keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Pieni suolainen piiras


Tein tänään parsakaalista pieniä suolaisia piiraita, joihin luonnetta toivat gruyere-juusto ja tuore timjami. Suolaisen piiraan lempeän makuinen täyte yhdistettynä ohueen voitaikinakuoreen maistui herkulliselta ja yhdessä vihersalaatin kanssa muodosti ihanan iltapalan. Käytin tähän pakastamani taikinapalan, mutta laitan selvyyden vuoksi teille ohjeen taikinasta tähän mukaan. Taikina-annoksesta riittää kahteen piiraasen, sillä pienempää annosta ei pysty kerralla valmistamaan. 


Valmista ensin taikina ja esipaista piirakka. Taikinaan tarvitaan:
200 gr vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
100 gr kylmää suolatonta voita
1 kananmuna vatkattuna
2 - 3 rkl vettä

Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita jauhojen kanssa murumaiseksi. Sekoita vatkattu kananmuna ja vesi keskenään ja kaada se taikinan keskelle tekemääsi syvennykseen. Sekoita taikinaa niin, että voit muodostaa siitä pallon. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa se nopeasti tasaiseksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.




Kauli taikina ohueksi noin 3 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Aseta se voidellulle vuoalle ja paina taikina vuoan reunaa vasten pienen taikinapalan avulla. Liian taikinan voit irroittaa kaulimen avulla rullaten vuoan päältä. Pistele pohjaa haarukalla. Rypistä leivinpaperin pala, avaa se ja laita pohjan päälle. Laita painoksi kuivia herneitä tai raakoja riisinjyviä. Esipaista 10 minuuttia 180-asteisessa uunissa, poista leivinpari sekä painot ja anna jäähtyä.

Yhden ison 20-senttisen parsapiiraan tai usean pikkupiiraan täytteeseen tarvitaan
200 gr parsakaalin nuppuja
3 kananmunaa
2,5 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
tuoretta timjamia jauhettuna
1/2 dl gruyere-juustoa raastettuna

Halkaise parsakaali ja höyrytä 4 minuuttia. Irrota nuput ja säästä muut osat toiseen ruokaan.




Vatkaa munat ja kerma sekaisin. Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoreella hienonnetulla timjamilla. Raasta gruyere-juusto. Laita piirakkapohjille ensin juustoraaste, sitten parsakaalin nuput ja kaada päälle muna-kermaseos. Paista 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna piiraan jäähtyä ja tarjoile salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti