grillatavaksi 4 palaa purjon vihreää osuutta. Hienonna persilja odottaman annoksen kokoamista.

Keitä perunat ja viipaloi ne astiaan, lisää punasipuli ja valkoinen balsamico-etikka, mausta suolalla ja valkopippurilla. Tee lisäkesalaatti rukolasta ja kevätsipulista, kostuta oliiviöljyllä.

Grillaa mustekalat kuumassa grillissä viitisen minuuttia per puoli. Mustekala saa reilusti tummua. Grillaa samalla purjon palaset niin että ne pehmenevät ja saavat kauniisti väriä.

Kokoa annos: Asettele lautaselle perunasalaatti ja ripottele sen päälle siivilän kautta reilusti Pimentón-savupaprikaa, sekä rukola-kevätsipulisalaatti sekä grillattua purjo. Lisää lopuksi grillatut mustekalat, pirskottele päälle oliiviöljyä, rouhaisu mustapippuria ja suolaa sekä kuivattua oreganoa ja hienonnettua persiljaa. 




keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Grillatut argentiinalaiset punaiset jättiravut



Kun haluamme herkutella ravuilla, on yksi suosikki yli muiden: Argentiinalainen punainen jättirapu, joka kasvaa Atlantin valtameressä. Toisin kuin monet muut ravut, se ei ole kasvatettu, vaan tulee kirkkaasta kylmästä merestä Argentiinan edustalta. Argentiinalainen punainen rapu, lempinimeltään Royal Red, onkin makeampi ja maultaan hienostuneempi kuin muut jättiravut. Rapu sopii hienosti grillattavaksi, koska se kypsyy kuorensa suojassa herkullisen meheväksi ja maukkaaksi hetkessä. Tätä haluttua herkkua löytää pääkaupunkiseudulta Mankkaan K-Supermarketista, jonne sitä saapuu tavallisesti torstaina.





Tarjoan argentiinalaiset punaiset jättiravut grillattuna lime-valkosipulivoin ja savupaprika-majoneesin kanssa, minkä lisäksi pöytään tarvitaankin vain patonkia. Koska argentiinalaiset ravut ovat maultaan erinomaisia, niitä ei kannata maustaa ennen grillausta.

Kahdelle ruokalijan herkutteluannokseen tarvitaan
12 rapua
oliiviöljyä
patonkia

Lime-valkosipulivoi:
5 rkl voita, joka on saanut pehmentyä huoneenlämmössä
1/2 limen mehu
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
valkopippuria
suolaa

Savupaprikamajoneesi:
4 rkl majoneesi
2 rkl creme fraichea
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl Pimentón-savupaprikajauhetta
valkopippuria
suolaa




Ota ravut huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen grillausta ja ripottelu päälle hieman oliiviöljyä. Sillä välin kun grilli lämpenee, valmista lisäkkeet: Sekoita astiassa limen mehu ja valkosipulimurska pehmenneeseen voihin, mausta rouhitulla valkopippurilla ja ripauksella suolaa. Yhdistä toisessa astiassa majoneesi, creme fraiche, valkosipulimurska ja Pimentón-savupaprikajauhe, viimeistele valkopippurilla ja suolalla. Leikkaa patonki tarjoiluastiaan.

Laita ravut kokonaisina kuumalle grillille ja grillaa kummaltakin puolelta kolmisen minuuttia. Rapujen kuoret saavat grillauksessa tummua, sillä kuori suojaa pyrstölihan ja pitää sen mehevänä.





maanantai 2. syyskuuta 2019

Herkkutattiperunat



Viime viikolla onnistuin löytämään syksyn ensimmäiset herkkutatit, ja niillä onkin nyt päästy herkuttelemaan useampana päivänä. Valmistin kevätkananpojan lisäkkeeksi herkkutattiperunoita, jotka ovat saaneet inspiraation Italian keittiöstä. Herkkutatti nostaa uunissa kypsyvät perunat uudelle tasolle!



Kahteen annokseen tarvitaan
7 keskikokoista perunaa (jauhoisuudeltaan yleisperunaa, ei kiinteää)
reilu kourallinen tuoreita herkkutatteja
3 rkl voita
2 valkosipulinkynttä
valkopippuria myllystä
1 tl suolaa
1/2 dl vettä
1/2 dl kermaa





Kuori perunat ja viipaloi ne reilun puolen sentin siivuiksi. Irrota herkkutateista kannat, viipaloi lakit ja kannat reilun puolen sentin siivuiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet hyvin ohuiksi siivuiksi. Voitele uunivuoka voilla. Lado pohjalle puolet perunoista, sen päälle puolet valkosipulin siivuista, sienistä ja voista nokareina, mausta suolalla ja valkopippurilla. Toista samat kerrokset uudelleen. Kaada päälle vesi ja kerma. Peitä vuoka foliolla ja paista 180 asteisessa uunissa tunti, poista folio ja kypsytä kunnes perunat ovat pehmeitä ja saaneet kauniin värin.




sunnuntai 18. elokuuta 2019

Pintapaahdettu lohisashimi



Olen ihastunut pintapaahdettuun lohisashimiin. Paahtaminen korostaa hienosti tuoreen lohen makua, johon seesaminsiemenet tuovat kivaa mausteisuutta ja purutuntumaa. Aasialaishenkinen makean hapan kastike kruunaa annoksen. 


Kahteen annoskseen tarvitaan
200 g tuoretta ruodotonta lohifileen keskiosaa
1/2 dl mustia seesaminsiemeniä
suolaa

Lohen kastike:
2 rkl Ponzy Yuzu -kastiketta
1 tl Muscovado-siirappia
1 tl Mirin-riisiviiniä
1 tl Sesam-öljyä
suolaa
valkopippuria

Ponzu Yuzu -kastikkeen voit korvata näillä aineksilla:
1 rkl soijakastiketta
1 tl riisiviinietikkaa
1 tl sitruunan mehua (yuzy-hedelmä korvattu helpommin saatavalla sitruunalla)

Lisäkkeeksi
vihersalaatti oliiviöljyllä ja ripauksella suolaa
valinnainen: 2 rkl merilevää ja ripaus paahdettuja seesaminsiemeniä kostutettuna lohen kastikkeella




Leikkaa lohifileen keskiosasta sopiva pitkänomainen pala ja poista nahka. Suolaa pala kauttaaltaan ja anna maustua jääkaapissa sillä välin kun teet muut valmistelut.

Sekoita kastikeainekset astiassa. Paahda seesaminsiemenet kuivalla pannulla ja anna jäähtyä. Valmista lisäkkeenä tarjottava vihersalaatti.

Jos tarjoat lisäkkeenä myös merilevää, liota kuivattua merilevää vedessä 10 minuuttia, siivilöi vesi pois ja kuivaa talouspaperilla. Lisää ripaus paahdettuja seesaminsiemeniä ja kostuta lohen kastikkeella.

Kuivaa lohifilee huolellisesti talouspaperilla ja pyörittele paahdetuissa seesaminsiemenissä siten, että päädyt jäävät paljaaksi. Lämmitä teflon-pannu hyvin kuumaksi ja pintapaahda lohipala nopeasti 10-15 sekuntia per puoli, ei päädyistä. Siirrä pala leikkuulaudalle ja leikkaa siitä terävällä veitsellä kuvan mukaisesti vajaan sentin paksuisia siivuja.

Kostuta tarjoilulautaset kastikkeella ja siirrä lohisiivut kastikkeen päälle. Lisää vihersalaatti ja merilevä.




perjantai 16. elokuuta 2019

Osterit aasialaiseen tapaan



Osterit ovat merten pikaruokaa parhaimmillaan. Tällä kerralla valmistin niille herkullisen aasialaisen kastikkeen, johon makua antavat seesamiöljy, inkivääri ja chili. Nopeasti valmistuva annos sopii tarjottavaksi vaikkapa alkuruokana.


Neljään alkuruoka-annokseen tarvitaan
12 osteria
1 kevätsipuli
2 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 tl seesamiöljyä
1 tl inkivääriä raastettuna
1/2 mieto chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna

Avatut osterit kannattaa tarjota astiassa, jossa ne pysyvät suorassa jottei kastike valu pois. Apuna voit käyttää tarjoiluastialle levitettyä merisuolaa, osterin kuoria tai rypytettyä foliopaperia.





Suikaloi kevätsipuli pituussuuntaan ohuiksi siivuiksi ja laita jääveteen 10 minuutiksi, jolloin suikaleet rapsakoituvat, minkä jälkeen kuivaa ne talouspaperilla.

Yhdistä soijakastike, riisiviinietikka, seemiöljy, inkivääriraaste ja hienonnettu chili astiassa, ja annostele kastike osterien päälle. Asettele osterit tarjoilulautasille ja koristele kevätsipulisuikaleilla.



tiistai 13. elokuuta 2019

Tuorehernepyree




Nyt tuoreiden herneiden satokautena kannattaa tarjota tuorehernepyrettä. Uuden sadon herneiden ihana maku, makeus ja kaunis väri pääsevät pyreessä hienosti esille. Tuorehernepyreetä kannattaa kokeilla vaikkapa kalaruokien lisäkkeenä. Voit valmistaa pyreen myös pakastetuista herneistä.


Neljään annokseen tarvitaan
4 dl tuoreita herneitä (myös pakastetut käyvät)
1 pieni shalottisipuli hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl kermaa
2 rkl voita
2 rkl kanafondia
valkopippuria
suolaa

Jos käytät pakastettuja herneitä, voit lisätä ripauksen sokeria.





Keitä herneitä vedessä 5 minuuttia ja valuta siivilässä kuiviksi. Lisää paistinpannulle oliiviöljy ja kuullota siinä hienonnettua shalottisipuli pari minuuttia. Lisää pannulle herneet, voi, kerma, kanafondi, valkopippuria ja suolaa. Kiehauta minuutin ajan. Kaada seos tehosekoittimeen ja soseuta suurella nopeudella kunnes seos on tasaisen pehmeää. Tarkista maku ja tarjoa.




lauantai 3. elokuuta 2019

Kotona tehty jäätelö



Olen innostunut tekemään jäätelöä kotona. Kivaa siitä tekee se, että jäätelön voi maustaa haluamallaan tavalla. Lisäksi tietää, että jäätelö on tehty laadukkaista raaka-aineista ilman turhia lisäaineita. Tässä hyväksi havaittu jäätelöreseptini, josta voit loihtia oman suosikkimakusi.


Viiteen jäätelöannokseen tarvitaan
5 munankeltuaista
2 dl maitoa
75 - 100 g sokeria (jos valitsemasi maustamisaineet ovat makeita, riittää 75 g sokeria)
2,5 dl kermaa

Lisäksi tarvitaan valitsemasi maustamisen raaka-aineet. Tässä muutama oma suosikkini, jotka sopivat aikuiseen makuun:
- 1 dl purkitettuja hapankirsikoita hienonnettuna ja 10 cl kirsikkalikööriä
- 1 dl hasselpähkinöitä hienonnettuna ja 10 cl rommia
- 1 halkaistun vaniljatangon siemenet




Yhdistä sokeri ja munankeltuaiset ja vatkaa sähkövatkaimella kunnes massa on vaaleankeltaista. Lämmitä maito kattilassa lähelle kiehumispistettä ja lisää se ohuena nauhana muna-sokeriseokseen vatkaten käsin (älä käytä sähkövatkainta, sillä seos vaahtoutuu turhaan).

Kaada seos kattilaan ja lämmitä pienellä lämmöllä jatkuvasti hämmentäen kunnes seos alkaa hieman seota (lämpötila 65-70 astetta). Jos sinulla ei ole mittaria, voit testata upottamalla lusikan massaan: kun seos tarttuu lusikan selkäpuoleen, se on saonnut sopivasti. Varo lämmittämästä liikaa, sillä 76 asteen lämpötilassa kananmuna kokkaroituu!

Siirrä seos toiseen astiaan ja laita pakastimeen tunniksi. Sekoita seokseen kerma sekä valitsemasi mausteet ja anna jäähtyä jääkaapissa 5 tuntia tai yön yli. Kaada massa jäätelökoneeseen, jossa sen valmistuu alle tunnissa (noudata jäätelökoneen ohjeita). Siirrä pakastimeen ja tarjoa seuraavana päivänä.