maanantai 28. huhtikuuta 2014

Miniburgerit


Miniburgerit on kiva tarjottava vappuna tai kevään muissa juhlissa. Sämpylän tulee olla pehmeä, jotta se on helposti haukattava. Tämä onnistuu valitsemalla oikea jauhoseos ja kypsentämällä sämpylät höyryttämällä. Miniburgereista saa seikkailun, kun niitä laittaa tarjolle eri versioina, joissa täytteenä on naudanlihaa, broileria tai viiriäistä, kalaa tai vege-pihvi. Itse tein kolme versiota: välimerellisen ja aasialaisen naudanjauhelihapihvin sekä viiriäisen rintaleikkeellä. Tarjoilusta saa hauskan, kun sämpylöiden pinnat koristaa erilaisilla siemenillä, sekä lisää burgereihin cocktail-tikun, jossa on mini-chili kertomassa aasialaisesta twististä tai minikurkku viestimässä välimeren mauista.




Tällä ohjeella valmistuu 10 kappaletta miniburgereita, joiden halkaisija on noin 7 senttiä.
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl maissijauhoja
1 rkl seesamöljyä
1 rkl kuivahiivaa
1,5 dl lämmintä vettä
ripaus sokeria ja suolaa
siemeniä sämpylän päälle koristeeksi, esimerkiksi seesaminsiemeniä, sipulinsiemeniä tai korianterinsiemeniä

Sekoita sokeri, suola ja kuivahiiva jauhoihin, lisää seesamöljy ja lämmin vesi. Vaivaa taikina ja anna sen kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.

Muotoile taikinasta golfpallon kokoisia pieniä sämpylöitä. Laita leivinpaperi höyrykeittimen päälle ja ripota paperin päälle hieman vehnäjauhoja. Laita sämpylät leivinpaperin päälle niin, että niiden väliin jää tilaa etteivät ne tartu toisiinsa. Anna kohota noin 10 minuuttia. Ripota sämpylöiden päälle valitsemiasi siemeniä fiiliksen mukaan. Minulla ei ollut seesaminsiemeniä, joten käytin sipulinsiemeniä ja ne toimivat hienosti.

Kypsytä sämpylöitä höyrykeittimessä noin 15 minuutin ajan. Sama onnistuu käyttämällä bambuhöyrystintä, joka asetetaan kattilan tai wok-pannun päälle.

Halkaise sämpylät ja levitä alaosalle smetanaa. Aseta sen päälle punamangoldia, vesikrassia, vuonankaalia tai pieniä salaatinlehtiä sekä ohueksi leikattuja punasipulin renkaita. Näiden päälle tulee valitsemasi liha-, kala- tai kasvistäyte, ja sen päälle kirsikkatomaatin viipaleita. Aseta sämpylän kansi paikalleen, ja pistä burgeriin cocktail-tikku, jossa pikku-chili, minikurkku tai oliivi kertomassa hampurilaisen makumaailmasta.




Tässä kuvassa Arctic Burgerit, joissa täytteenä viiriäisenrintaa. Kolme valmistamaani versiota syntyivät näin:

Välimeren Beef Burger


Paista pienet, sämpylöiden kokoiset jauhenlihapihvit, ja mausta ne rosmariinilla, timjamilla, sipulilla ja valkosipulilla. Kun kokoat burgerin, voit laittaa salaatin päälle kerroksen pieneksi silputtua mustaa oliivia, jossa mukana ripaus oliiviöljyä.

Aasialainen Beef Burger


Paista pienet, sämpylöiden kokoiset jauhelihapihvit, ja mausta ne soijakastikeella, seesamöljyllä, silputulla sipulilla, chilillä ja korianterilla.

Arctic Burger


Kypsennä viiriäiset uunissa. Irrota linnuista rintaleikkeet, yksi rintaleike on sopiva täyte miniburgeriin. Voit tarjoilla viiriäisenkoivet osana juhlapöytää pienissä annoskupeissa herkkusienikastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti