sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Hummeri-maistelulautanen



Valmistin kokonaisesta keitetystä hummerista kahdelle ruokalijalle maistelulautasen. Makuseikkailu koostui pienistä hummeri-toast skageneista, parmankinkkusilpulla kuorrutetuista pyrstölihoista sekä saksilihoista, joita sai maistella herkullisen hummerikastikkeen kanssa. Kokonainen hummeri kannattaa käyttää ruoanvalmistukseen kuoria myöten. Valmistin siirappisen kastikkeen hummerin kuorista ja jaloista, vihanneksista, yrteistä ja valkoviinistä. Osa kastikkeesta jäi vielä jäljelle tänään tehtävään ruokaan!





Kahden ruokailijan maistelulautaseen tarvitaan
1 keitetty hummeri
1 iso porkkana
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 cm pala vaniljatankoa
pieni pala juuriselleriä
pieni pala palsternakkaa
tuoretta timjamia
1 oksa tuoretta persiljaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 dl valkoviiniä
1 ohut siivu vaaleaa leipää
1/2 rkl smetanaa
pari tippaa limen mehua
1 siivu parmankinkkua
oliiviöljyä




Halkaise hummeri pitkittäin kahtia vahvalla veitsellä. Poista mahalaukku pään takaa ja pyrstössä kulkeva suoli. Väännä irti hummerin sakset ja irrota pyrstön liha puolikkaista kokonaisena. Irrota saksien liikkuva osa ja leikkaa saksi varovaisesti auki kalasaksilla niin että saat saksien hienon lihan ehjänä ulos. Halkaise veitsellä saksen muut nivelet ja irrota niistä saatavat pienemmät lihat. Laita hummerin kuoret ja jalat syrjään, niitä käytetään kastikkeen valmistukseen.

Laita suuren kattilan pohjalle oliiviöljyä. Paloittele porkkana, juuriselleri ja palsternakka. Halkaise sipuli ja valkosipulin kynnet kuorineen. Laita ainekset kattilaan. Lisää hummerin kuoret ja jalat ja litra kuumaa vettä. Mausta timjamilla, persijalla ja vaniljatangolla ja anna kiehua. Kun vesi kiehuu, lisää valkoviini ja tomaattipyre ja sekoita. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Siivilöi liemi toiseen kattilaan ja keitä kasaan kunnes se alkaa muuttua siirappimaiseksi.

Leikkaa vaaleasta leivästä ohut viipale ja tee siitä kaksi pientä 2 x 3 sentin leipäpalaa hummeri-toast skagenien pohjaksi. Paahda palat kuumalla pannulla molemmilta puolilta rapsakoiksi. Hienonna hummerien nivelistä saadut lihat ja lisää 1/2 rkl smetanaa ja pari tippaa limen mehua ja sekoita. Aseta seos kahden leipäpalan päälle.




Paista parmankinkkisiivu pannulla rapeaksi ja pilko se pieneksi. Laita kuumalle pannulle voita ja viipaloitu valkosipulin kynsi. Lämmitä pannulla pyrstölihat ja saksilihat. Asettele tarjoilulautaselle hummeri-toast skagenit, saksilihat ja pyrstölihat. Ripottele pyrstöpalojen päälle parmankinkkua. Kaada kastike lautaselle annospalojen lomaan ja koristele persiljalla ja valkosipulinsiivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti