torstai 1. toukokuuta 2014

Parsarisotto



Risotot ovat ihania. Nyt ei puhuta työpaikkalounailla tarjottavista sotkuista, joihin dumpataan kaikki keittiöön viikon varrella kertyneet tähteet. Italialaisissa risotoissa on tyypillisesti yksi pääraaka-aine, joka yhdistetään taiten riisiin. Kevät on parsa-aikaa, ja nyt kannattaa valmistaa parsarisottoa. Parsa sopii myös hyvin salaatteihin ja seafoodin kanssa. Katso vinkit näistä tämän jutun lopusta!


Neljän ruokalijan annokseen tarvitaan
1 puntti parsaa
280 gr risottoriisiä, Carnaroli-riisi sopii tähän hyvin
1 l kanalientä
4 cm pala purjon valkoista osaa ohueksi viipaloituna
1 pieni sipuli pieneksi silputtuna
1 dl parmesaani-juustoa raastettuna
suolaa
mustapippuria
5 rkl voita

Napsauta parsan tyvestä kuiva osa pois ja kuori se. Kypsennä parsoja kevyesti suolalla maustetussa vedessä 2 minuuttia. Nosta parsat leikkuulaudalle. Leikkaa nuput irti ja siirrä syrjään, ja leikkaa muu osa parsasta kahden sentin paloiksi.




Ota paksupohjainen pannu tai kattila, laita siihen 3 rkl voita ja anna sulaa. Lisää sipuli, purjo ja parsapalat (ei nuppuja). Kypsytä miedolla lämmöllä niin että ne hieman pehmenevät. Lisää riisi ja sekoita kaksi - kolme minuuttia. Lisää kiehuvaa kanalientä yksi kauhallinen, ja sekoita. Riisin tulee imeä neste, ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Jatka niin kauan kunnes riisi on al dente -kypsää. Tämä vie noin 20 minuuttia. Lisää 2 rkl voita ja sekoita. Lisää raastettu parmesaani ja sekoita. Risoton tulee on kostean kermainen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Tarjoa välittömästi lämpimältä lautaselta ja koristele kukin annos parsan nupuilla.

Tässä parsan ystäville vinkkinä neljä aiemmin julkaisemaani parsareseptiä:



Pariloitua parsaa ja kampasimpukkaa




Pasta Carbonara parsalla




Keväinen vuohenjuustosalaatti




Katkarapusalaatti San Francisco

4 kommenttia:

  1. Varmasti oli hyvää! Pitääpä ottaa ohje talteen :) Kivaa vappuillan jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, hyvää oli! Ihanaa iltaa ja viikonloppua! :)

    VastaaPoista
  3. Risotot ovat tosiaan ihania! Lempilisäkkeeni ohraton rinnalla, eli yleensä osastoa "saanko nuolla lautasen?". Maukasta risottoa, kalaa/äyriäisiä ja hyvää rieslingiä lasissa - aijai kuinka maistuu :)

    VastaaPoista