lauantai 8. marraskuuta 2014

Parsapiiras



Ostin eilen kaupasta ensiluokkaista perulaista parsaa. Tein siitä ihania pieniä parsapiiraita, joita nautimme illalla alkuruoaksi ja brunssilla lämmitettyinä. Tämän ohjeen taikinamäärästä saat kaksi 20-senttisen piirasvuoan kokoista piirasta tai useita pikkupiiraita. Lopun taikinan voit hyvin pakastaa. 





Valmista ensin taikina ja esipaista piirakka. Taikinaan tarvitaan:
200 gr vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
100 gr kylmää suolatonta voita
1 kananmuna vatkattuna
2 - 3 rkl vettä

Kuutioi voi pieniksi kuutioiksi ja sekoita jauhojen kanssa murumaiseksi. Sekoita vatkattu kananmuna ja vesi keskenään ja kaada se taikinan keskelle tekemääsi syvennykseen. Sekoita taikinaa niin, että voit muodostaa siitä pallon. Laita taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa se nopeasti tasaiseksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.

Kauli taikina ohueksi noin 3 mm paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Aseta se voidellulle vuoalle ja paina taikina vuoan reunaa vasten pienen taikinapalan avulla. Liian taikinan voit irroittaa kaulimen avulla rullaten vuoan päältä. Pistele pohjaa haarukalla. Rypistä leivinpaperin pala, avaa se ja laita pohjan päälle. Laita painoksi kuivia herneitä tai raakoja riisinjyviä. Esipaista 10 minuuttia 180-asteisessa uunissa, poista leivinpari sekä painot ja anna jäähtyä.

Yhden ison 20-senttisen parsapiiraan tai usean pikkupiiraan täytteeseen tarvitaan
1 nippu valkoista parsaa
3 kananmunaa
2,5 dl kuohukermaa
suolaa
pippuria
40 gr parmesanjuustoa raastettuna




Katkaise parsan tyvestä kuiva osa pois. Kuori parsat ja kypsennä ne sitruunalla maustetussa vedessä kypsiksi. Leikkaa nuput irti ja siirrä syrjään. Leikkaa varret pieniksi paloiksi.

Vatkaa munat ja kerma sekaisin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Raasta parmesanjuusto. Levitä parsapalat, nuput ja juustoraaste esipaistetun piirakkapohjan päälle. Kaada päälle muna-kermaseos. Paista 180-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia kunnes täyte on hyytynyt. Anna piiraan jäähtyä ja tarjoile vesikrassisalaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti