torstai 11. syyskuuta 2014

Kreikkalainen illallinenYstäväni oli lomailemassa Kreikassa ja toi omasta puutarhastaan minulle tuliaisina tuoreita yrttejä: rosmariinia, timjamia ja laakerinlehtiä. Kun avasin pussin yrtit tuoksuivat huumavilta. Aloin ideoida Kreikkalaista illallista ja päädyin yrteillä maustettuun grillattuun siikaan, joka sai seurakseen yrttimarinoitua fetaa, seesaminsiemenillä ja tryffeliöljyllä maustettuja lohkoperunoita, tabouleh-salaattia sekä juustolla täytettyjä suippopaprikoita. Valmista ateriaa maistaessa todellakin huomasi minkä eron aromaattiset tuoreet yrtit saavat maussa aikaan!
Yrttimarinoitu feta:

Fetajuustoa
timjamia
oreganoa
laakerinlehti
oliiviöljyä

Kuutioi feta-juusto, lisää joukkoon hienonnettua timjamia ja oreganoa, pieneksi pilkottu laakerinlehti ja oliiviöljyä. Sekoita ja anna marinoitua viileässä.

Seesaminsiemenillä ja tryffeliöljyllä maustetut lohkoperunat:

perunoita
oliiviöljyä
voita
seesaminsiemeniä
tryffeliöljyä
suolaa

Kuori ja lohko perunat. Keitä suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi. Laita paistinpannulle oliiviöljyä, voita ja perunalohkot. Lisää seesaminsiemeniä ja ripaus tryffeliöljyä, mausta suolalla ja paista keskilämmöllä kypsiksi.

Yrteillä maustettu grillattu siika:

kokonainen siika
rosmariinia
tuoreita laakerinlahtiä
suolaa
limeä
oliiviöljyä

Poista siiasta kidukset sekä evät ja viillä terävällä veitsellä viiltoja kalan pintaan 4 - 5 sentin välein kummallekin puolelle. Työnnä viiltoihin tuoretta rosmariinia, mausta kala sisäpuolelta suolalla ja laita sisälle muutama limelohko ja kolme laakerinlehteä. Laita kala öljytylle uunipellille (ilman leivinpaperia), lorauta päälle hieman oliiviöljyä ja grillaa uunin grillivastuksen alla kypsäksi. Oma 700 grammainen siikani kypsyi ihanan herkulliseksi 250 asteessa grillattuna noin 20 minuutissa, kun laitoin sen noin 10 cm päähän vastuksesta ja grillasin kalan vain toiselta puolelta. Koristele kala limelohkoilla.

Kalan lisäkkeinä tarjosin lohkoperunoina, marinoitua fetaa, juustotäytteisiä suippopaprikoita sekä tabouleh-salaattia, jonka ohjeen julkaisen myöhemmin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti