sunnuntai 17. elokuuta 2014

Fish and chips


Fish and chips on klassinen brittiläinen ruoka. Olen nauttinut sitä muutaman kerran Lontoon matkoillani, ja hyvältä se on maistunut. Eilen päätin valmistaa sitä kotona. Siihen tarvitaan vaaleaa kalaa, mieluiten turskaa. Friteeraustaikinan sisällä kala kypsyy öljyssä mehukkaaksi ja pinnalta rapeaksi. Halusin fiilistellä tarjoamalla kalan, perunat ja herneet katutyyliin sanomalehtipaperin päältä. Maustuipas hyvältä!


200 - 250 gr tuoretta turskaa (myös kuha ja kampela käyvät)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 1/2 dl lager-olutta
1 tl leivinjauhetta

Lisäkkeisiin tarvitaan
vihreitä herneitä
voita
suolaa
mustapippuria
perunoita
majoneesia
ruohosipulia silputtuna
valkoviinietikkaa

Tee fritaaraustaikina siivilöimällä jauhot kulhoon ja sekoittamalla niihin leivinjauhe ja suola. Lisää kylmä olut, sekoita ja anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.

Laita voita pannulle, lisää herneet, mausta suolalla ja valkopippurilla ja anna lämmetä pari minuuttia. Valmista lisäkkeeksi perunoita haluamallasi tavalla friteeraamalla, pannulla tai uunissa. Mausta majoneesi lisäämällä siihen silputtua ruohosipulia. Varaa pöytään valkoviinietikka.

Leikkaa kalafile kahteen tai kolmeen osaan. Kuivaa pinnat. Kuumenna auringonkukkaöljy kattilassa 180-asteiseksi. Jollei sinulla ole mittaria, voit testata kuumuuden vaalean leipäpalan avulla. Kun leipä ruskistuu on öljy tarpeeksi kuumaa. Pyörittele kalafileet kauttaaltaan friteeraustaikinassa ja uppopaista ne 180-asteisessa auringonkukkaöljyssä kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rapea. Nosta kalapalat reikäkauhalla talouspaperin päälle.

Noudata varovaisuutta! Pidä kattilan kansi lähellä äläkä anna öljyn kuumeta liikaa.

Tarjoa friteeratut kalapalat perunoiden, viheiden herneiden ja majoneesin kanssa. Juuri ennen nauttimista voit pirskotella kalan päälle hieman valkoviinietikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti