lauantai 16. elokuuta 2014

Mustikkapiirakka



Elokuu on mustikka-aikaa. Valmistin tästä suomalaisesta super-foodista herkullisen mustikkapiirakan. Innostuin tekemään piirakan päälle taikinasta ristikon. Se antaa mustikkapiirakalle ihanan retroisen silauksen!


Näillä aineksilla valmistuu uunipellin kokoinen piirakka:
1,5 dl maitoa kädenlämpöisenä
1 dl vettä kädenlämpöisenä
25 gr tuoretta hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa
2 kananmunaa, joista 1 taikinaan ja 1 voiteluun
50 gr voita huoneenlämpöisenä
noin 1/2 kg vehnäjauhoja
1/2 dl korppujauhoja
mustikoita




Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesi-maitoseokseen. Vatkaa sekaan sokeri, suola, kardemumma, yksi kananmuna ja niin paljon jauhoja kuin saat vaivatta vatkatuksi. Lisää huoneenlämmössä pehmennyt voi ja alusta taikina. Lisää jauhoja tarvittaessa. Leivo taikina välittömästi kaulimalla tai painelemalla se leivinpaperin päälle uunipellille. Jos haluat tehdä piirakan päälle ristikon, varaa pieni osa taikinasta tähän.

Voitele piirakan reunat kananmunalla. Sirottele taikinan pohjalle korppujauhoja ja levitä päälle mustikat. Halutessasi voit tehdä taikinasta koristeeksi ristikon piiraan päälle. Voitele ristikko lopuksi kananmunalla. Paista piiras 200 asteen lämmössä uunin keskiosassa kunnes reunat saavat väriä. Paistoaika on noin 20 minuuttia. Ripottele valmiin piirakan päälle hienoa sokeria.



2 kommenttia:

  1. Kaunis ulkoasu piirakalla ja makukin varmasti mitä herkullisin!
    Itse en osaa kovin kauniita ulkonäköjä leipomuksille tehdä, sillä kädentaitoni ovat melko huonot.

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos! En itsekään mikään leipoja ole, ja aika harvoin itse asiassa leivon mitään. Tuon ristikon piirakan päälle keksin tädiltäni, joka oli kondiittori. Ei tullut ihan yhtä hienoa! :)

    VastaaPoista