lauantai 31. toukokuuta 2014
perjantai 30. toukokuuta 2014
Paella Valenciana
Paella on kuuluisa espanjalainen ruoka, joka on saanut nimensä laakeasta pannusta eli paellerasta, jossa se valmistetaan. Paellasta on lukematon määrä versioita: siihen voi laittaa kanaa, porsasta, jänistä, vasikkaa, chorizo-makkaraa, eri kaloja, jättirapuja, katkarapuja, mustekalaa, simpukoita ja hummeria. Paellan suosio perustuukin osaltaan siihen, että siihen voi laittaa oman maun mukaisesti raaka-aineet. Tärkeää on, että ruoka valmistetaan isossa tasapohjaisessa pannussa, mieluiten paellerassa ja että riisi on paellariisiä. Tämä ohje on Paella Valenciana, jota olen kesällä valmistanut isommalle joukolle grillihiilillä muuripohjapannussa - tulos oli herkullinen!
Tämä Paella Valencianan ohje on neljälle ruokalijalle:
4 dl paellariisiä (pitkäjyväistä riisiä)
1 litra kalalientä
4 kanan koipipalaa
12 mustekalarengasta
8 jättirapua kuorineen
1 sipuli silputtuna
pieni punainen tai vihreä paprika pilkottuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 ½ dl vihreitä herneitä, pakastettuna tai tuoreena
1/2 dl hienonnettua persiljaa
1 rkl savustettua Pimentón-paprikajauhetta
hyppysellinen sahramia
1 laakerinlehti
1 sitruuna lohkoina
1 dl oliiviöljyä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
Lisäksi laitoin paellaan muista ruoista jääneen tonnikalan, kuten annoskuvista näkyy!
Mausta kanan koipipalat suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella. Laita öljy paelleraan ja kypsennä koipinuijat kullan ruskeiksi molemmilta puolilta. Siirrä syrjään. Laita jättiravut pannulle ja kypsennä kunnes kuoret ovat punaiset ja siirrä syrjään.
Laita pannulle hienonnettu sipuli, hienonnetut valkosipulinkynnet ja pilkottu paprika. Kypsennä kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää pannulle öljyä tarvittaessa. Lisää sahrami ja suola. Kaada riisi joukkoon ja sekoita, lisää laakerinlehti ja 8 dl kalalientä, anna kiehahtaa. Lisää kanankoipinuijat ja alenna lämpöä.
Hauduta ilman kantta 10 minuuttia ja lisää mustekalarenkaat, jatka hauduttamista 10 minuuttia, lisää herneet ja hauduta 8-10 minuuttia. Lisää loppu kalaliemi tarvittaessa. Poista jättiravuista kuoret ja lisää kuorettomat ravut paellaan ja hauduta 5 minuuttia. Paella on valmis, kun riisi on imenyt nesteen ja on kypsä mutta ei lian pehmeä.
Siirrä Paella liedeltä, lisää persiljasilppu ja anna levätä 5 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele sitruunalohkoilla.
torstai 29. toukokuuta 2014
Tonnikala tagliatelle
Inspiraation tähän annokseen sain Italiasta. Sirmionessa nautin ihanaa seafood-pastaa, jossa tonnikala oli mukana kypsentämättömänä. Tein tätä mukaillen oman versioni, johon tulee kirsikkatomaatteja, kevätsipulia, basilikaa ja limemehua. Tonnikala marinoidaan nopeasti limemehussa. Tämä valmistustapa edellyttää, että käytettävä kala on tosi tuoretta. Voit varmistaa sen pyytämällä kalatiskiltä tonnikalaa, josta voi valmistaa sushia.
Joitain tonnikalalajeja kalastetaan liikaa, ja tietyt pyyntimenetelmät ovat haitallisia. Ostankin tonnikalaa sen vuoksi harkiten. Valmistin ostamastani 400 gramman palasta aiemmin tonnikalaa ja mangoa, ja loppuosa kalasta tulee vielä kolmenteen ruokaan eli paellaan. Varsin riittoisa herkku siis!
Kahden ruokalijan pastaan tarvitset
200 gr tagliatelle-pastaa
100 gr tuoretta tonnikalaa
6 kirsikkatomaattia
kevätsipulia
basilikaa
1-2 limeä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
chiliä
1 rkl parmesaaniraastetta
1 valkosipulinkynsi, mieluiten savustettu
Marinoi tonnikala puristamalla sen päälle puolen limen mehu ja lisäämällä ripaus suolaa ja silputtua basilikaa. Anna marinoitua sen aikaa, kun valmistat muun osan annoksesta. Laita paistinpannuun 1rkl oliiviöljyä, silputtua basilikaa ja kirsikkatomaatit. Kypsennä miedolla lämmöllä 3 minuuttia.
Keitä pasta runsaasti suolatussa vedessä ohjeen mukaan al dente -kypsäksi. Siivilöi ja siirrä takaisin kattilaan. Lisää 1 rkl oliiviöljyä, 1 rkl limemehua, 1 raastettu valkosipulin kynsi, ripaus hienonnettua cliliä ja 1 rkl raastettua parmesaania. Sekoita.
Tarjoile syvältä lautaselta. Pilko tonnikala sentin kuutioiksi. Aseta pasta lautaselle ja sen päälle tonnikalakuutiot ja päällimmäiseksi kirsikkatomaatit. Koristele hienonnetulla kevätsipulilla ja basilikalla. Purista päälle limemehua ja pirskottele oliiviöljyä. Rouhi päälle mustapippuria.
keskiviikko 28. toukokuuta 2014
Tonnikalaa ja mangoa San Francisco
Ensi kertaa maistoin tonnikalaa ja mangoa samassa annoksessa San Franciscossa. Yhdistelmä toimii, ja olenkin kehittänyt tämän makuparin ympärille omia muunnelmiani. Tässä ateriassa tonnikala ja mango saivat seurakseen shiitakesieniä, kevätsipulia ja korianteria. Pariloitu tonnikala pyöritellään paahdetuissa seesamin- ja sinapinsiemenissä, mikä antaa kalalle savun aromia. Siitakesienet saavat puolestaan makua valkosipulista. Olen juuri nyt innoissani savustetusta valkosipulista, jota joissain kaupoissa myydään. Sen avulla myös sienet saavat grillatun tunnun.
Kahden ruokalijan annokseen tarvitaan
200 gr tuoretta tonnikalaa
1 kypsä mango
8 siitakesientä
3 kevätsipulin vartta
korianteria
persiljaa
sitruuna
2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl sipulinsiemeniä
suolaa
voita
oliiviöljyä
valkosipulia, mieluiten savustettua
chiliä
Valmista ensin mango-salsa. Kuori mango ja leikkaa se puolen sentin kuutioiksi. Silppua kevätsipuli, korianteria ja persilja. Sekoit ainekset keskenään kulhossa ja lisää hienonnettua chiliä ja puolen sitruunan mehu. Anna maustua sillä välin kun valmistat sienet ja tonnikalan.
Leikkaa siitakesienten kannasta kuiva osa pois ja halkaise sienet. Laita kuumalle pannulle voita, lisää siihen (savustettu) valkosipulin kynsi, lisää sienet ja purista hieman sitruunamenua päälle. Paista miedolla lämmöllä kaksi minuuttia sienten leikattu pinta alaspäin. Siirrä syrjään odottamaan.
Paahda kuivalla pannulla ensin seesaminsiemenet ja sitten sipulinsiemenet ja siirrä samalle lautaselle ja sekoita siemenet keskenään ja lisää ripaus suolaa. Anna parilan lämmetä ja sivele tonnikalapala kevyesti oliiviöljyllä. Pariloi kuumalla parilalla ensimmäiseltä puolelta noin 2 minuuttia ja toiselta 1 minuutti. Kierittele siemenseoksessa kummaltakin puolelta ja anna vetäytyä pari minuuttia.
Viipaloi terävällä veitsellä tonnikala puolen sentin viipaleiksi. Laita tonnikalasiivut lautaselle ja asettele sienet ja mangosalsa niiden ympärille kauniisti.
tiistai 27. toukokuuta 2014
Hampurilaissämpylä
Silloin tällöin on hauska tehdä hampurilaisia kotona. Teen mieluiten hampurilaissämpylät itse, sillä kaupasta ostetut kumisen tuntuiset eivät oikein houkuttele. Hampurilaissämpylän tulee olla helposti haukattava. Tällöin sen popsiminen täytteineen sujuu miellyttävästi. Tässä ohjeessa sämpylät kypsytetäänkin höyryttämällä, jolloin vältytään kovalta kuorelta. Jos olet valmistelemassa tarjottavaa juhlapöytään, muista hauskat minibugerit ja niiden välimerelliset, aasialaiset ja arktiset täytteet. Ohjeen löydät täältä.
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl maissijauhoja
1 rkl seesamöljyä
1 rkl kuivahiivaa
1,5 dl lämmintä vettä
ripaus sokeria ja suolaa
siemeniä sämpylän päälle koristeeksi, esimerkiksi seesaminsiemeniä, sipulinsiemeniä tai korianterinsiemeniä
Sekoita sokeri, suola ja kuivahiiva jauhoihin, lisää seesamöljy ja lämmin vesi. Vaivaa taikina ja anna sen kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
Jaa taikana neljään osaan ja pyöritä sämpylöiksi, litistä päältä hieman. Laita leivinpaperi höyrykeittimen päälle ja ripottele paperin päälle hieman vehnäjauhoja. Laita sämpylät leivinpaperin päälle niin, että niiden väliin jää tilaa etteivät ne tartu toisiinsa. Anna kohota noin 15 minuuttia. Ripottele sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä.
Kypsytä sämpylöitä höyrykeittimessä noin 20 minuutin ajan. Sama onnistuu käyttämällä bambuhöyrystintä, joka asetetaan kattilan tai wok-pannun päälle.
1,5 dl maissijauhoja
1 rkl seesamöljyä
1 rkl kuivahiivaa
1,5 dl lämmintä vettä
ripaus sokeria ja suolaa
siemeniä sämpylän päälle koristeeksi, esimerkiksi seesaminsiemeniä, sipulinsiemeniä tai korianterinsiemeniä
Sekoita sokeri, suola ja kuivahiiva jauhoihin, lisää seesamöljy ja lämmin vesi. Vaivaa taikina ja anna sen kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
Jaa taikana neljään osaan ja pyöritä sämpylöiksi, litistä päältä hieman. Laita leivinpaperi höyrykeittimen päälle ja ripottele paperin päälle hieman vehnäjauhoja. Laita sämpylät leivinpaperin päälle niin, että niiden väliin jää tilaa etteivät ne tartu toisiinsa. Anna kohota noin 15 minuuttia. Ripottele sämpylöiden päälle seesaminsiemeniä.
Kypsytä sämpylöitä höyrykeittimessä noin 20 minuutin ajan. Sama onnistuu käyttämällä bambuhöyrystintä, joka asetetaan kattilan tai wok-pannun päälle.
maanantai 26. toukokuuta 2014
Carpaccio
Naudanlihasta valmistettu carpaccio rucolan kanssa on hyvä alkuruoka, kun tekee mieli lihaa. Pidän itse siitä italialaisittain valmistettuna, jolloin lihasta leikataan aavistuksen paksumpia siivuja. Liha leikataan tässä ohjeessa kun se on maustunut jääkaapissa, ja siivut nuijitaan varovasti ohuiksi. Vaihtoehtoisesti voit laittaa fileen palan hetkeksi pakastimeen, ja leikata ohuet siivut kohmettuneesta fileestä. Tähän ruokaan kannattaa hankkia mahdollisimman hyvälaatuista lihaa. Yhdelle ruokalijalle riittää alkuruoaksi 50 - 75 gr, joten suurta lihamäärää ei tässä tarvita!
Kahden-kolmen ruokalijan alkuruokaan tarvitaan
150 gr laadukasta (ei pakastettua) naudan sisäfilettä
1/2 rkl mustapippuria
1/2 rkl rosepippuria
suolaa
sitruunamehua
oliiviöljyä
rucolaa
Poista naudanfileestä kalvot ja näkyvä rasva. Kierittele file mustapippuri-rosepippurimurskassa, kääri tiiviisti tuorekelmuun ja anna maustua 1 - 2 tuntia jääkaapissa. Pyyhi fileestä pois pippurimurska ja kuivaa se. Leikkaa liha puolen sentin viipaleiksi ja nuiji ne varovasti tuorekelmun välissä ohuiksi niin ettei liha rikkoonnu. Asettele lautaselle rucolaa, lihasiivut, mausta ripauksella suolaa ja rouhaise päälle mustapippuria. Ripottele päälle oliiviöljyä ja sitruunamehua.
Jos haluat, voit maustamisen jälkeen laittaa lihan pakastimeen 1 - 2 tunniksi, jotta liha muuttuu kohmeiseksi, jolloin voit leikata siitä ohuita siivuja.
sunnuntai 25. toukokuuta 2014
Grillatut kasvikset ja halloumi
Kesään kuuluu grillaaminen. Kaupunkiasunnon keittiössä saman voi kätevästi toteuttaa pariloimalla. Tämän grillilautasen piti olla meidän alkuruokamme, mutta siitä tulikin sen verran runsas, ettei pääruokaa enää kaivattu!
Pariloitavaksi valitsin halloumi-juustoa, maissia, herkkusieniä, kirsikkatomaatteja, suippopaprikoita, sitruunan ja mansikoita. Mansikat saattavat kuulostaa yllättävältä tässä seurassa, mutta ne toimivat hienosti halloumin kanssa. Halloumi kannattaa grillauksen jälkeen maustaa vaikkapa chilillä, timjamilla ja oliiviöljyllä. Mansikoihin puolestaan sopii musta- ja viherpippuri. Grillatun maissin päälle laitan voita, jonka olen maustanut sitruunamehulla ja suolalla. Nam!
Kahden hengen annokseen tarvitaan
150 gr halloumijuustoa
1 esikypsennetty maissintähkä
2 pientä punaista suippopaprikaa
1 oksa kirsikkatomaatteja
4 herkkusientä
6 mansikkaa
puolikas siruuna
timjamia
punaista chiliä
oliiviöljyä
voita
Huuhtelee halloumi-juusto kylmällä vedellä, kuivaa ja viipaloi sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa maissintähkä paloiksi. Viipaloi suippopaprika ja halkaise herkkusienet. Lohko mansikat ja mausta ne musta- ja viherpippurilla.
Grillaa halloumiviipaleet, siirrä syrjään ja sivele niiden päälle oliiviljyä, pieneksi silputtua chiliä ja hieman timjamia. Grillaa muut ainekset. Mausta oliiviöljyllä grillatut suippopaprikat sekä tomaatit. Grillattu maissiin sopii voi. Mausta voi sitruunamehulla ja ripauksella suolaa ja lisää se maissintähkien päälle.
lauantai 24. toukokuuta 2014
Paahdettua parsakaalia ja vuohenjuustokastiketta
Parsakaali ja vuohenjuusto ovat makupari, jota ei heti tulisi ajatelleeksi. Testattuani sitä voin todeta, että yhdistelmä todellakin toimii. Parsakaali kypsennetään tässä rapsakaksi, jolloin tulos on maukas ja purutuntuma säilyy. Vuohenjuustokastike ja paahdetut pähkinät muodostavat parsakaalin kanssa hienostuneen kokonaisuuden. Jos mahdollista, käytä tarjoilussa tummaa lautasta, josta valkoinen kastike ja vihreä parsakaali kauniisti erottuvat.
Kahden ruokailijan alkuruokaan tarvitset
1 - 2 parsakaalia
30 gr voita
1 dl pähkinöitä, joista puolet manteleita ja puolet saksanpähkinöitä tai cashew-pähkinöitä
Maldon-suolaa
1,5 dl kuohukermaa
40 gr vuohenjuustoa raastettuna
Keitä parsakaalia kiehuvassa vedessä 5 minuutin ajan. Kun valitset kattilan, valitse sellainen, että parsakaalit ovat pystymmässä, jolloin nuput säilyvät paremmin ehjänä. Siirrä parsakaalit jääkylmään veteen jäähtymään. Anna kaalien kuivua 10 minuutin ajan varret ylöspäin, ravistele aika ajoin vettä pois. Halutesasi kuori kaalien kannat kuorimaveitsellä.
Leikkaa kaalit puoliksi ja paahda niitä kuumalla kuivalla pannulla, kunnes leikkauspinta alkaa karamellisoitua. Lisää pannulle voita ja pähkinät. Mausta suolalla, käännä parsakaalit sekä kääntele pähkinöitä pannulla.
Kuumenna kattilassa kerma, ja lisää siihen raastettu vuohenjuusto. Kun juusto on sulanut, mausta suolalla. Asettele annos lautaselle siten, että kastike kehystää parsakaaleja ja pähkinöitä.
perjantai 23. toukokuuta 2014
Bikini-salaatti
Otsikko ei selityksiä kaipaa. Tässä salaatissa on paljon makua ja vitamiineja, vähän kaloreja.
Kahdelle ruokalijalle tarvitaan
1 verigreippi
pieni rasiallinen vadelmia
kourallinen rukolaa
kourallinen mangoldia
6 tuoretta parsaa keitettynä ja viistosti muutaman sentin paloiksi pilkottuna
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
suolaa
mustapippuria
limeä koristeeksi
Napsauta parsan tyvestä kuiva osa pois ja kuori parsa. Keitä parsoja 3 - 4 minuuttia vähässä vedessä, johon olet lisännyt 1 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Pilko parsan varret vinottain muutaman sentin paloiksi, jätä nuput kokonaisiksi.
Napsauta parsan tyvestä kuiva osa pois ja kuori parsa. Keitä parsoja 3 - 4 minuuttia vähässä vedessä, johon olet lisännyt 1 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Pilko parsan varret vinottain muutaman sentin paloiksi, jätä nuput kokonaisiksi.
Tee kastike sekoittamalla 1 rkl balsamiviinietikkaa ja 3 rkl oliiviöljyä, ripaus suolaa ja rouhaisu mustapippuria. Kokoa salattiainekset lautasille, kaada päälle kastike ja koristele lime-lohkolla.
torstai 22. toukokuuta 2014
Puttanesca spagetti
Puttanesca on vanha italialinen pastakastike Campanian seudulta. Nimi tarkoittaa huoran pastaa. Nimestä viis, tämä on ruokainnovaatio parhaimmillaan! Ainekset löytyvät useimmiten kotoa. Tuloksena syntyy voimakasmakuinen ja aromikas pasta, jolla voit tyynnyttää vaikkapa illanvieton jälkeen yllättäneen nälän.
200 gr spagettia
4 anjovisfilettä
2 rkl kapriksia
1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
chiliä maun mukaan hienonnettuna
10 kirsikkatomaattia lohkottuina tai 1 dl tomaattimurskaa
1 rkl voita
persiljaa hienonnettuna
Hauduta pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä anjovisfileet, viipaloitu valkosipulinkynsi ja chili. Sekoita kunnes anjovis on liuennut öljyyn. Lisää kirsikkatomaatit sekä kaprikset. Kypsennä kannen alla noin 10 minuuttia ja lisää voi loppuvaiheessa.
Keitä pasta ohjeen mukaa al dente-kypsäksi, valuta ja kaada kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna lämmetä hetki. Annostele lautasille ja sirottele päälle persiljaa.
persiljaa hienonnettuna
Hauduta pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä anjovisfileet, viipaloitu valkosipulinkynsi ja chili. Sekoita kunnes anjovis on liuennut öljyyn. Lisää kirsikkatomaatit sekä kaprikset. Kypsennä kannen alla noin 10 minuuttia ja lisää voi loppuvaiheessa.
Keitä pasta ohjeen mukaa al dente-kypsäksi, valuta ja kaada kastikkeen joukkoon ja sekoita. Anna lämmetä hetki. Annostele lautasille ja sirottele päälle persiljaa.
keskiviikko 21. toukokuuta 2014
Caesar salad
Caesar salad on ehkä tunnetuin amerikkalainen salaatti. Tästä klassikosta on useita versiota. Salaattia voi muunnella lisäämällä siihen vaikkapa broilerin rintaa tai jättikatkaravun pyrstöjä. Tärkeää on, että romainesalaatti kostutetaan kauttaaltaan kastikkeella, jolloin tulos on mehevä.
Kahteen annokseen tarvitaan
1 ruukku Romaine salaattia tai 6 salaatinlehteä per annos
2 viipaletta paahtoleipää
oliiviöljyä paistamiseen
Kastike:
1 rkl majoneesia
1 tl worcestershire-kastiketta
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
parmesaania lastuina
Halutessasi salaattia voi muunnella lisäämällä
broilerin rintaleikkeitä
jättikatkaravun pyrstöjä
Leikkaa paahtoleipäviipaleet kuutioksi ja paista ne rapeaksi oliiviöljyssä. Valmista kastike sekoittamalla kulhossa majoneesi, worcestershire-kastike, oliiviöljy ja sitruunamehu. Leikkaa romainesalaatti paloiksija pyörittele kastikkeessa. Aseta salaatti syvälle lautaselle, ripota päälle leipäkuutioita ja parmesaanilastuja. Viimeistele lisäämällä halutessasi broilerin rintaleike siivuina tai tiristetyt jättiravun pyrstöt.
tiistai 20. toukokuuta 2014
Herkullinen Tukholma
Tukholmassa on aina mukava vierailla. Se on ystävällinen, kaunis kaupunki. Tuttu ja turvallinen. Vaikka ravintolakulttuuri on Helsingissä kehittynyt viime vuosina hienosti, on Tukholma edelleen tasossa selvästi edellä. Päädyimme nauttimaan illallista Richeen, joka sijaitsee Birger Jarlsgatanilla kätevästi keskustassa. Pöytä piti varata hyvissä ajoin, sillä paikka on suosittu varsinkin paikallisten keskuudessa.
Alkuruoaksi nautittiin vasikan carpacciota tonnikalan ja kapristen kanssa. Uskomattoman herkullinen annos, jossa oli perinteisen Vitello Tonnaton raaka-aineet, mutta modernina versiona. Sekä carpaccio että marmeladipaloilta näyttävä tonnikala olivat sananmukaisesti suussa sulavia. Tämän annoksen haluan valmistaa omassa keittiössäni!
Toinen alkuruoistamme oli ankanmaksapateeta keväisten vihannesten kanssa. Annos oli tavattoman kaunis, ja maistui juuri yhtä hyvältä kuin näytti.
Pääruokana tarjottu Bouillabaisse oli myös modernisoitu versio, jossa seafood ja vihannekset tuotiin lautasella, johon keittoliemi kaadettiin päälle vasta pöydässä. Ruokailuvälineinä oli lusikan lisäksi veitsi ja haarukka, joita tarvittiinkin sillä seafood oli tarjoilla suurina paloina. Ruoassa oli hienoja makuja, mutta ne jäivät annoksessa irrallisiksi. Tästäkin annoksesta jäi kuitenkin positiivinen muisto, sillä sekin antoi uusia ideoita oman ruoanlaittoon. Mustekala, kalat, parsa ja retiisit oli kaikki valmistettu hienosti.
Toinen pääruoistamme oli turskaa parsan, graafilohen ja mädin kanssa. Annos ei jättänyt toivomisen varaa. Turska on hieno kala, joka oli päässyt hyvään seuraan. Kastike oli unelmaista ja raaka-aineiden maut toimivat hienosti yhteen.
Jälkiruoaksi nautittiin Tukholmalaista iltaelämää, tyylikkäitä baareja, iloisia ihmisiä. Jag kommer tillbaka!
lauantai 17. toukokuuta 2014
Uudet perunat á la Victoria
Aurinkoinen Tukholma otti viikonloppuvieraat avosylin vastaan. Ihanaa seafoodia on nautittu ja vietetty huoletonta aikaa nauraen. Kierrelty Tukholmaa ilman karttaa. Muotiliikkeissa otetaan asiakkaat vastaan hymyillen ja toivotetaan tervetulleiksi. Minulla on Ruotsissa monia sukulaisia. Pidän ruotsalaisista ja viihdyn vieraana kansankodissa, vaikken täällä välttämättä haluaisikaan asua.
Pidän ruotsalaisten tavasta tarjota uudet perunat. Ne höystetään kermalla ja tillillä, ja tulos on herkullinen! Nautin niitä vuosi sitten Kungsträdgårdenissa olevassa Victoria-ravintolassa. Nappasin tämän heti kotikeittiööni! Ohje löytyy täältä: tilli-kermaperunat.
tilli-kermaperunat
perjantai 16. toukokuuta 2014
Maailma ilman miehiä
Viikonloppu kuluu Tukholman matkan merkeissä. Tällainen pieni kaupunkiloma kiireisen kevään keskellä tekee ihmeitä. Ympäristön vaihdos rentouttaa ja antaa virikkeitä. Tiedossa on shoppailua, iltatilaisuus, ravintolaelämyksiä ja joku kiinnostava näyttely, joita Tukholmasta aina löytyy.
Vuosi sitten kävin Fotografiska Museetissa Helmut Newtonin upeassa näyttelyssä "World without men", josta tämän postauksen kuvat ovat. Maailman ehkä kuuluisin muotikuvaaja kuuluu suosikkeihini. Hän on kotoisin Berliinistä. Jos valokuvaus kiinnostaa, kannattaa tutustua Berliinissä sijaitsevaan Helmut Newtonin nimikkomuseoon.
torstai 15. toukokuuta 2014
Uunilohi Le Cordon Bleu
Saalistin Hietaniemen kauppahallista Ahvenanmaalla kasvatetun kirjolohen. Päätin valmistaa tämän 1,5 kilon vonkaleen kokonaisena uunissa. Tämä valmistustapa tuottaa herkullisen tuloksen, sillä kala säilyy mehevänä. Jos haluaa juhlavan esillepanon, kannattaa kalasta poistaa nahka ja ruodot, ja tuoda se tarjolle kokonaisena pöytään. Käytin oppaana kuulun Le Cordon Bleu -kokkikoulun kirjaa ja inspiroiduin siitä myös koristelemaan kalan pinaattisipuliseoksella. Valmistus vaatii hieman vaivaa, mutta tulos palkitsee. Tällä hurmaat!
Kokonainen 1,5 kilon tuore kirjolohi tai lohi perattuna ja puhdistettuna
1 pieni sipuli ohuina viipaleina
1 laakerinlehti
2 timjamin oksaa
6 persiljan oksaa
suolaa
mustapippuria
½ dl - 1 dl kuivaa valkoviiniä
foliota
voita
leivinpaperiarkki
Pinaatti-sipuliseos:
2 rasiaa tuoretta pinaattia
1 rkl hienonnettua sipulia tai kevätsipulia
sitruunaviipaleita koristeeksi
Poista kalasta kidukset ja leikkaa evät ja pyrstö pois. Huuhtele kala ja pyyhi se talouspaperilla sisältä ja ulkoa. Voitele folio voilla. Sen tulee olla tarpeeksi iso, niin että se riittää kalan ympäri. Laita folio uunipellille, aseta kala folion keskelle ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita sipuli, laakerinlehti ja yrtit kalan sisälle ja kaada viini kalan päälle. Peitä kala foliolla ja sulje reunat tiiviisti kiinni. Paista kala 180-asteisessa uunissa 30 - 40 minuuttia.
Ota kala uunista, avaa folio ja anna kalan jäähtyä. Poista mausteet kalasta. Poista nahka päällipuolelta. Kieräytä kala foliolta leivinpaperille ja poista nahka toiselta puolelta. Valuta neste pois. Siirrä kala leivinpapereineen tarjoilulautaselle, halkaise päällimmäinen filee veitsellä keskikohdasta ja siirrä palat varovasti lohen kummallekin puolelle niin että ruoto näkyy. Irrota pää. Irrota selkäruoto nostamalla pääpuolesta aloittaen. Poista jäljelle jääneet ruodot. Siirrä irrotetut kalan palat takaisin paikoilleen. Liu'uta leivinpaperi pois kalan alta. Pyyhi tarjoilulautanen kalan ympäriltä.
Huuhtele pinaatti ja ryöppää se kiehuvassa vedessä 30 sekuntia. Valuta ja laita se kylmään veteen. Purista pinaatista vesi pois, pilko pieneksi ja sekoita siihen hienonnettu sipuli tai kevätsipuli, mausta suolalla ja mustapippurilla. Koristele kala pinaatti-sipuliseoksella ja sitruunaviipaleilla. Tarjoa tilliperunoiden kera.
keskiviikko 14. toukokuuta 2014
Kevätsalaatti
Keväällä tekee mieli keväistä ruokaa. On ihanaa, kun kaupasta alkaa taas saada tuoretta parsaa, retiisejä ja muita auringon makeaksi kypsyttämiä vihanneksia. Tänään valmistin kevätsalaatin, jossa vihannekset saivat seurakseen tonnikalaa ja kananmunaa. Näin syntyi makoisa salaatti, joka oli ilo myös silmälle!
6 tuoretta vihreää parsaa
salaatinlehtiä, esimerkiksi tammenlehväsalaattia
6 retiisiä
6 kirsikkatomaattia
2 kananmunaa
1 purkillinen tonnipalakaloja vedessä
1/2 punasipuli
oliiviöljyä
suolaa
sokeria
Napsauta parsan tyvestä kuiva osa pois ja kuori parsa. Keitä parsoja 3 - 4 minuuttia vähässä vedessä, johon olet lisännyt 1 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Pilko parsan varret vinottain viiden sentin paloiksi, jätä nuput kokonaisiksi. Keitä kananmunat laittamalla ne kylmään veteen ja mittaa 4 minuuttia siitä kun vesi alkaa kiehua. Jäähdytä munat kylmässä vedessä, kuori ja lohko neljään osaan.
Pese ja viipaloi retiisit. Lohko kirsikkatomaatit neljään osaan. Kuori punasipuli, halkaise se pystysuunnassa ja leikkaa siitä ohuita siivuja. Pese ja kuivaa salaatti. Valuta tonnikalapurkista vesi pois ja leikkaa reilun kokoisiksi lohkoiksi. Asettele lautaselle ensin salaattipeti, sen päälle kauniisti muut ainekset ja päällimmäiseksi kananmunan lohkot. Mausta suolalla ja pirskota päälle oliiviöljyä.
tiistai 13. toukokuuta 2014
Munakoiso-antipasto Milanosta
Tällä ohjeella valmistat munakoisosta maukkaan antipaston, johon viehättävää makua tuovat yrtit ja juustot. Valmistin tämän viime kesänä Milanossa nauttimani aterian muistikuvien perusteella. Juoksimme Navigli -alueella sadetta pitämään kanavan varren pieneen ravintolaan, jossa maistelimme erilaisia antipastoja.
Jos tarjoat tämän itsenäisenä alkuruokana, riittää tästä annoksesta neljälle.
1 munakoiso
2 mozzarellapalloa
1 1/2 dl parmesaania raastettuna
oliiviöljyä
oreganoa
basilikaa
suolaa
mustapippuria
persiljaa silputtuna koristeluun
Viipaloi munakoiso pituussunnassa puolen sentin viipaleiksi. Aseta viipaleet vierekkäin uunipelille leivinpaperin päälle ja sivele ne oliiviöljyllä. Ripota päälle suolaa ja kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes viipaleet ovat pehmeitä. Mausta mustapippurilla ja ripota viipaleiden päälle hienonnetut yrtit, mozzarellaa ja viimeiseksi parmesaaniraastetta. Peitä foliolla ja kypsennä uunissa noin 20 minuuttia. Ota folio pois ja kypsennä vielä muutama minuutti, jotta munakoisoviipaleet saavat vähän väriä. Koristele annos persiljasilpulla.
maanantai 12. toukokuuta 2014
Broilerin rintafile mascarpone-täytteellä
Broileriin saa vaihtelua yhdistämällä sen italialaiseen Mascarpone-juustoon. Jälkiruoista tutun juuston yhdistäminen broileriin saattaa vaikuttaa yllättävältä, mutta toimii! Rosmariini kuuluu myös olennaisena osana tähän klassiseen italialaiseen ohjeeseen.
2 broilerin rintafilettä
3 rkl mascarpone-juustoa
2 tl tuoretta rosmariinia pieneksi silputtuna
suolaa
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
Leikkaa terävällä veitsellä broilerin rintafileeseen tasku. Sekoita rosmariini ja 2 rkl mascarponea ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita 1 rkl täytettä kummankin fileen sisälle. Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla. Ruskista rintafileet oliiviöljyssä pikaisesti kummaltakin puolelta. Nosta fileet uunipannulle ja kypsennä 220-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia kun ne ovat kypsiä. Nosta vuoka uunista ja purista sitruunamehu broilerinpalojen päälle. Lisää pannuun 1 rkl mascarponea. Nosta fileet lautasille ja kaada kastike niiden päälle. Tarjoa esimerkiksi pastan kanssa.
sunnuntai 11. toukokuuta 2014
Kuha-curry
Tämä intialaishenkinen curry on helppotekoinen ja herkullinen. Tämä oli minulle ensimmäinen kerta kun valmistin kala-currya, muttei taatusti viimeinen! Suomalaisista kaloista kuha sopii loistavasti curryyn. Jos pidät intialaisesta ruoasta, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä kookosmaitopohjaista herkkua! Olen mieltynyt ravintoiloissa näkemääni tapaan lisätä riisin päälle makeaa sipulia renkaina. Sipuli toimii hyvänä ruoan makujen tehostajana.
Kahden ruokalijan annokseen tarvitaan
2 kuhafilettä
1 tölkillinen kookosmaitoa
1 sipuli silputtuna
1 tlk voita
makeaa sipulia renkaina riisin päälle
Marinadi:
1 dl tuoretta korianteria
1 chili
1 tl kurkumaa
1 tl kalakastiketta
2 sentin pala kuorittua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl lime-mehua
suolaa
mustapippuria
Sekoita ainekset monitoimikoneella tai tehosekoittimella tasaiseksi seokseksi.
Poista fileistä ruodot ja leikkaa viiden sentin paloiksi. Laita kalapalat marinadiin ja kääntele ne siinä niin että ne peittyvät kauttaaltaan seoksella. Anna marinoitua jääkaapissa tunnin ajan.
Kuullota voissa hienoksi silputtu sipuli ja lisää kookosmaito. Anna kiehua keskilämmöllä muutaman minuutin ajan. Lisää kalapalat ja marinadikastike ja anna hautua 10 - 15 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Tarjoa basmatiriisin kera. Vinkki: laita riisin päälle makeasta sipulista leikattuja renkaita. Raaka sipuli toimii hienosti makujen tehostajana!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)