lauantai 2. elokuuta 2014

Sateenkaarirautu
Ostin Mikkelin kauppahallista supertuoreen Kuusamossa pyydetyn sateenkaariraudun eli kirjolohen. Olin tiennyt että kalan oikea nimi on sateenkaarirautu, sillä se ei ole lohi vaikka lohikaloihin kuuluukin. Kalakauppias tiesi kertoa, että kirjolohi-nimityksen keksi kuusikymmenluvulla Kekkonen. Innokkaana kalamiehenä tunnettu Kekkonen keksi nimittää kalaa kirjoloheksi, mikä sitten vakiintuikin sen kauppanimeksi Suomeen.


Illan ateria muodostui herkullisista tuoreista raaka-aineista: tuoreesta sateenkaariraudusta, suloisista kanttarelleista ja uusista perunoista. Täytin kalan ennen paistamista sitruunalla, sipulinvarsilla ja thai-basilikalla. Yksinkertaista ja herkullista!

1 sateenkaarirautu eli kirjolohi
1 sitruuna
kevätsipulin varsia
thai-basilikaa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

kanttarellihöystö:
kanttarelleja
sipulia
smetanaa
voita 
suolaa
mustapippuria

lisäkkeeksi uusia perunoita

Poista kalasta kidukset ja evät. Pyyhi kala sisältä ja ulkoa talouspaperilla. Laita kala uunivuoalle, johon olet pirskotellut oliiviöljyä. Ripottele kalan sisälle suolaa ja mustapippuria. Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja laita ne kalan sisälle kevätsipulin varsien ja thai-basilikan kanssa. Ripottele kalan päälle hieman suolaa ja oliiviöljyä. Paista 175-asteisessa uunissa kunnes kala on kypsä.

Keitä perunat suolalla maustetulla vedessä kypsiksi.

Puhdista kanttarellit ja pilko ne. Laita paistinpannulle voita ja hauduta kantterelleja siinä. Lisää hienonnettua sipulia ja anna hautua kunnes sienet ovat kypsiä. Lisää smetana, sekoita ja anna hautua hetki. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Ota kala uunista, poista nahka ja asettele fileepalat lautasille kanttarellihöystön ja perunoiden kanssa. Koristele thai-basilikalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti