torstai 15. toukokuuta 2014

Uunilohi Le Cordon BleuSaalistin Hietaniemen kauppahallista Ahvenanmaalla kasvatetun kirjolohen. Päätin valmistaa tämän 1,5 kilon vonkaleen kokonaisena uunissa. Tämä valmistustapa tuottaa herkullisen tuloksen, sillä kala säilyy mehevänä. Jos haluaa juhlavan esillepanon, kannattaa kalasta poistaa nahka ja ruodot, ja tuoda se tarjolle kokonaisena pöytään. Käytin oppaana kuulun Le Cordon Bleu -kokkikoulun kirjaa ja inspiroiduin siitä myös koristelemaan kalan pinaattisipuliseoksella. Valmistus vaatii hieman vaivaa, mutta tulos palkitsee. Tällä hurmaat!


Kokonainen 1,5 kilon tuore kirjolohi tai lohi perattuna ja puhdistettuna
1 pieni sipuli ohuina viipaleina
1 laakerinlehti
2 timjamin oksaa
6 persiljan oksaa
suolaa
mustapippuria
½ dl - 1 dl kuivaa valkoviiniä
foliota
voita
leivinpaperiarkki

Pinaatti-sipuliseos:
2 rasiaa tuoretta pinaattia
1 rkl hienonnettua sipulia tai kevätsipulia

sitruunaviipaleita koristeeksi
Poista kalasta kidukset ja leikkaa evät ja pyrstö pois. Huuhtele kala ja pyyhi se talouspaperilla sisältä ja ulkoa. Voitele folio voilla. Sen tulee olla tarpeeksi iso, niin että se riittää kalan ympäri. Laita folio uunipellille, aseta kala folion keskelle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita sipuli, laakerinlehti ja yrtit kalan sisälle ja kaada viini kalan päälle. Peitä kala foliolla ja sulje reunat tiiviisti kiinni. Paista kala 180-asteisessa uunissa 30 - 40 minuuttia.

Ota kala uunista, avaa folio ja anna kalan jäähtyä. Poista mausteet kalasta. Poista nahka päällipuolelta. Kieräytä kala foliolta leivinpaperille ja poista nahka toiselta puolelta. Valuta neste pois. Siirrä kala leivinpapereineen tarjoilulautaselle, halkaise päällimmäinen filee veitsellä keskikohdasta ja siirrä palat varovasti lohen kummallekin puolelle niin että ruoto näkyy. Irrota pää. Irrota selkäruoto nostamalla pääpuolesta aloittaen. Poista jäljelle jääneet ruodot. Siirrä irrotetut kalan palat takaisin paikoilleen. Liu'uta leivinpaperi pois kalan alta. Pyyhi tarjoilulautanen kalan ympäriltä.

Huuhtele pinaatti ja ryöppää se kiehuvassa vedessä 30 sekuntia. Valuta ja laita se kylmään veteen. Purista pinaatista vesi pois, pilko pieneksi ja sekoita siihen hienonnettu sipuli tai kevätsipuli, mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele kala pinaatti-sipuliseoksella ja sitruunaviipaleilla. Tarjoa tilliperunoiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti