tiistai 4. marraskuuta 2014

Väärennetty sahrami paljastui!Kirjoitin eilen blogissani ruokaväärennöksistä. Yksi yleisimmin väärennetyistä ruoka-aineista on sahrami, jonka kilohinta vähittäiskaupassa on tuhansia euroja. Sain Facebook-sivulleni kysymyksen, miten aidon sahramin erottaa feikistä. Selvitin miten tämän voi testata ja innostuin analysoimaan kotoa löytyvät sahramit. Tulos yllätti!


Sahramin aitouden voi testata näin: Laita sahramia kylmään veteen. Aito sahrami värjää veden hiljalleen keltaiseksi ja sahramin säikeet säilyttävät värinsä. Väärennetty värjää veden punaiseksi tai ruskeankeltaiseksi ja säikeet menettävät kokonaan tai osittain värinsä.

Minulla sattui olemaan kotona kahta eri sahramia, jotka näkyvät kuivina postauksen ensimmäisessä kuvassa. Väri on molemmissa sama. Uteliaana oli tietenkin kokeiltava, miten nämä sahramit testissä käyttäytyisivät. Laitoin sahramit kahteen eri lasiin kylmään veteen ja annoin niiden olla siellä tunnin ajan.


Ensimmäinen testattava selvisi testistä: sahrami värjäsi veden keltaiseksi, mutta itse sahramin säikeet säilyttivät punaisen värinsä. Kaikki siis kunnossa!


Toinen sahrami oli vedessä liotessaan menettänyt punaisen värinsä ja muuttunut vaalean keltaiseksi. Se ei siis ollut sahramia, vaan jotain muuta, joka oli värjätty punaiseksi. Vedessä liotessa punainen väri huuhtoutui pois ja huijaus paljastui!

Tämä kokeilu osoitti, että ruokaväärennöksiä esiintyy Suomessakin. Kyseinen sahrami on ostettu hyvämaineisesta kaupasta, ja se on espanjalaiselta valmistajalta joka löytyy netistä ja vaikuttaa asialliselta. Saattaakin hyvinkin olla, että pakkausten sisällä oleva tuote ei ole kyseiseltä valmistajalta, vaan tuote on pakkausta myöten väärennetty. Oli niin tai näin, tuote lentää nyt roskiin!


Vasemmalla aitoa sahramia, oikealla värjätty väärennös!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti